s "Ovo je neponovljivo iskustvo" - Hrvatski studenti u društvu Harvarda i Stanforda [1/1]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



"Ovo je neponovljivo iskustvo" - Hrvatski studenti u društvu Harvarda i Stanforda

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65302
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.04.2017. 12:33 
Naslov:  "Ovo je neponovljivo iskustvo" - Hrvatski studenti u društvu Harvarda i Stanforda
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Studenti osječkog Pravnog fakulteta još su jednom pokazali kako se rad, zalaganje i želja za stjecanjem praktičnih znanja, unatoč već svim poznatim problemima hrvatskog visokog školstva, ipak mogu isplatiti. U lipnju prošle godine formirali su tim za međunarodno Willem C. Vis Moot natjecanje, a nakon nešto manje od godinu dana priprema konačno su i po prvi puta predstavili osječko sveučilište na najprestižnijem natjecanju tog tipa u svijetu.

Moot court natjecanja proizašla su s američkih pravnih fakulteta kao način sučeljavanja najboljih studenata, kako u pisanoj argumentaciji obje strane u određenim sporu, tako i onoj konačnoj, usmenoj formi pred samim sudom. Vis Moot je natjecanje u međunarodnoj trgovačkoj arbitraži i smatra se najprestižnijim tog tipa u svijetu. Svake godine okupi stotine arbitara i mentora te tisuće studenata koji prolaze oštre selekcije svojih fakulteta kako bi ih predstavljali samo oni najbolji.

Šesteročlani tim Pravnog fakulteta činili su Ana Marija Čuljak, Filip Jelavić, Katarina Knežević, Tomislav Metelko, Matea Sekur i Mario Vrdoljak; redom studentice i studenti četvrte i pete godine.

Iako su svi sudjelovali u dugotrajnim pripremama, Katarina i Tomislav izabrani su za govornike na završnom natjecanju, a s nama su podijelili svoje dojmove.

"Vis Moot je s jedne strane odlična promocija za naše, u svjetskim okvirima, relativno maleno sveučilište, a s druge je vrhunska prilika za nas studente da iskusimo kako na najvišem nivou funkcionira međunarodna trgovačka arbitraža, grana koja povezuje pravo i biznis te je u velikom usponu u svijetu. Ne manje bitno, sučelili smo se s odličnim timovima poput Loyola University iz Chicaga, Qatar Universityja, UCD-a iz Dublina i australskog La Trobea te smo možda i sebe malo iznenadili činjenicom da smo u tri od četiri meča bili bolji od naših protivnika", objasnio nam je Tomislav.

Pa iako nisu ušli u knockout rounde, Katarina ističe da je i ovo veliki uspjeh: "Pripremali smo se gotovo deset mjeseci uz studij i poslove koje radimo, što je bilo izrazito zahtjevno, no na kraju uvijek odlučuju finese. Neka mnogo poznatija sveučilišta poput Harvarda i Stanforda također nisu uspjela ući u knockout što mnogo govori o kvaliteti natjecanja. Komentari sudaca na naša izlaganja
i argumentaciju bili su odlični, a ako uzmemo u obzir da neka sveučilišta imaju višedesetljetnu tradiciju sudjelovanja na Vis Mootu, mi se vraćamo zadovoljni, bogatiji za neponovljivo iskustvo i nadamo se da će sljedeće generacije nastaviti našim stopama.
"

Dvadesetičetvrto izdanje Willem C. Vis Moot natjecanja održalo se od 7. do 14. travnja u Beču, a okupilo je timove s 343 sveučilišta iz cijelog svijeta, a onačnu pobjedu u finalnom meču odnio je po treći puta u povijesti tim kanadskog University of Ottawa.





Tekst i foto: K.Knežević

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: