Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Građani oprez: Do 30. rujna postroženi su uvjeti za paljenje vatre na otvorenom!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 08.06.2017. 9:44 
Naslov:  Građani oprez: Do 30. rujna postroženi su uvjeti za paljenje vatre na otvorenom!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Tragom informacije kako je od 1. lipnja do 30. rujna zabranjeno paljenje vatre na otvorenom, kontaktirali smo zapovjednika osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Peru Čemana da provjerimo je li to točno.

Prema riječima g. Čemana, nema zabrane paljenja vatre na otvorenom, ali su propisani brojni sigurnosni i zaštitni uvjeti koji se moraju poštivati tijekom četiri ljetna mjeseca uslijed pojačane opasnosti od nastanka požara.

Paljenje vatre na otvorenom regulirano je Odlukom o posebnim mjerama zaštite od požara pri spaljivanju otpadnih materija na poljoprivrednim i drugim površinama koju je Osječko-baranjska županija usvojila 2005. godine i važi za cijelo područje županije. Odluka se odnosi na mjere i postupke zaštite od požara pri spaljivanju suhe trave, suhog žbunja, ostataka od usjeva i ostalog biljnog otpada te mjere i postupke zaštite od požara pri loženju otvorene vatre na poljoprivrednim i drugim površinama.

Fizičke osobe obavezne su prijaviti svako paljenje vatre policiji i vatrogascima, spaljivanje obaviti tijekom dana za mirnog vremena bez vjetra, osigurati da suha trava, korov, suho žbunje i drugi biljni otpad bude dovoljno udaljen od drugih objekata ili površina sa zapaljivim tvarima, spaljivati korov i biljni otpad te ložiti otvorenu vatru samo na odgovarajućim mjestima i uz poduzimanje odgovarajućih mjera opreza, stalno nadzirati spaljivanje sve do potpunog gašenja vatre, tijekom spaljivanja osigurati potreban broj djelatnika, odgovarajuću opremu i sredstva za zaštitu od požara itd.

G. Čeman je istaknuo kako je na otvorenom zabranjeno paliti gume, plastiku i sličan otpad. Gore navedeni materijali poput trave i korova, dakle, mogu se paliti, ali uz poštivanje svih sigurnosnih mjera.

Građani su pozvani da se pridržavaju ove odluke jer su za fizičke osobe koje izazovu požar predviđene novčane kazne u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili zatvorska kazna do 60 dana za namjerno izazvan požar, odnosno novčana kazna od 2.000 do 15.000 kuna za požar iz nehaja.

Vatrogasci još jednom pozivaju sve građane da svaki uočeni požar odmah prijave na broj 193.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: