Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Knjige na dobrom glasu – Polaganje standardiziranih testova

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.04.2017. 20:11 
Naslov:  Knjige na dobrom glasu – Polaganje standardiziranih testova
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ukoliko odlučite upisati fakultet, tražite posao u inozemstvu ili samo želite dodatno usavršiti svoje znanje stranoga jezika te time povećati konkurentnost na tržištu rada, svakako će jedan od koraka ka uspjehu biti uspješno polaganje međunarodno priznatih standardiziranih testova. To su testovi koji mjere određena znanja, sposobnosti ili vještine (npr. poznavanje stranoga jezika, matematike, medicine, poslovnoga jezika, itd.) s ciljem objektivne usporedbe kandidata.

Svi kandidati prolaze kroz isti postupak prijave, pod istim uvjetima i polažu iste ispite. Kandidati su često iz različitih dijelova svijeta, iz različitih zemalja s bitno drugačijim obrazovnim sustavima i sustavima ocjenjivanja, a svi na kraju trebaju biti jednako ocijenjeni. Postoje akademski i poslovni standardizirani testovi. Standardizirani testovi iz akademske domene dijele se u dvije kategorije: testovi engleskoga jezika (najčešće su to, TOEFL (Test of English as Foreign Language) i IELTS Academic (International English Testing System) i stručni testovi (testovi koji pokazuju razinu određenih znanja i sposobnosti, npr. sposobnost kritičkoga razmišljanja, verbalno izražavanje, matematika i sl., a to su: SAT (Scholastic Aptitude Test), ACT (American College Test), GMAT (Graduate Management Admission Test), GRE (Graduate Record Examinations). Poslovni standardizirani testovi jesu primjerice, TOEIC i TFI. Testovi se polažu u ovlaštenim ispitnim centrima u Hrvatskoj. Mnoge institucije nude besplatno informiranje i savjetovanje o prijavi i polaganju određenih testova te pripreme za polaganje standardiziranih testova kroz tečajeve, knjige i multimediju. I knjižnica je jedna od njih jer dijelom svoje građe može kandidatu pomoći u pripremi testova.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek već više godina u zbirci American Cornera posjeduje mnoštvo građe za pripremu i polaganje standardiziranih testova za englesko govorno područje. U želji da korisnicima olakšamo izbor te da se što bolje upoznaju i pripreme za polaganje standardiziranih testova za englesko govorno područje, nekoliko ćemo naslova posebno izdvojiti.



Ako na fakultet budete išli u inozemstvo, najvjerojatnije ćete morati polagati TOEFL. Test je to koji pokazuje razinu poznavanja i razumijevanja engleskoga jezika osoba kojima engleski jezik nije materinski jezik. Testiraju se vještine čitanja, slušanja, govora i pisanja. Dobra je vijest što se TOEFL ne može pasti, nego se može ostvariti bolji ili slabiji rezultat, odnosno veći ili manji broj bodova. U fondu American Cornera nalazi se šest različitih monografija dostupnih za pripremu za TOEFL, uz priložene CD-e ili CD-ROM-ove. Knjiga Skills for the TOEFL IBT test : reading and writing priprema polaznika za polaganje testa putem interneta. Razvija vještinu svladavanja izazova u pojedinim dijelovima testa. Kratko su opisane vrste pitanja kako bi ispitanik kasnije znao prepoznati ono najvažnije i dati točan odgovor.

U jednome se poglavlju ispitanika vodi kroz primjere onoga što bi se moglo naći u testu i što očekivati od pitanja. Zatim, daje se pregled najvažnijih koraka za postizanje uspjeha na svakome pitanju kroz zadatke za razumijevanje bitnih elemenata za svaku vrstu pitanja. Tu je i rječnik najčešćih akademskih pojmova, kao i rješenja. Prikazano je korak po korak što je potrebno za postizanje visokoga rezultata jer knjiga obećava da ćete uz nju to i postići! Kao prijamni ispit za upis na preddiplomske studije u SAD-u koristi se SAT test. Knjiga SAT : premier program je priprave koji je kombinacija pregleda, strategija, vježbi i analiza. Na početku knjige polaznika se upoznaje s osnovama testa te strategijama uspjeha potrebnima prije, za vrijeme i nakon testa. Nakon toga, slijedi dijagnostički test, pisanje eseja i njegova analiza te primjeri dobrih eseja. Daju se i savjeti za lakše prevladavanje pitanja s višestrukim izborom odgovora te dijela testa s kritičkim čitanjem. SAT ispit ima i matematički dio, osnovni i napredni. U tome je dijelu također mnoštvo primjera, kao i savjeta kako izbjeći najčešće zamke. Na kraju, postoje tri verzije testa pa ga pokušajte riješiti. U American Corneru, osim navedene knjige, za vježbanje i pripremu za SAT, dostupno ih je još pet različitih. Za polaganje GMAT testova u fondu American Corenar moguće je posuditi dvije monografije.

Knjiga GMAT: graduate management admission test autorâ Eugene D. Jaffe i Stephena Hilberta doživjela je već više od 16 izdanja i reklamira se kao prvi izbor studenata. Test se koristi kao prijamni ispit za upis na MBA programe (Masters of Business Administration) u SAD-u, kao i za upis na mnoge međunarodne programe studija. U knjizi su sadržane tri verzije testova stilom sličnih pravim GMAT pitanjima s potpunim odgovorima i objašnjenjima. Razumijevajući zašto je neki odgovor točan, ulazimo u GMAT način razmišljanja jer tu je najvažnije razvijanje sposobnosti kritičkoga mišljenja i izražavanja. Za engleski u poslovnome okruženju, bit će vam potreban TOEIC test za koji se u fondu nalazi deset monografija, s pripadajućim audio-vizualnim prilozima. Jedan je od njih, Skills for the TOEIC test : listening and reading. Vodič je to kroz različite vrste pitanja koje se mogu pojaviti na testu, objašnjenja detalja testa, zadataka i praktičnih savjeta te savjeta kako što bolje eliminirati netočne odgovore. Pronaći ćete tu i simulacije različitih poslovnih životnih situacija koje Vam također mogu biti od pomoći. Korisnici se najčešće u proljetnim i ljetnim mjesecima pripremaju za polaganje standardiziranih testova. Pripremite se na vrijeme, uz knjige u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Pregledajte rokove i dobro organizirajte vrijeme. Potražite točno što se i koliko očekuje od vas. Počnite učiti na vrijeme jer što više vježbate i učite, razvijat će se i Vaše vještine.



Tekst: Marijana Špoljarić Kizivat, viša knjižn.






Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: