Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Novi slučaj nasilja nad liječnicima: Pijanac pretukao djelatnike osječke Hitne i urinirao im po sobi

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.05.2017. 18:09 
Naslov:  Novi slučaj nasilja nad liječnicima: Pijanac pretukao djelatnike osječke Hitne i urinirao im po sobi
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nesvakidašnji događaj odigrao se u petak na Hitnom prijemu osječkog Kliničkog bolničkog centra. Kako piše Glas Slavonije, pacijent u alkoholiziranom stanju fizički je napao medicinske tehničare na Objedinjenom hitnom prijemu.

Pacijent, koji je zaprimljen u alkoholiziranom stanju, prvo je iščupao braunile i krv je šikljala na sve strane. Potom je ušao u sobu medicinskih tehničara i počeo im urinirati po stolu i po hrani, a kada su ga tehničari pokušali smiriti, jednog je udario šakom u prsa, a drugog nogom u glavu. Bila su potrebna trojica liječnika da obuzdaju i svladaju snažnog i nasilnog pacijenta, nakon čega je pozvana policija koja je napravila zapisnik o incidentu. Jedan od tehničara kasnije je prevezen na Traumatologiju gdje je pregledan.

Riječ je o posljednjem u nizu incidenata kojima su liječnici izloženi, posebice oni koji rade u hitnoj službi. Prema istraživanju koje je Hrvatska liječnička komora provela prošle godine, čak 93% anketiranih liječnika doživjelo je na poslu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja, a fizički napad na liječnika dogodio se u 22% zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. U posljednjih pet godina ravnateljima je prijavljeno 77 napada na liječnike, od čega je 50 bilo u zdravstvenim ustanovama, dok se 27 napada dogodilo izvan ustanove. Nasilno ponašanje u više od tri četvrtine slučajeva dolazilo je od strane pacijenata ili njihove obitelji, a najviše zabrinjava to što većina liječnika, njih 72 koji su doživjeli nasilje, to nasilje nije prijavila uslijed straha od stvaranja dodatnih problema, moguće reakcije okoline ili straha od ponovnog napada.

Svakodnevno, naročito u hitnoj službi, nailazimo na brojne napade. Policija nam često dovodi alkoholizirane i drogirane osobe koje su vrlo agresivne. Stalno smo izloženi napadima i nitko nas ne tretira kao službene osobe, iako smo i mi u uniformi i pošteno radimo svoj posao spašavajući živote. Hrvatka liječnička komora pokrenula je inicijativu da se i medicinsko osoblje stavi u kategoriju službenih osoba. Tu se ne radi samo o medicinskom osoblju s hitnih prijema, nego i o svim drugim liječnicima. Nije rijetkost ni da revoltirani roditelji budu nasilni i nokautiraju liječnike na Pedijatriji. Što je društvo više u krizi, ljudi su agresivniji“, izjavio je za Glas Slavonije Dragan Maloševac, specijalizant hitne medicine na Hitnom prijemu osječkog Kliničkog bolničkog centra i jedan od svjedoka posljednjeg napada na svoje kolege.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: