Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Đelo od Gisko predstavlja nove naslove pristigle u Knjižnicu, vol. 5-6/17 [nagradna igra je završena]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.06.2017. 10:33 
Naslov:  Đelo od Gisko predstavlja nove naslove pristigle u Knjižnicu, vol. 5-6/17 [nagradna igra je završena
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sveopći je dojam kako je čitanje zbog užurbanog načina života postalo luksuz bez kojeg ipak ne možemo niti ćemo ikada moći. Potrebno je doduše uložiti malo više truda s ciljem očuvanja dragocjenih sati za neometano čitanje i uživanje u djelima svjetske i domaće književnosti, ali smo isto tako svjesni da dobra knjiga i dalje zlata vrijedi. Đelo od Gisko stoga je i ovoga puta za vas priredio pregled najnovijih naslov pristiglih u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek.

Današnje predstavljanje započinjemo sjajnim naslovom "Ulica krijesnica" autorice Kristin Hannah koji je ujedno i naslov koji možete osvojiti u nagradnoj igri. U burno ljeto 1974., tinejdžerka Kate Mularkey pomirena je sa statusom jedne od najnepopularnijih cura u školi. Nenadano u njezin život ulazi prekrasna Tully Hart koja joj začudo želi biti prijateljica. Iako na prvi pogled Tully ima sve, ljepotu, pamet i ambiciju, iznutra je izjeda duboki osjećaj tuge i usamljenosti. Kate i Tully zajedno prolaze turbulentne mladenačke godine, ali dok Tully kreće putem slave i vrtoglavog uspjeha, Kate se želi skrasiti uz ljubav svojeg života i uživati u toplini obiteljskog doma. Ne može ni naslutiti koliko će je život žene i majke promijeniti i koliko će, u jednom trenutku, pozavidjeti svojoj najboljoj prijateljici. Na koncu će jedan izdajnički čin staviti njihovo prijateljstvo na kušnju…

"Svitanja u Jeninu" palestinske književnice Susan Abulhawe, raskošna je saga o nekoliko generacija palestinske obitelji Abulheja. Prisiljeni napustiti svoje selo Ein Hod zbog novoosnovane države Izrael 1948. godine, obitelj Abulheja odlazi u izbjeglički kamp u Jeninu. Roman prati život obitelji tijekom pola stoljeća nasilne povijesti. Između gubitka i straha, mržnje i boli, dok su njihovi platneni šatori zamijenjeni nešto čvršćim i trajnijim nastambama, obitelji živi u vječnoj nadi i iščekivanju povratka svojem domu. Priču nam pripovijeda Amal, unuka seoskog starješine, pametna i osjećajna djevojčica koja uspijeva otići iz izbjegličkog logora, ali se vraća natrag nakon mnogo godina te se nanovo povezuje sa svojim korijenima. Maštovitim i poetskim jezikom Amal raspliće povijest svoje obitelji: svojeg djeda i bake, oca i majke te svoja dva brata, od kojih je jedan otet kao novorođenče da bi postao Židovom. Među svim tim isprepletenim pričama iz prošlosti i sadašnjosti, Amal nam iznosi i vlastitu priču o ljubavi i gubitku, o djetinjstvu, braku i majčinstvu.

Usred neuobičajeno toplog ljeta u Švedskoj, mlada policijska pripravnica pronađena je ubijena. Inspektor Evart Backstrom je protiv svoje volje poslan iz Stockholma istražiti slučaj. Egoističan, tašt i pun predrasuda prema svemu i svačemu, Backstrom je čovjek bez osjećaja dužnosti i odgovornosti, čovjek koji sve druge ljude smatra potpunim neznalicama, a nježne osjećaje iskazuje samo prema svojoj zlatnoj ribici i najbližoj boci pića. Ako žele razriješiti ovaj slučaj, izmučeni članovi njegova tima prisiljeni su zaobilaziti ga u radu i pratiti oskudne tragove koji su preostali nakon što je Backstrom svojom tvrdoglavošću doveo do toga da se glavni trag ohladi. Pun crnog humora i uzbudljive privlačnosti, a pritom krajnje realističan, "Linda, ona koju su ubili" roman je koji će upoznati čitatelja s modernim remek-djelom karakterizacije, Evartom Backstromom, čovjekom koga je njegov tvorac Leif G. W. Persson opisao kao niskog, debelog i primitivnog. Obavezno pročitati.

Sherlock Holmes je umro. Nekoliko dana nakon što su Holmes i njegov arhetipski neprijatelj Moriarty nestali pod slapovima Reichenbacha, agent Frederick Chase stiže iz New Yorka kako bi riješio novi strašni zločin. Moriartyjeva je smrt stvorila otrovni vakuum koji je vrlo brzo ispunio novi zločinac nad zločincima obavijajući London mrakom ubojstava i opasnosti. Athelney Jones, inspektor predan Holmesovim metodama zaključivanja i istraživanja, pomaže Chaseu u istrazi. Lov počinje… Roman "Moriarty" drugi je roman britanskog pisca Anthonyja Horowitza o slavnom detektivu Sherlocku Holmesu. Pisac bestselera, naime, jedini je autor knjiga namijenjenih odraslima kojeg su upravitelji Ostavštine Arthura Conana Doylea dosad ovlastili da tematski posegne u kanon zvan holmesiana, a nakon golemog uspjeha "Kuće svile", čitatelji su tražili još avantura s čuvenim junakom. Horowitz se odlučio za možda i najpoznatiju Sherlockovu epizodu: onu pod slapovima Reichenbacha.

Mlada umjetnica Reno dolazi u New York u potrazi za karijerom koja bi izrazila njezinu strast prema motorima i brzinama. Te 1977. New York je grad umjetnosti, senzualan i opasan. Umjetnici zauzimaju napuštenu industrijsku četvrt Soho, East Village obiluje performansima, u Maloj Italiji vlada mafija, a u tom mnoštvu događanja blijedi granica između života i umjetnosti. Strastvena afera s poznatim umjetnikom, potomkom talijanskog carstva automobilskih guma, uvodi je u svijet sanjara, zabavljača, pozera. Njezina je umjetnička ambicija odvodi u Italiju gdje se isprepliću osobne odluke i šira politička situacija uzrokujući koloplet izdaje i nasilja, a glavna se junakinja kreće od Milana, u kojem upoznaje otmjenu i hladnu ljubavnikovu obitelj, do života s radikalnim ljevičarima u Rimu. "Bacači plamena" autorice Rachel Kushner hrabar je roman koji istražuje zavodljivu ženstvenost glavne junakinje te njezinu reakciju na prijevaru i strah. Strasna, ranjiva i odvažna Reno veličanstvena je junakinja koja se ne zaboravlja.

Sjećate li se posljednje knjige za koju ste nekome rekli da je mora pročitati?
"Lily i hobotnica" sljedeća je takva knjiga. Priča o odnosu kakav bi si svatko poželio: odnosu s osobom kojoj vjerujete, osobom bez koje ne možete zamisliti život. Tedu Flasku ta je prava "osoba" njegova prijateljica Lily, koja je slučajno pas. Ovaj osjećajan, urnebesan i emocionalno blagotvoran debitantski i autobiografski roman Stevena Rowleyja istražuje utjecaj koji kućni ljubimci imaju na živote svojih ljudi. Ted je nesretni samac s losanđeleskom adresom. Između seansa s psihoterapeutom i spojeva s muškarcima koje upoznaje na internetu, njegovo vrijeme i srce ispunjava dvanaestogodišnja jazavčarka Lily. Začudo, Ted umije razgovarati s Lily, s kojom raspravlja o zgodnim poznatim tipovima i igra društvene igre. Sve dok jednoga dana njihovu idilu ne pomuti nezvani gost…

Izaberete li Eduarda Halfona, izabrali ste putovanje. Izaberete li Halfona, s kraja na kraj svijeta, od Auschwitza do Gvatemale, od juga Sjedinjenih Američkih Država do Golog otoka i Beograda vodit će vas majanski pjesnici i ciganski svirači, glasovi mrtvih pisaca i jedan poljski boksač, koji je u najmračnijoj noći spasio ljudski život i priču učinio mogućom. Na putu s Eduardom Halfonom neće nedostajati ni humora ni straha, ni zamišljenosti ni slavlja. Koračat ćete stazama koje su utabali ra¬tovi i na¬rodi, tragom onih koje mjesto nije moglo zadržati i onih koji su na put bili osuđeni. Čut ćete mnoge jezike i sve ih razumjeti. Čut ćete pitanja i glazbu. Vidjeti život. "Poljski boksač" Eduarda Halfona nova je važna točka na zemljovidu južnoameričke književnosti. Točka koja se kreće. Trag koji ne smijete izgubiti.

Obudovjela Silence Hollingbrook siromašna je, lijepa i ljubazna. Prije devet mjeseci učinila je strahovitu pogrešku. Zatražila je pomoć riječnog gusara kako bi spasila muža i pritom pristala na pogodbu koja će je koštati braka. Te noći ostala je toliko povrijeđena da se skriva u sirotištu u kojem pomaže bratu Winteru, ali njezin mir bit će kratkoga vijeka. Šarmantni Mickey O’Connor najnemilosrdniji je gusar u Londonu. Neodoljivo privlačan i opako inteligentan, uspio se probiti na sam vrh londonskog zločinačkog podzemlja. Mickey ne vidi nikakvu korist od nježnih osjećaja poput suosjećanja i ljubavi, a ljude smatra pijunima kojima se može upravljati. Pa ipak, nikada nije uspio zaboraviti kapetanovu naivnu suprugu koja ga je došla moliti za pomoć i koja je onu nezaboravnu noć provela u njegovu krevetu… u razgovoru. Predivna ali dirljiva ljubavna priča dvoje glavnih junaka, koji moraju proći kroz pakao da bi došli do svog cilja. Priča puna intriga, ljubomore, zavisti i pohlepe, koja će vas očarati, priča koja vam garantira uzbudljivu napetost do samog kraja. "U vučjoj jazbini" Elizabeth Hoyt roman koji vraća vjeru u čaroliju ljubavi.

Kada mladić slučajno otkrije leš mlade žene ispod debelog leda u londonskom parku, vođenje istrage povjereno je inspektorici Eriki Foster. Žrtva, prekrasna djevojka iz ugledne obitelji, naoko je imala savršen život. Ali kad Erika počne istraživati njezinu prošlost, otkriva sličnosti između njezina ubojstva i ubojstava triju prostitutki. Sve su zadavljene i svezanih ruku bačene u jezera na području Londona. Kakve mračne tajne skriva žena u ledu? Što se više Erika približava istini, to se ubojica više približava Eriki. Njezina prethodna potraga za ubojicom završila je tragično, uzrokujući stradavanje petorice policajaca, među njima i njenog supruga. Dok joj karijera visi o niti, Erika se mora boriti s vlastitim demonima kao i s ubojicom opasnijim od svih koje je dosad srela. Ni, može li ga uhvatiti prije no što on ubije ponovno? "Žena u ledu" Roberta Bryndza uzbudljiv je, zagonetan i napet krimić koji ne želite propustiti.

Rad u udruzi za pomoć ženama i borba za ženska prava činili su joj se kao idealna prilika ne samo da ostvari svoje ambicije već i da radi koristan posao za zajednicu, za sebe. Grupa aktivistkinja koja od vremena uzbuna, topova u centru glavnoga grada, pa do suvremenog doba pomaže ženama u nevolji s razgranatom mrežom suradnica trebala je biti pravo mjesto za Doru da ostvari svoje ambicije, da joj mladenački snovi postanu stvarnost. No stvarnost nije onakva kakva se čini izvana. Postupno otkrivajući prava lica kolegica, od voditeljica do činovnica koje rade u udruzi, Dora otkriva i samu sebe, svoje licemjerje, strahove i tajne za koje nije ni znala da ih ima. Tamne strane udruga, međunarodne aktivnosti, spletke i intrige, stvaranje atmosfere nepovjerenja i odbacivanje najboljih, mobbing i loši međuljudski odnosi tek su neke od niti koje tvore "Pravila igre". Đurđa Knežević portretira i lijepe i naivne, i dobre i zle, i beskrupulozne i ljutite, sve ljudske karaktere koji se kreću na igraćoj ploči u igri u kojoj gube svi koji na nju pristaju.

To "Negdje drugdje u Švedskoj" je Borunda, mjesto nekolicine univerzalnih iako pomalo pomaknutih likova i jednog kroničara. Kroničar je Allan Lundberg koji piše biografiju naselja, jer se, po vlastitoj tvrdnji, smatra znalcem kako bi savršeni gradić trebao izgledati i kako bi se njegovi uljuđeni stanovnici trebali ponašati. No želje su jedno, a stvarnost nešto posve drugo... Jer mještani Borunde daleko su od idealnih, njihove navike i osobitosti kao što su pijančevanje, tinejdžerska frustriranost, starački rasizam, partnerska i prijateljska otuđenost, nemar prema božićnim ukrasima koji po cijelu godinu vise na vratima i nezasluženi lutrijski dobitci Allana prilično živciraju te njegovu sliku o gradiću sustavno uništavaju. Stvar još više izmakne kontroli kad u jednoj noći troje mještana izgubi život pod nerazjašnjenim okolnostima... Hans Gunnarsson plete priču oko naizgled nevažnih, malih ljudi i njihove uobičajenim problemima opterećene svakodnevnice.

Roman "Kćeri magle" Namika Doklea govori o narodu koji je vodio težak život tijekom brojnih režima. Svih 29 sela Gore su na jedinstvenom teritoriju, odvojeni na tri države. Devet sela su Albaniji, osamnaest je na Kosovu, dva u Makedoniji. Roman govori o patnjama kroz koje čovjek prolazi, ali ključna poruka koju prenosi nije opisana kroz patnju ljudi, nego kroz njihov odnos prema istoj. "Kćeri magle", roman je o Gori i Goranima o snazi i ljepoti čovjeka koji zadržava za sebe pravo da bude i ostane svoj - u svom jeziku, tradiciji, običajima i zajednici. Roman o vrijednostima časnog, jednostavnog i poštenog života. U surovim uvjetima strahovlade, gladi, klime, autor poručuje "Sve je krajnje jednostavno - ili jesi ili nisi čovjek". Namik Dokle rođen je u albanskom gradu Draču. Bio je potpredsjednik i predsjednik Parlamenta te potpredsjednik Vlade Albanije.

"Panoptikum" je centar za socijalnu skrb maloljetnih prijestupnika u koji, u pratnji policije, stiže petnaestogodišnja Anais Hendricks. Njezina krvlju umrljana suknja i pretučena policajka koja leži u komi dokazi su navodnog zločina kojeg se Anais ne može prisjetiti. Rođena u psihijatrijskoj bolnici, napuštena, uzastopno udomljavana i od malena izložena nasilju i nepravdi, ova inteligentna i oštroumna djevojka nema previše razloga vjerovati sustavu, odraslima i skrbnicima. U domu Anais upoznaje ostale štićenike pa djeca koja su prerano uvučena u vrtlog droge, nasilja, prostitucije i zločina razvijaju međusobne odnose koji su, premda manjkavi, ipak nalik onim obiteljskim. Panoptikum je autentičan, snažan i potresan roman o onima koje je društvo otpisalo, o njihovim snovima koji su ostali negdje duboko ispod naslaga brutalnosti i nepravde. Riječ je o maestralno ispisanoj debitantskoj prozi kojom je Jenni Fagan potvrdila važnost svog glasa među mladim britanskim romanopiscima.

Kamera drhtavo i potajice kroz prozor bilježi kako Maria Carlsson oblači crne hulahupke. Snimatelj je nepoznat, a policija gotovo istodobno dobiva tu snimku i dojavu o lešu. Maria je ubijena, s jezika joj je istrgnut pirsing, mali svjetlucavi Saturn. No ona nije jedina žrtva okrutnog ubojice čiji zločini neopisivo podsjećaju na ubojstvo za koje je prije desetak godina osuđen svećenik ovisnik Rocky Kyrklund. Ovaj novi val nasilnih smrti istražuje inspektorica Margot Silverman koja se želi dokazati kolegama kao dostojna zamjena svojem pokojnom prethodniku. U istragu koja tapka u mjestu uključuje se i psihijatar hipnotizer Erik Maria Bark zahvaljujući kojem je Kyrklund završio iza rešetaka. "Uhoda", peti roman iz serije o inspektoru Jooni Linni, još je jedan napeti triler nakon kojeg navlačite zavjese na prozorima. Bračni par Ahndoril koji se skriva iza pseudonima Lars Kepler ovim nastavkom samo potvrđuje svoje mjesto među majstorima vrhunskog švedskog trilera.

Dva rata. Prvi, koji buntovnog mladića Pascala Verinija 1957. godine odvodi u Alžir, na Farmu na kojoj se ne uzgaja ništa, samo se uništavaju ljudi. I drugi, koji isluženi policajac i boksač na kraju karijere George Crozat, zvan Beton, u Parizu 2009. vodi protiv svoje sjene, za vlastitu dušu. Između njih su pola stoljeća, bjegovi i bitke, razočaranja i tajne. I ljudi. Živi i oni drugi. No koliko god ih vrijeme i prostor razdvajali, pokazuje uzbudljivi hit-triler Antonina Varennea, ratovi i muškarci ne mogu pobjeći jedni od drugih. Čak ni kada to pokušaju, od Alžira do Pariza, kao Pascal i George. "Dezerteri" su roman o ljudima koji su pokušali ne biti dijelom čopora, i koji su za to morali platiti cijenu. Nadahnuta sudbinom autorova oca, ovo je priča o mržnji i osveti, o oprostu i onoj fatalnoj posljednjoj rundi, u kojoj se borimo za vlastitu ljudskost.

Andie Marks mlada je i uspješna odvjetnica koja krupnim koracima grabi k uspjehu. Kao studentica bila je glavna na svim tulumima, bez nje nije moglo ništa proći. Sad kad je postala uspješna u poslu jedino joj nedostaje srodna duša. Jedna, koja se činila takvom, baš je ovih dana odlepršala na vrlo ružan način. Andie odlučuje, unatoč svemu, s prijateljicama otputovati u Las Vegas na proslavu djevojačke večeri. A Vegas ne bi bio Vegas da se u njemu ne igraju kartaške igre, ne vrte poker-automati i ne toče kokteli u slapovima. Kad se nađe u kockarnici srest će pravoga kauboja i samo će pogled biti dovoljan da se privlačnosti prepoznaju. Osim sreće u kockanju, on ima i savršeno tijelo, a da se osobno u to uvjeri Andie će ga morati odvesti u svoju sobu. Bit će to nezaboravna i strastvena noć nakon koje će ona ujutro u sobi naći hrpu žetona iz kockarnice koje treba unovčiti. A gdje je kauboj? Volite li ljubavne romane "Sjaj koji ne tamni" Elle Casey pravi je izbor za vas.

Na koncertu u Krakovu glazbenik jednog trija upoznaje samozatajnu i tihu Reginu, violinisticu sa savršeno uštimanim glazbalom, ni ne sluteći kakva se povijest i priča kriju iza tog začudnog instrumenta. Kada mu Regina preda u ruke dokumentaciju i zapise o violini pred njegovim će se očima otvoriti nevjerojatna priča o životu tog tanahnog instrumenta, njezinog graditelja i još nekih protagonista u jezivim okolnostima nacističkog režima. "Violina iz Auschwitza" dojmljivo je djelo koje je proslavilo katalonsku književnicu Mariu Àngels Angladu. Radi se o jednoj od onih knjiga koja se zbog neprocjenjive poruke o snazi umjetnosti i neuništivosti ljudskog duha nosi u mislima još dugo nakon što zaklopimo korice. Ovaj se Angladin roman smatra, ne bez razloga, neizostavnim djelom o holokaustu jer o najvećim zločinima 20. stoljeća progovara na posve nov i neuobičajen način, ispreplićući lirsku jednostavnost, fikciju i stvarnu nacističku dokumentaciju.

Gospođica Ona Vitkus živjela je povučenim i ni po čemu iznimnim životom, s pomno skrivenim tajnama i mukama. U svakom slučaju tako je bilo dok nije naišao on, čudnovati dječak opsjednut Guinnessovom knjigom rekorda, poslan da joj svake subote pomaže oko kuće. Ona ima 104 godine, on samo 11. Dječak svojom znatiželjom i zaraznim zanosom razbija njenu pomalo čangrizavu, nepovjerljivu čahuru i uspijeva je natjerati da govori o sebi, da se prisjeti dalekih litavskih korijena, pa čak i da pokuša oboriti rekord najstarijeg vozača s valjanom vozačkom dozvolom. I malo pomalo, premda se u drugom stoljeću života nije nadala novim prijateljstvima, ona shvaća da je potpuno očarana tim dječakom. Rastuži je kad se on jedne subote ne pojavi. Ni one poslije. Naposljetku joj na vrata pokuca nepoznati muškarac. Quinn, dječakov otac, došao je dovršiti posao koji je započeo dječak… "Dječak kakvog nema" Monice Wood priča je o starici i osebujnom dječaku, o nesvakidašnjem prijateljstvu koje će dotaknuti svakog člana dječakove otuđene obitelji.

Svi posjedujemo urođenu sposobnost za transformaciju traumatskih iskustava. Glavno je to polazište Petera A. Levine, liječnika i fiziologa koji je prije dvadesetak godina postavio revolucionarni pristup liječenju traume. Čovjek je životinja kojoj visoko razvijene kognitivne sposobnosti često više odmažu nego pomažu da se nosi sa situacijama u kojima bismo zapravo trebali djelovati instinktivno, u knjizi objašnjava Levine. Ne uspijevajući osloboditi energiju koja ostaje u našem tijelu zarobljena nakon traumatskog iskustva, razvijamo neželjene posljedice koje se mogu pretvoriti u fobije, anksioznost pa i delikvenciju i nasilnost. Levine postavlja intrigantno pitanje: zašto divlje životinje, iako često u životnoj opasnosti, rijetko pate od trauma? Razumijevanje dinamike koja divlje životinje čini praktički imunima na simptome traume, ključ je iscjeljenja traume kod ljudi. Knjiga "Buđenje tigra" vodi kroz svijet suptilnih, ali vrlo moćnih poriva koji upravljaju našim reakcijama na životne događaje koje doživljavamo prijetećima.



Nagradna igra
Portal Osijek031.com i GISKO poklanjaju knjigu "Ulica krijesnica"/Kristin Hannah vjernim korisnicima portala.

Sudjelovati možete:
1] ispunjavanjem obrasca ispod i klikom na gumb "Like" na vrhu ovog članka
2]u Facebook komentar, par centimetara ispod, upišite "Osijek031 i GISKO mi poklanjaju knjigu "Ulica krijesnica"!"
[bit će nam drago ako se prijavite na oba načina (povećavate mogućnost dobitka)!]


Nagradna igra je završena, a sretna dobitnica je:
Josipa Krnić

Dobitnica će u roku 24 sata na e-mail adresu navedenu prilikom prijave primiti obavijest/upute o preuzimanju nagrade. U slučaju nedobivanja e-maila s obavijesti, molimo Vas da nam se obratite na e-mail redakcije!

Dobitnici čestitamo, a ostalima želimo više sreće u nekoj od sljedećih nagradnih igara na portalu Osijek031.com!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: