Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: Borzan i Sabor raspravljaju o bacanju i doniranju hrane

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65790
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.03.2017. 15:57 
Naslov:  Borzan: Borzan i Sabor raspravljaju o bacanju i doniranju hrane
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Saborski odbori za poljoprivredu, zaštitu okoliša i prirode, te zdravstvo i socijalu održat će u četvrtak, 30. ožujka 2017. u 13.30 sati, zajedničku sjednicu na temu doniranja i bacanja hrane. Prijedlog za održavanje sjednice došao je od Biljane Borzan, glavne izvjestiteljice Europskog parlamenta za izvještaj o bacanju i sigurnosti hrane.

- Ideja je odmah prihvaćena od strane predsjednika triju odbora što samo pokazuje koliko je ova tema aktualna. Ogromne količine bačene hrane u Hrvatskoj i EU su moralni i ekološki problem koji nadilazi stranačke podjele. Doniranje je 2015. oslobođeno PDV-a i donesen je pravilnik, no izostalo je očekivano povećanje donacija hrane i police socijalnih samoposluga se i dalje sporo pune. Moramo vidjeti u čemu je problem i kako ga riješiti - kazala je hrvatska europarlamentarka.

Na sjednici se očekuju predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske agencije za okoliš i nevladinog sektora.

- Popis pozvanih zorno pokazuje koliki su razmjer i kompleksnost problema. Poljoprivrednici ne mogu prodati pa plodove puste da trunu. Prerađivači koriste samo dio sirovine, a ostatak bace. Trgovci ne uspiju prodati robu, a komplicirano im je donirati pa bace. Građani loše planiraju kupnju namirnica pa im se višak pokvari. U svakom od tih stadija potrebno je pokušati spriječiti bacanje ili hranu usmjeriti u donacije - smatra Borzan.

Kao izvjestiteljica Europskog parlamenta Borzan piše izvještaj i rezoluciju kojom će se predložiti mjere koje Europska komisija i države članice trebaju poduzeti da se smanji bacanje i poveća doniranje hrane. Parlament je u tome dobio podršku Europskog suda za reviziju koji smatra da Komisija ne čini dovoljno da se problem riješi.

- Revizija je objavljena u prosincu i navodi propuste Komisije, ali i država članica. Primjer je financiranje infrastrukture za transport, skladištenje i distribuciju donirane hrane kroz Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). To je u Hrvatskoj ogroman problem jer izvan Zagreba humanitarne udruge često nemaju načina za prevesti i zaprimiti donacije. EU to može financirati, ali naša ministarstva takvu mjeru nisu uključila u operativni program za FEAD. To se mora promijeniti - upozorava Borzan te najavljuje uključenje te mjere u izvještaj Parlamenta na kojem radi.

U situaciji kada svakom četvrtom Europljaninu, dakle 125 milijuna ljudi, prijeti siromaštvo, godišnje u EU na smeću završi 89 milijuna tona neprodane hrane. U Hrvatskoj se prema procjenama godišnje baci oko 400 tisuća tona hrane. Samo kruha se u našoj zemlji dnevno baci 135 tona, što je na godišnjoj razini šteta od 600 milijuna kuna.



Tekst i foto: Ured/Office of Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: