Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Dolazak slavnog zrakoplova DC-3 na osječki aerodrom

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 08.04.2017. 17:02 
Naslov:  Dolazak slavnog zrakoplova DC-3 na osječki aerodrom
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U ponedjeljak 10. travnja 2017. Zračna luka Osijek dočekat će poznati zrakoplov Douglas DC-3 koji će s Cipra sletjeti na osječki aerodrom. Riječ je o američkom propelernom zrakoplovu, čija su brzina i obim razvoja napravili revoluciju u zračnom prometu 1930-ih i 1940-ih godina. Zbog trajnog učinka na zrakoplovnu industriju i Drugi svjetski rat, općenito je smatran jednim od najznačajnijih transportnih zrakoplova ikad napravljenih.

Svrha dolaska zrakoplova DC-3T BASSLER TURBO BT67, obavljanje je određenih istraživačkih radova iz zraka s ciljem pronalaska nafte na području istočne Hrvatske. Navedeni zrakoplov je preuređeni i modificirani Douglas DC-3 zrakoplov koji se upravo zbog svoje stabilnosti koristi u navedenu svrhu. Istraživačke radove će obavljati škotska kompanija BELL GEOSPACE koja ja angažirana od strane tvrtke VERMILLION ZAGREB EXPLORATION D.O.O. za istraživanje i eksploataciju ugljikohidrata. Planirano trajanje radova je do mjesec dana, ovisno o vremenskim prilikama, a radit će se od ponedjeljka do petka.





Tekst i foto: ZLO

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
dim
Offline
Ukupno postova: 168
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 1
Post Postano: 09.04.2017. 10:06 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Za one koji pišu tekstove o zrakoplovstvu trebali bi znati da je to što je napisano ne bi trebalo pisati da je to zrakoplov već AVION, zrakoplov je skupni naziv za sve ono što je napravio čovijek, teže je od zraka-tu spadaju avioni, helikopteri, jedrilice, zmajevi motorni i bezmotorni..., tu dakako ne spadaju ptice i insekti. Toliko o pravilnom izrazu koje bi trebalo upotrebljavati jer se odmah zna o čemu se radi. Lijepo je da će takav slavni avion sletjeti na aerodrom Osijek-Klisa. To nije prvi puta da takav tip aviona slijeće u Osijek, još 60.-tih godina je bila jedna kratko po trajanju putnička linija tim tipom aviona koji je polijetao iz Osijeka sa sportskog aerodroma Osijek-Čepin i slijetao na sportski aerodrom Sinj jer tada još Split nije imao putnički aerodrom. Još jednom se pokušalo istim tipom aviona na istoj liniji 70.-tig godina no nije zažuvjelo zbog razno raznih okolnosti, te još jednom je DC-3 bio na aerodromu Osijek-Čepin 1972. ali u drugoj ulozi, tada je učestvovao na velikom aero mitingu kada su iz njega skakali padobranci.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: