Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Trg slobode: Bolnica za medvjediće [2017.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.05.2017. 8:08 
Naslov:  Trg slobode: Bolnica za medvjediće [2017.]
03.06.2017. 10:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Bolnica za medvjediće održat će se 3. lipnja 2017. na Trgu slobode u vremenu od 10 do 17 sati. Planira se dolazak 500-tinjak djece u pratnji roditelja.

Već petnaestu godinu zaredom Europska medicinska studentska asocijacija (EMSA) i Studentska sekcija Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) u Osijeku organiziraju “Bolnicu za medvjediće”. Ovaj projekt nastao je prije dvadesetak godina u Švedskoj s ciljem smanjivanja straha djece od odlaska liječniku. Radi se o modelu bolnice u kojoj je studentima medicine povjerena odgovorna uloga liječnika, a djeci, u starosti od 3 do 10 godina, uloga roditelja njihovih bolesnih medvjedića. Na ovaj način djeca u jednoj drugačijoj ulozi sudjeluju u situaciji koja većini njih u pravom životu ulijeva nepovjerenje i strah. Djeca se boje onoga što ne razumiju stoga student tijekom pregleda medvjedića nastoji djetetu objasniti zašto koristi stetoskop, pregledava grlo, prepisuje lijek,... Nakon što se uspostavi kontakt s djetetom student razgovara s njim i o njegovim osobnim iskustvima i navikama, o tome što voli jesti, koja igra mu je najdraža, a na kraju i o njegovim iskustvima s bolesti i odlasku liječniku te mu pri tome daje pokoji savjet o zdravoj prehrani i higijeni. U čekaonici će studenti crtanjem, zabavljanjem, pisanjem i čitanjem opustiti i zabaviti djecu prije same ambulante, a iz ambulante će se djeca s plišancem i receptom zaputiti u ljekarnu po lijek za svog bolesnog plišanca (sokić, slatkiš, simboličnu nagradu i dr.). Uz to će biti razna iznenađenja koje će još više razveseliti djecu.

Treba naglasiti da je ovakva aktivnost izuzetno iskustvo i za samog studenta jer studenti medicine tijekom prvih godina studija imaju jako malo prakse i kontakta s pacijentima.

U proteklih četrnaest godina bolnica je održana dvadesetak puta i to u Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Našicama, Vinkovcima, Donjem Miholjcu, Gunji i Đakovu. Kroz nju je prošlo preko 10 000 djece.

Pokazalo se da je ovaj projekt izuzetno prihvaćen i od strane djece i od strane njihovih roditelja, stoga je naša želja stvoriti tradiciju, koja bi iz godine u godinu novim generacijama mališana pružala mogućnost da kroz igru svladaju strah od liječnika.

Udruga EMSA broji preko 50 članova, a povremeno se u rad uključuju i ostali studenti našeg fakulteta. Ovakav način rada pruža nama, studentima medicine, mogućnost da učinimo nešto za našu zajednicu prije nego što postanemo liječnici.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: