Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HPD "Bršljan – Jankovac" na izletu u BiH

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.04.2017. 20:09 
Naslov:  HPD "Bršljan – Jankovac" na izletu u BiH
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vjerujem da ste i sami bili u prilici doživjeti kako nešto dobro ispadne iako je potpuno suprotno od planiranog. Ovaj izlet u Bosnu iz serije „Čuda prirodeHPD „Bršljan – Jankovac“ je upravo takav. Veći dio planiranih aktivnosti (usponi na Malu i Veliku Klekovaču i Osječenicu) su morali biti otkazani zbog vremenskih neprilika, no zato smo vidjeli neka druga čuda prirode, kojima Bosna očigledno obiluje.

Nakon noćnog puta kroz snijegom zatrpanu Bosnu, u prijepodnevnim satima smo stigli do Bosanskog Petrovca i Drvara. U Drvaru smo posjetili Titovu pećinu i muzeje, a nakon toga su nas domaćini odveli do pećine Ledenica. Prije devedesetih ista je bila atraktivna lokacija za turiste i posjetitelje, no sada je zatvorena za javnost.



Stalagmita i stalaktita ima u izobilju, mi smo hodali unutra nekih tisuću metara, no postoji još sedam takvih dvorana koje nisu nikada bile otvorene za javnost. Neopisiv doživljaj. U nastavku prvog dana još smo obišli izvor rijeke Bastašice te se u popodnevnim satima vratili u Bosanski Petrovac, gdje smo noćili.



Drugi dan, subota, otišli smo u Bosansku Krupu, gdje smo se priključili tradicionalnoj planinarskoj manifestaciji 'Krušnica - Šujnovac 2017“ na kojoj je sudjelovalo 350 planinara iz BiH i Hrvatske. Hodanje uz rijeku Krušnicu do vrela te uspon do šumarske kuće „Šujnovac“ prošao je začas zbog zadivljujuće prirode.



Bosanska Krupa. Domaćini s ponosom ističu da je to najljepši grad BiH. Moram priznati da nisu daleko od istine. Spoj prirode i ljudskih ruku djela se ovdje pretvorio u zadivljujuću cjelinu. Ovaj gradić bi morao biti na popisu mnogih svjetskih putnika.
Treći dan, nedjelja, pakiranje i polazak prema Hrvatskoj, uz usputna stajanja na zanimljivim lokacijama. U blizini Sanskog Mosta posjetili smo dvije iznimno lijepe lokacije, vodopad rijeke Blihe i ponor „Oko“. Stekao sam dojam da svako mjestu u BiH krije u svojoj okolini neku iznimnu prirodnu ljepotu .



Naši i lokalni vodiči iz BiH zaslužuju svaku pohvalu za organizaciju i osmišljavanje ruta „u letu“. Uz veselo i raspjevano društvo „Bršljanovaca“ u autobusu vrijeme na putu jednostavno proleti .











Tekst i foto: Ivan Lončarić

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: