Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



OBŽ nastavlja poticati izvoz poljomehanizacije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.05.2017. 8:33 
Naslov:  OBŽ nastavlja poticati izvoz poljomehanizacije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Suradnja Osječko-baranjske županije i Klastera poljomehanizacije traje duži niz godina. Kao i proteklih, tako je i ove godine Županija kroz svoj sustav javnih potpora osigurala sredstava za sufinanciranje odlaska naših proizvođača poljomehanizacije, komunalne i tehničke opreme, radnih strojeva priključaka i komponenti, na najveći svjetski sajam ovakvih proizvoda Agritehnica u njemačkom gradu Hannoveru. Bio je to povod, uz ostale aktualnosti iz ovog sektora, za radni sastanak župana dr. sc. Vladimira Šišljagića i direktora Klastera poljomehanizacije d.o.o. mr. sc. Željka Erkapića i predstavnika dviju tvrtki iz Klastera – Hinka Rulofsa iz osječkog Eurometala i Vladimira Bestvine, vlasnika Pecke d.o.o. iz Markovca Našičkog.

Od njihova osnutka prije deset godina postali smo partner Klastera. Ovo je jedan u nizu poduzetničkih projekata kojima Županija redovno podupire gospodarske aktivnosti u cilju jačanja proizvodnje i konkurentnosti, povećanja zaposlenosti i pozicioniranja na tržištu poljomehanizacije. Opravdanost dobre suradnje potvrđuje i činjenica da 70 % do 80 % ovih proizvoda se plasira na inozemna tržišta i stalna je potreba za novom radnom snagom. Nedostaje kvalificiranih i obrazovanih djelatnika za specifična zanimanja u njihovoj proizvodnji. U tom dijelu ćemo pokušat realizirat program dodatne edukacije odnosno prekvalifikacije nezaposlenih osoba poštujući standarde i certifikate koji su nužni kod određene vrste izobrazbe, rekao je župan Šišljagić.

Direktor Erkapić posebno se zahvalio na ovoj suradnji istaknuvši da je do danas Županija sufinancirala njihove projekte u iznosu od preko 400 tisuća kuna, pogotovo u dijelu pozicioniranja te brendiranja i prodaje proizvoda na stranim tržištima. Nažalost, njihov rad nije valoriziran s državne razine. Primjerice, Vlada Republike Hrvatske odnosno nadležno ministarstvo već tri godine nije objavilo natječaj za potporu klasterima iako za to postoje sredstva u fondovima Europske unije koja ostaju neiskorištena. S druge strane, postoji neusklađenost između pojedinih ministarstava. Ministarstvo poljoprivrede čak niti nema saznanja o proizvodima koje mi proizvodimo, pa pored naših domaćih traktora, sufinanciraju uvoz polovnih traktora iz inozemstva našim OPG-ovima do iznosa od 15 tisuća eura, rekao je Erkapić.

Klaster poljomehanizacije d.o.o. okuplja najrelevantnije proizvođače poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj. Ideja za osnivanje ovog Klastera dolazi upravo s područja Osječko-baranjske županije. Osam je osnivača, a preko 20 članica. Proizvodnju uglavnom izvoze, a posluju sa zemljama Europske unije i sjeverne Afrike. Otvorenog je tipa za daljnje pridruživanje s ciljem implementacije inovativnih rješenja, ulaganja u istraživanje i razvoj u proizvodnji te jačanje konkurentnosti. U svome radu povezuju proizvođače, znanstvene i potporne institucije kao i tijela lokalne i državne uprave. Dva puta (2011. i 2015.) je proglašen najuspješnijim klasterom u Hrvatskoj od strane Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva gospodarstva, a njen direktor mr. sc. Željko Erkapić najmenađerom.

Pored brojnih priznanja prošli mjesec je ovaj Klaster izabran za "Najbolji klaster u jugoistočnoj Europi" na specijaliziranoj konferenciji za ovakav oblik udruženog poduzetničkog djelovanja.




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: