Među
119 uzoraka peteročlano je povjerenstvo s 92,7 bodova ocijenilo
šampionski kulen koji je proizveo
Barišić.
Barišić za sebe kaže da se
amaterski bavi tim poslom te da
kulene ne prodaje, nego ih proizvodi samo za
obitelj i prijatelje. Ističe kako je lani na istoj manifestaciji bio treći, a pretprošle godine drugi. 2008. bio je i šampion na ocjenjivanju kulena u
HGK, županijskoj komori u Osijeku, a to smatra svojevrsnim prvenstvom Hrvatske. Na pitanje što mu nagrada znači odgovara:„J
ednu zadovoljštinu da je to to, da sam došao do cilja“. Dodaje i kako je ova godina bila specifična zbog puno hladnih dana s temperaturama ispod ništice. Onaj tko nije imao komoru i kod koga se kulen smrznuo, tekstura mu je loša i to se vidi, rekao je Barišić.
Razmišlja već godinama o
profesionalnom bavljenju ovim poslom, osnovao je OPG, no zbog
nedostatka novca pogon od 106 četvornih metara zjapi prazan. Rekao je kako se još 2011. prijavio na fondove, no europski novac
nije dobio pa će ove godine pokušati ponovno. „
Šampionski kulen pravi se od pravog mesa, od svinja – po mogućnosti iz domaćeg uzgoja- mora biti teška od 150 do 200 kilograma.
Tekst i foto: Mirta Milas/Radio Osijek