Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vlada uputila Saboru zakon kojim se ukida nepoštena trgovačka praksa velikih trgovačkih lanaca

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.05.2017. 15:00 
Naslov:  Vlada uputila Saboru zakon kojim se ukida nepoštena trgovačka praksa velikih trgovačkih lanaca
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako je i najavio, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić predstavio je na posljednjoj sjednici Vlade nacrt Prijedloga zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koji je Vlada usvojila i uputila na usvajanje u Sabor.

Riječ je o zakonu kojega imaju gotovo sve zemlje EU, a njime bi se konačno trebalo pomoći malim poljoprivrednicima i proizvođačima koje veliki trgovački lanci godinama guše s cijelim nizom različitih, ponekad sumanutih naknada i ucjena.

Cilj zakona jest osiguranje, uspostava i zaštita poštenih trgovačkih praksi kojima se štite svi sudionici u lancu opskrbe hranom, a njime bi se uspostavio uravnotežen odnos i fer raspodjela dohotka od prodaje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te bi se povećao udio dohotka koji će ostvariti proizvođači hrane.

Ministar Tolušić je pojasnio kako se ovim zakonom popisuju svi primjeri nepoštene trgovačke prakse. Jedan od primjera takve nepoštene prakse je ustaljeni običaj da proizvođači prodaju proizvode trgovačkim lancima po jako niskim cijenama koji ih potom preprodaju po nekoliko puta višoj cijeni.

Trgovački lanci su od proizvođača također tražili plaćanje naknada za uvrštavanje proizvoda, za smještaj na policama, nisu poštivali rokove plaćanja, a često su umjesto novcem plaćali robom. Mali proizvođači čak su u nekim slučajevima plaćali širenje trgovačke mreže pojedinih trgovačkih lanaca na tržišta u zemlji ali i u inozemstvu. Tu su i jednostrane izmjene ugovorenih uvjeta te raskid ugovora s dobavljačima bez ili uz neprimjereno kratak otkazni rok koje će se također zabraniti zakonom.

Novi zakon odnosi se na trgovce koji imaju promet veći od 100 milijuna kuna godišnje, odnosno 50 milijuna kuna u slučaju otkupljivača i prerađivača. Prekrše li zakon, pravne osobe bi mogle biti kažnjene kaznom do 3,5 milijuna kuna, a odgovorene osobe do milijun i pol kuna. Provedbu zakona nadzirat će nadležna agencija.

Trgovački lanci će zbog novog zakona morati do kraja godine preinačiti sve postojeće ugovore s proizvođačima.

Tekst nacrta Prijedloga zakona možete pročitati ovdje.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: