Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Hrvatska se vraća u srednji vijek: Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije ukida mjere za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba i žena?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.04.2017. 20:54 
Naslov:  Hrvatska se vraća u srednji vijek: Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije ukida mjere za zaš
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Aktivisti Ženske mreže Hrvatske i Lezbijske grupe Kontra uputili su otvoreno pismo javnosti u povodu brojnih medijskih napisa i jučerašnje rasprave na sjednici Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora.

Naime, iz novog prijedloga Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2017. do 2022. godine „izbrisan je pojam „roda“, nestala je diskriminacija LGBT osoba, izbačena su reproduktivna prava žena i reproduktivno zdravlje, nema više prava na pobačaj i kontracepciju kroz javno zdravstvo, ne postoji više ni plan uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u školama te zaštita od diskriminacije djece koja ne pohađaju vjeronauk u školama kao ni mjere koje bi prevenirale stereotipe u školskim udžbenicima“, tvrde aktivisti iz Lezbijske grupe Kontra i Ženske mreže Hrvatske.

One najžešće osuđuju politiku Vlade RH koja je usmjerena protiv ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, kao i ljudskih prava žena. Upozoravaju kako će ukidanje mjera za suzbijanje diskriminacije koje u trenutnom kontekstu eskalacije diskriminacije i nasilja iz mržnje nisu ionako ni približno dostatne, rezultirati nezapamćenim porastom kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj. Novi zakoni i politike trebaju ići za unapređenjem zaštite ljudskih prava, a ne njihovim dokidanjem.

Koliko god se Vlada ponašala da ljudska prava ne postoje, njihova zaštita je zajamčena međunarodnim pravnim dokumentima, kojih je Hrvatska potpisnica i obveznica provedbe. Ovakvo ponašanje radne skupine koju je imenovala Vlada pokazuje da imenovanje Ladislava Ilčića, za savjetnika u Vladi nije bilo slučajno, već su negiranje i kršenje ljudskih prava LGBT osoba i rodne ravnopravnosti postali službena politika Vlade“, zaključuju aktivisti iz dvije udruge.

Navodno izbacivanje pojedinih ugroženih društvenih skupina iz Plana zgrozilo je nevladine udruge i oporbu. To je bila i tema sinoćnje emisije „Otvoreno“ u kojoj je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić primjetila da je iz dokumenta izbačeno 30-ak mjera pa se tako uopće ne spominju spolne manjine i reproduktivna prava kao ni diskriminacijski sadržaji u školama kao ni nasilje na ženama.

Član Radne skupine za izradu Nacionalnog plana Ivan Zvonimir Čičak izjavio je kako su takve kritike neutemeljene te da iz dokumenta nije ništa izbačeno već da se on radi na temelju prethodnih mjera. Ipak, o detaljima dokumenta nije htio govoriti jer, kako je rekao, postoji dogovor među članovima radne skupine da se o sadržaju ne govori do idućeg petka kada bi nacrt dokumenta trebao biti predstavljen javnosti.

Ukoliko se navedene kritike pokažu utemeljenima, Hrvatskoj doista prijeti opasnost da ju novi Nacionalni plan vrati u srednji vijek, u čelični zagrljaj „majke crkve“ i njezinih retrogradnih satelita i inkvizitora.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Dino Spaić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
modri
Offline
Ukupno postova: 127
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.04.2017. 7:58 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

kod nas su uvijek jedni te isti ugroženi pa onda izmišljaju razloge samo da izađu na ulicu

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: