Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Muzej Slavonija: Muzejski četvrtak - predavanje "Knjižnica Prandau-Normann u Muzeju Slavonije"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.03.2017. 18:37 
Naslov:  Muzej Slavonija: Muzejski četvrtak - predavanje "Knjižnica Prandau-Normann u Muzeju Slavonije&q
30.03.2017. 18:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U sklopu Muzejskog četvrtka 30. ožujka 2017. u 18 sati održat će se predavanje "Knjižnica Prandau-Normann u Muzeju Slavonije".

Predavanje će održati dr. sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Slavonije, zgrada Glavne straže, Trg Svetog Trojstva 2, Osijek.

Knjižnica Prandau-Normann u Muzeju Slavonije

Knjižnica Prandau-Normann jedna je od posebno bogatih spomeničkih, do sada uglavnom neistraženih knjižnica koja je u Muzej Slavonije pristigla nakon Drugog svjetskog rata, zajedno s bogatom kulturno-povijesnom i arhivskom građom Valpovačkog vlastelinstva.

Knjižnica obitelji Prandau-Norman, uz ostale predmete obiteljskoga naslijeđa, iznimna je zavičajna dragocjenost. Jedna je od spomeničkih zbirki Knjižnice Muzeja Slavonije najvećeg muzeja općega tipa u nas.

Ovaj jedinstveni fond od gotovo deset tisuća bibliografskih jedinica ističe se širinom zanimanja, sadržaja i kulturološkim usmjerenjem te je, stoga, vrlo često, uz znanstveno –istraživačke interese i dio izložbenih projekata. Skora prezentacija dijela knjižnice na zajedničkom projektu baštinskih istanova Osijeka i Valpova Skriveno blago europskoga plemstva – valpovački vlastelini Prandau-Normann doprinijet će oslikavanju života obitelji koja je umnogome obilježila život Osijeka i Valpovštine tijekom više od dva stoljeća.

Knjižnica u svome fondu posjeduje pojedinačne knjižne primjerke koji prema različitim karakteristikama (oprema knjige, likovna vrijednost ilustracija, dokumentarno i povijesno značenje marginalija, značenje izdavača i primjerka, podaci o vlasniku) imaju značenje muzejskih predmeta. Naime, ova knjižnica posjeduje povijesnu, knjižnu, estetsku i brojne druge vrijednosti te je pravi izazov sagledati je ne samo kao knjižnicu, već i kao muzejsku cjelinu koja posjeduje bogatu muzealnost, a time i sposobnost svjedočenja o jednom vremenu, prostoru i velikaškoj obitelji kakva je bila obitelj Prandau-Normann.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: