s Andreina špajza: Recepti za šparoge, proljetnu namirnicu koja je i lijek i gastro delicija [1/1]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Andreina špajza: Recepti za šparoge, proljetnu namirnicu koja je i lijek i gastro delicija

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65287
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.04.2017. 9:46 
Naslov:  Andreina špajza: Recepti za šparoge, proljetnu namirnicu koja je i lijek i gastro delicija
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Proljeće znači samo jedno kod mene.

Opsesiju zelenim povrćem, pa sam tako maksimalno iskorištavala špinat, a sada je red došao na šparoge.

Šparoge su prava nutritivna bomba za naš organizam a meni su okusom predivne. Ja ih volim nazivati: zdravstvene poslastice jer čiste organizam, djeluju blagotvorno na kožu a odlične su i za trudnice.

Inače ih se moglo nabaviti samo one iz Dalmacije dok je Slavonija bila prilično zakinuta, no sada ih i Slavonci sade i kažu da rastu ako lude. Gdje ćeš veće sreće.

Kada kod pristupa hrani i samom kuhanju, uspijem pronaći sklad i balans između onoga što nam se jede, što nam je ukusno i onoga kako to djeluje na nas i kako se osjećamo nakon unosa te hrane nitko sretniji od mene.

Zato da ne dužim, evo recepata za šparoge koje su stvarno svestrane i uklapaju se u mnoge kombinacije. Iskoristite još ovo kratko vrijeme dok su u sezoni.



Super green detox krem juha od šparoga (mladog luka i čičoke):


Sastojci: (4 tanjura):
300g šparoga, 3 mlada luka, 1 mladi bijeli luk (može i obični češnjak), maslinovo ulje, voda (ili još bolje temeljac), sol, papar (šareni svježe mljeveni), korijander mljeveni, list peršina svježi, timijan, vrhnje za kuhanje ili mlijeko (po potrebi malo).

Postupak:
Šparogama odvojiti tvrdi dio, mladom luku bijeli vrh i isjeckati na sitno. Dinstati na malo maslinovog ulja luk i tvrđi dio šparoga. Vrh šparoga i zeleni dio mladog luka ostaviti za sada sa strane. Pirjati oko 5 minuta i podlijevati pomalo s temeljcem/vodom. Začiniti soli, paprom, korijandrom i timijanom. Dodati i pero mladog luka sitno sjeckano te vrhove šparoga. Podliti još s vodom pa uliti i malo mlijeka. Nakon 10 minuta skinuti s vatre i umutiti štapnim mikserom ili u blenderu. Vratiti na vatru pa ukuhati još kratko, po potrebi dodati vrhnja za kuhanje ili začina.

Opcionalno u tijeku kuhanja dodati naribanu čičoku (za slatkoću i još više nutritivno bogatu juhu). Po želji prepržiti malo pancete mesnate pa posuti po juhi.



Pire od šparoga i bijeloga graha (može i slanutak):


Ovaj pire sam poslužila uz kuhanu kvinoju. Odlično će ići i uz kuhanu rižu ili bilo koju vrstu mesa. Ako prilagodimo začinjenost super zdrava je kombinacija i za klince.

Sastojci:
150 g šparoga, 120g bijelog graha iz konzerve (ili slanutka), mladi češnjak, senf, vrhnje, sol, papar, korijander mljeveni, origano.

Postupak:
Šparoge prokuhati u posoljenoj vodi oko 10 minuta i ocijediti. Na malo ulja pržiti mladi češnjak pa dodati isjeckane šparoge, i grah/slanutak pa uz miješanje začiniti sol, papar, korijandar i origano. Podliti s jako malo mlijeka i pirjati još par minuta. Skinuti s vatre i dodati 3 žlice kiselog vrhnja pa miksati štapnim mikserom. Dodati senf i opet miksati. Prema potrebi dodati i mrvicu maslaca za kremoznost.





Šparoge u slanini/pršutu i poširana jaja:

I na kraju jedan klasik, šparoge i jaja uz malo pancete su nepogrješiva kombinacija.

Sastojci (za dvoje):
4 jaja, 7-10 šparoga ovisno o debljini, par feta pršuta/pancete, parmezan, sol, papar (šareni krupno mljeveni), maslinovo ulje, integralni tost kruh, parmezan sir, mladi luk.

Postupak:
Šparoge omotati cijelom dužinom suhim mesom prema izboru i slagati u posudu za pečenje, pokapati s malo maslinovog ulja i malo papra. Peći u pećnici oko 20 minuta na 180 stupnjeva, dok meso ne bude hrskavo i masnoća se otopi.

Jaje poširati. U veliku posudu prokuhati vodu, ugasiti plin. Prethodno posoliti. Dobro zamutiti vodu žlicom, napraviti "vrtlog vode". Jaje lupiti u šalicu pa posoliti i popapriti. Polako istresti jaje u zamućenu vodu. Ostaviti par minuta pa vaditi na ubrus pomoću žlice ili cjedila. Na tostiranu šnitu kruha staviti malo parmezana, jaje i šparoge u suhom mesu. Uz ovo poslužiti svježu rotkvicu i svježi sir. Žumanjak kod poširanog jajeta treba biti mekan kada se razreže.





Tekst i foto: Andrea Krivak


Ja sam Andrea Krivak, gastro geek i food blogerica.

Entuzijast sam oko pripreme hrane, no posebice me zanimaju namirnice iz nutricionističke perspektive te zalazim "dublje" u analizu i utjecaj na organizam, um i tijelo.

Nutricionist sam u sportskom klubu Marital Arts Osijek, a vrijeme u kuhinji je moj odmor i užitak.

Moja filozofija je da se uz moje recepte može jesi pravilno, jednostavno i ukusno te osjećati odlično a hrana zaslužuje znanje i ljubav.

Pre(hrana) kao način života u kombinaciji sa aktivnšću put je ka zadovoljstvu, a ključ je u balansu što pokazuju i "obični" recepti na mome blogu Geeketa.

Možete me pronaći i na FB, a fotografije iz svakodnevice na Instagramu.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: