Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Odlična suradnja službi civilne zaštite Hrvatske i Mađarske

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65696
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.04.2017. 20:10 
Naslov:  Odlična suradnja službi civilne zaštite Hrvatske i Mađarske
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Osječko-baranjska županija i Županija Baranja iz Republike Mađarske zaključile su još 2005. godine Sporazum o suradnji u području zaštite i spašavanja od elementarnih nepogoda i katastrofa, i to s ciljem sustavnog održavanja i razvijanja veza dviju županija na području zaštite od nepogoda i katastrofa. Od tada se provodi zajedničko planiranje i provedba preventivnih mjera za zaštitu od poplava, potresa, požara, radioloških opasnosti i drugih civilizacijskih katastrofa, međusobno obavješćivanje o opasnostima, nastanku i posljedicama katastrofa, međusobna pomoć u provođenju zaštite i spašavanja te uklanjanju posljedica nepogoda, suradnja na osposobljavanju članova specijalističkih timova te u organiziranju zajedničkih vježbi zaštite i spašavanja, razmjena informacija o županijskim vježbama u području zaštite od nepogoda, suradnja u organiziranju i provedbi programa osposobljavanja za osobnu i uzajamnu zaštitu stanovništva i suradnja u osposobljavanju učenika i članova humanitarnih udruga za provedbu zaštite i spašavanja.

U sjedištu Osječko-baranjske županije danas, 26. travnja 2017. godine, održan je sastanak Mješovite radne skupine na kojemu se raspravljalo o aktualnim pitanjima nastavka suradnje i provođenja Sporazuma. Naglašeno je kako je najbolja potvrda dosadašnje uspješne suradnje upravo brza i kvalitetna razmjena informacija nadležnih službi kod pojave vodenih valova na Dunavu i Dravi (što u mnogome olakšava planiranje i provedbu mjera obrane od poplava na potencijalno ugroženim područjima). Izuzetno dobra suradnja potvrđena je i uspješnim rješavanjem pojave ledostaja na Dunavu tijekom siječnja ove godine. Kvalitetnom suradnjom nadležnih tijela s obje strane granice angažirana su dva mađarska ledolomca koji su u najkraćem mogućem roku razbili led i tako omogućili plovidbu Dunavom i prevenirali mogući nastanak tzv. ledenih poplava.

Kontakti i veze dviju županija ostvareni temeljem Sporazuma pomogli su i u lakšem ostvarivanju suradnje u projektima prekogranične suradnje sufinanciranim iz EU fondova, poput projekta Dravis 3 u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2007- 2013.. U okviru tog projekta nabavljena je vrijedna i sofisticirana oprema za RKBN zaštitu za potrebe postrojbi civilne zaštite specijalističke namjene Osječko-baranjske županije, a izrađeni su i brojni dokumenti značajni za daljnji razvoj sustava zaštite i spašavanja na našem području.

Uspješno su realizirane i dvije zajedničke vježbe mađarskih i hrvatskih operativnih snaga sustava civilne zaštite, a surađivalo se i surađuje i glede problema migranata. Zahvaljujući kontaktima ostvarenim kroz rad Mješovite radne skupine, Osječko-baranjska županija u suradnji s partnerima iz Republike Mađarske, aplicirala je i za projekt prekogranične suradnje "CIDER".

Kako je istaknuo župan dr. sc. Vladimir Šišljagić, svi ovi rezultati potvrda su kvalitete rada Mješovite radne skupine, ali i dokaz opravdanosti međunarodne suradnje u području civilne zaštite. A ujedno su i novi korak u razvoju kvalitetnih odnosa dviju prijateljskih susjednih županija.




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: