Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[FOTO] Tajna večera u Noći knjige GISKO-a

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65697
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.04.2017. 8:57 
Naslov:  [FOTO] Tajna večera u Noći knjige GISKO-a
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ovogodišnja Noć knjige u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek imala je uz brojne druge aktivnosti i jedan uistinu originalan dio programa. Kako je tema Noći knjige u GISKO-u ovoga puta bila "Hrana i kultura", nije bilo druge nego dovesti Filipu Sorko i projekt "Tajna večera" u prostore reprezentativne secesijske vile. Ideja je polučila oduševljenje i ponuda je objeručke prihvaćena.

Knjige, književnost i prostor knjižnice tim popularne "Tajne večere" je više nego inspirirao te su već i pozivnice mogle naslutiti koja je točno tema ovog puta. Gosti su u svojim poštanskim sandučićima pronašli pozivnice u obliku naslovnica vintage i retro kuharica, a svatko je dobio drukčiju. Ono što je također dalo naslutiti da će se na nadolazećoj Tajnoj večeri sve vrtjeti oko knjiga bio je zadatak kojeg su gosti dobili. Naime, svi su trebali sa sobom na večeru ponijeti jednu svoju staru, pročitanu knjigu koju su spremni proslijediti dalje.

Galerija 031: GISKO Secret Dinner Party
[Foto: Tomislav Šilovinac, GISKO, 21. travnja 2017.]
Napomena: Fotke pregledavate KLIKOM na fotku ili strelicama lijevo-desno, kao na Facebooku ;-)

Zidovi prostorije koju su Filipi i njenom timu djelatnici knjižnice ustupili na korištenje bili su prekriveni velikim, starinskim, drvenim ormarima prepunim knjigama, poslužiti su kao savršena kulisa magičnoj književnoj Tajnoj večeri koja se spremala. Kada se kreativni tim unio u temu, jela na jelovniku dobila su imena poznatih književnih djela i pisaca. Tako su se na njemu našli kokteli koji su dobili ime po Bukowskom, piscu koji je volio zaviriti malo dublje u čašicu. Hladno predjelo, tatarski biftek, nazvan je Hrabri, novi svijet, jer bi neki rekli da je ipak malo hrabrosti potrebno kako bi se probalo i jelo sirovo meso. Krema od bijeloga graha s brizlama u pistaciju dobila je ime Ponos i predrasude, sporo kuhana janjeća koljenica Otelo, a desertu, mouseeu od bijele čokolade s bosiljkom, najbolje je odgovaralo ime poznatog književnog djela Lolita.

Goste koji su pristizali s knjigama pod rukom, dočekalo se ispred osječkog kina Europa te ih od tamo, polako, pješke preko parka, dovelo na pravu tajnu lokaciju večere. No, u knjižnicu nisu ušli na glavni ulaz gdje obično ulaze kada dolaze posuđivati ili vraćati knjige već kroz dvorišni ulaz koji je inače rezerviran samo za djelatnike. Kroz visoki, starinski, kameni hodnik, popeli su se u tajne odaje i arhive knjižnice. Okupljena ekipa - topla, vesela, opuštena i prijateljski nastrojena, savršeno se snašla oko stola Tajne večere. Svi redom gurmani, spremni na nove izazove i avanture, međusobno su se upoznali i započeli ugodne razgovore.

U prostorima Knjižnice dočekala ih je i pozdravila djelatnica koja im je, kako bi ih uputila i otkrila im nešto novo, ispričala ponešto o posebnosti same prostorije u kojoj će večerati. Od originalnog inventara do danas u Knjižnici su sačuvane kaljeve peći, 4 ormara u kojima se nalazila obiteljska knjižnica, stol i stolica. Ostaci nekadašnjega duha vremena u kojemu se razvijala knjižnica su u današnjoj sobi gdje je smještena Zavičajna zbirka, najvrjednija zbirka Knjižnice. Zbirka obuhvaća građu od značaja za Grad Osijek i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Mursianu), kao i Županiju osječko-baranjsku i Slavoniju (Slavonica). Sama zgrada knjižnice je reprezentativna gradska secesijska vila izgrađena početkom 20. stoljeća kao vjenčani dar predstavnika ugledne osječke obitelji Gillming, za kćerku Mathildu koja se 1906. godine udala za dr. Vjekoslava Hengla, osječkoga odvjetnika, budućega gradonačelnika.

U pauzi između jela, kako bi se gosti za stolom još bolje upoznali i međusobno povezali, napravili smo malu razmjenu knjiga. Gosti su izvlačili kartice s imenima te su međusobno razmjenjivali svoje knjige, upoznavali se, prepričavali anegdote i davali preporuke.

Kao i svaki put na Tajnim večerama i ovoga puta gosti s večere nisu otišli praznih ruku. Kao mali znak pažnje složili su se paketići u kojima su se našli Gardenolo Organic biljni čajevi, vrećica svježe mljevene talijanske Pascucci kave, mala kuharica izdavača Znanje te platnena vrećica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u koju su mogli spakirati sve svoje darove.

U stvaranju i ove Tajne večere, svojim proizvodima, rado su pridružili mali i veliki lokalni proizvođači, koji su prepoznali potencijal organiziranja ovakvih evenata u svojem gradu. Svježe, domaće i lokalno meso iz mesnica Ravlić, Filakov baranjsko voće i povrće, erdutska vina Siber, tortu iz kultne osječke slastičarnice Waldinger i Sokiće od jabuke OPG-a Šimunović. Povezivanjem svih ovih kvalitetnih proizvoda kroz jednu lijepu i jedinstvenu gastro priču stvara se nešto novo te se potiču ljudi da se hrane dobro i zdravo, da razmišljaju što konzumiraju i da uživaju u tome te potiču svoju lokalnu gastro i eno scenu.

Ako želite biti dio neke od sljedećih Tajnih večera, pratite obavijesti na službenom Facebook profilu, kao i na Instagramu.





Tekst: Filipa Sorko

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: