Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Građevinski fakultet u Osijeku dobio medalju za arhitekturu kao najbolji projekt u 2016.

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.05.2017. 13:18 
Naslov:  Građevinski fakultet u Osijeku dobio medalju za arhitekturu kao najbolji projekt u 2016.
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na prvim Danima arhitekata održanima u Rovinju, osječki Građevinski fakultet dobio je Medalju za arhitekturu, novoutemeljenu godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata kao najbolji arhitektonski projekt za 2016. godinu.

Projekt dvojice splitskih arhitekata, Dinka Peračića i Romana Šilje, nagradu je dobio u ozbiljnoj konkurenciji koju su činili Bazenski kompleks Svetice u Zagrebu, Hotel Amarin u Rovinju, Slatkovodni akvarij u Karlovcu te Putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu.

Dobitnika prestižnog strukovnog priznanja za istaknuti doprinos hrvatskoj arhitekturi u 2016. godini proglasio je peteročlani stručni žiri kojim je predsjedao akademik Nikola Bašić. U obrazloženju žirija stoji kako su „Dvije datosti obilježile pojavnost i funkcioniranje zgrade Građevinskog fakulteta: urbanistički plan sveučilišnog kampusa i konzervatorski uvjeti, odnosno specifični fizički kontekst. Urbanistički plan na temelju kojeg je raspisan natječaj korišten je kao polazišna točka, a predviđao je usku i dugačku formu unutar vrlo zbijene aglomeracije od četiri zamišljene zgrade. Poštovanje pak prema zatečenim vrijednostima – vrijednom arheološkom nalazištu koje se nalazi na lokaciji zgrade – iniciralo je ideju da pet visokostijenih nosača postanu glavni konstruktivni, a ujedno i oblikovni element zgrade“.

Građevinski fakultet se nalazi na prostoru sveučilišnog kampusa u Osijeku, a njegovo je glavno obilježje otvoreni karakter. Zgrada je prohodna od podruma do zadnje etaže, a njezina je sredina rastvorena po cijeloj dužini unutrašnjim terasama. Svi hodnici imaju otvorene krajeve koji pružaju dodatno osvjetljenje. Ambijent je oblikovan nosivom konstrukcijom i svjetlom u bezbroj varijacija, zbog čega je kretanje kroz zgradu „kinematografski doživljaj“. Volumen zgrade fakulteta određen je urbanističkim planom kao interpolacija, a zadanog je oblika i ugrađen u sklop planiranih zgrada. Neto-površina zgrade fakulteta je nešto manja od 10.000 četvornih metara.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Dalibor Bauernfrajnd/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: