Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Biljana Borzan: Izglasana Uredba Biljane Borzan o prekograničnoj dostavi paketa

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65635
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.06.2017. 9:42 
Naslov:  Biljana Borzan: Izglasana Uredba Biljane Borzan o prekograničnoj dostavi paketa
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta izglasao je prijedlog Biljane Borzan o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa. Cilj uredbe je povećati transparentnost tržišta dostave u EU te pojeftiniti cijene dostave za krajnje korisnike.

Online kupovina je sektor koji raste, na godišnjoj razini vrijedi oko 400 milijardi EUR. Prema istraživanjima Europske komisije, povećanje on-line trgovine s trenutačnih 5 posto na 15 posto bi značilo siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto. Uredbom o prekograničnoj dostavi žele se otkloniti prepreke za daljnji razvoj online trgovine.

- Svaki dan u EU se dostavi oko 11 milijuna paketa što je oko četiri milijarde paketa godišnje. Tržište čini jedan posto BDP-a EU. Međutim, tržište dostave je neregulirano što dovodi do netransparentnosti cijena, a neke poštanske operatere i grupe potrošača stavlja u izrazito nepovoljnu poziciju - kazala je Biljana Borzan.

Proces pregovaranja Uredbe bio je izrazito težak, a puno zastupnika je bilo pod pritiskom velikih poštanskih operatera iz svojih država. Ipak, zastupnica Borzan je uspjela izboriti da se cijene koje su neprimjereno visoke prijavljuju Europskoj komisiji, kako i uvjeti po kojima se dogovara suradnja između poštanskih operatera. Naime, nerijetko se događa da veliki igrači manjima postavljaju ucjenjivačke uvjete ugovora.

- Cijena dostave u jednom smjeru nerijetko je nekoliko puta skuplja nego za istu udaljenost u obrnutom smjeru. Uz to, prekogranična dostava u manje država članice je u pravilu bar dvostruko viša nego u veće. Više od 30 posto hrvatskih građana kupuje online, i to više nego jednom mjesečno. Hrvatski građani koji kupuju preko interneta nisu ravnopravni s drugim kupcima u EU. Imamo razlike u cijeni dostave, ili situacije kada uopće nema dostave u Hrvatsku - kaže Borzan.

Učinci Uredbe će se evaluirati svake tri godine, kako bi u slučaju izostanka smanjenja cijena dostave bile poduzete dodatne mjere.


Tekst i foto: Ured/Office of Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: