Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GČ Gornji grad: Seminar "Mogućnosti razvoja agroturizma u suburbanom Osijeku"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65649
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.05.2017. 12:10 
Naslov:  GČ Gornji grad: Seminar "Mogućnosti razvoja agroturizma u suburbanom Osijeku"
31.05.2017. 10:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U srijedu, 31. svibnja 2017. godine s početkom u 10 sati GČ Gornji grad održat će se seminar "Mogućnosti razvoja agroturizma u suburbanom Osijeku".

Kao oblik gospodarstva i održivog razvoja lokalne zajednice, samozapošljavanja žena i mladih, te promocije prirodnog i kulturnog habitata, agroturizam ima vrlo snažan utjecaj na suburbana područja.

Grad Osijek, kao i većina naselja u Slavoniji nalaze se u ravnici, spojena kratkim udaljenostima sa ravničarskim prometnicama. Specifičnost Osijeka jest ta što je „linija razdvajanja“ urbanog i ruralnog dijela ravnice baš u suburbanom području-izlazne ulice i gradski kvartovi, tako zvana periferija, koja se nastavlja na naselja Višnjevac, Tvrđavica, Podravlje, Briješće, Tenje, Nemetin. Upravo ta prigradska naselja imaju veliki potencijal za razvoj suburbanog agroturizma, jer veliki broj obiteljskih domaćinstava ima kućne vrtove u kojima na ekološki način proizvode hranu za vlastite potrebe, ali i održava izvjesne oblike tradicijskog života svojedobno, kroz povijesne migracije, donešenog iz ruralnih krajeva.

U suburbanom Osijeku aktivne su i različite udruge koje se bave obnovom tradicijskih kulinarskih recepata, računajući i prerađivanje voća i povrća na starovinski način. Unazad nekoliko godina upravo je na periferiji grada započela primjena permakulture u uzgoju hrane, ali i vrlo kvalitetni načini hortikulturnog oblikovanja kućnih dvorišta. No, takovi primjeri ostaju unutar obiteljskih i susjedskih granica, iako svojim vlasnicima /vlasnicama otvaraju velike mogućnosti za dodatne aktivnosti i djelatnosti.

Dakle, za razliku od hrvatskog ruralnog prostora u kojemu je ruralni turizam već čvrsto utemeljen i vrlo profitabilan, mali biseri predgrađa još uvijek nisu prepoznati. Kroz naš seminar „Mogućnosti razvoja agroturizma u suburbanom Osijeku“ želimo svim zainteresiranima prezentirati i pojasniti:
-što je suburbanim agroturizam, kako ga realiziraju u europskim gradovima;
-dvorišta i vrtovi kao kampovi i odmorišta
-kuhinja „iz vrta u tanjur“
- uvođenje permakulture u turističku ponudu
-oblici udruživanja radi uključivanja u ponudu turističke zajednice;
-OSječki urbani vrt –potencijal suburbanog agroturizma
-kako koristiti povijesnu i kulturnu baštinu i tradicijske vrednote („ kirvaj“ i narodni običaji na „gradski način“);
-na koji način pristupati medijima i izazvati njihov interes ;
-umrežavanje u međunarodne mreže agroturističkih udruženja i volonterski WWOOF kampovi “Working Weekends on Organic Farms” i drugi zanimljivi trendovi.

Cilj seminara je potaknuti razvoj i organiziranje suburbanog agroturističkog klastera grada Osijeka, povećati mogućnosti samozapošljavanja, jačati održivost grada i turističku promociju Osijeka na drugačiji način od već uobičajenog.




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
jacika
Offline
Ukupno postova: 296
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.05.2017. 7:00 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

..i.ovo.je.super.tema..a.možda.se.moglo.umrežiti.s.programom.u.HGK..?!Smile))<3

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: