Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječko-baranjska županija prošle godine zabilježila 220.000 noćenja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.03.2017. 15:34 
Naslov:  Osječko-baranjska županija prošle godine zabilježila 220.000 noćenja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na jučer održanoj sjednici Skupštine Turističke zajednice Osječko-baranjske županije razgovaralo se o rezultatima ostvarenima u prošloj godini te planovima za ovu.

Na području Osječko-baranjske županije u protekloj je godini zabilježeno 220.000 noćenja što je pokazatelj nastavka laganog rasta koji se bilježi proteklih godina. Toj brojci pridonijeo je rast broja privatnih pansiona, poglavito u ruralnom dijelu Slavonije i Branje, te sve veći broj kruzera koji pristaju u Batini i u Osijeku.

I ove godine, sudeći po prvim najavama i pokazateljima, možemo, očekivati dobre rezultate na razini Županije. Slavonija ima jako puno potencijala: netaknutu prirodu, povijesnu baštinu, gastro i eno delicije, no ipak postoje i dalje brojni problemi s kojima se kontinentalni turizam suočava.

Prije svega to je maćehinski odnos države jer se u kontinentalni turizam izdvaja svega 5% prihoda, dok se ostala sredstva usmjeravaju na Jadran. Velik broj turističkih agencija još nije prepoznao ljepote ruralnog turizma i ne šalju goste na seoska imanja. K tomu, u Osijeku ne postoji mogućnost smještaja đačkih ekskurzija i jednodnevnih školskih izleta zbog čega oni odabiru druge gradove u Hrvatskoj.

Problem je i to što Osijek, unatoč najavama, još uvijek nema luku za velike brodove i prihvat većeg broja putnika. Istaknuto je i kako gosti u prosjeku ostaju do tri dana, a dosta njih bude na ovom području tek pola dana ili jedan dan, a razlog je nedostatak zanimljivih sadržaja.

Ipak, postoje i svijetli primjeri manifestacija koje svake godine privlače sve više i više posjetitelja, a to su, primjerice, Pannonian Challenge, Osječko ljeto kulture, Osječko ljeto mladih, Aljmaška ribarska noć te Dani vina i turizma u Osijeku.

Dogovoreno je čvršće povezivanje i zajedničko nastupanje svih dionika u turizmu na razini županije, posebice u smjeru ulaganja u turističke atrakcije, promidžbu turističkih destinacija u Hrvatskoj i svijetu te u izgradnju kapaciteta. Posebno je važno privući investitore koji bi u turističke projekte uložili, jer ideja ima, ali nedostaje novca. Za razliku od Jadrana, sezona na kontinentu može trajati svih 365 dana u godini, ali se ta prednost nažalost ne koristi dovoljno.





Tekst: Osijek031.com
Foto: DB/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: