Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Obvezni vojni rok ipak ponovno kreće 2019.!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.03.2017. 15:22 
Naslov:  Obvezni vojni rok ipak ponovno kreće 2019.!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Premijer Andrej Plenković posjetio je tijekom vikenda Ministarstvo obrane gdje je s ministrom Damirom Krstičevićem razgovarao o temi koja posljednjih tjedana zaokuplja cijelu državu, a to je ponovno uvođenje obveznog vojnog roka.

Ponovljeno je kako moramo biti svjesni novih sigurnosnih ugroza i prijetnji koje su složenije nego ranije, a premijer Plenković, koji vojni rok naravno nije služio, izjavio je kako će se novim programom popularizirati hrvatske oružane snage i učiniti ih atraktivnim mladim generacijama koje se ne sjećaju Domovinskog rata.

Kako smo već pisali, radi se o tzv. „light“ vojnom roku koji bi trajao mjesec dana tijekom ljeta. Bit će obavezan za muškarce koji završe srednju školu, a žene će se moći prijaviti ako to žele. Radi se o kratkotrajnom uvježbavanju i savladavanju osnova vojničke obuke (rukovanje oružjem, pucanje, prva pomoć, ukopavanje itd.) koji će po sadržaju više sličiti na ljetni kamp.

Osnovna obuka bila bi organizirana u dva turnusa, od 15. srpnja do 15. kolovoza i od 15. kolovoza do 15. rujna kako bi se uzele u obzir potrebe studenata. Kako bi se smanjili troškovi, mladi ročnici zaduživat će samo ljetne uniforme bez ostale opreme, a novaci bi bili smješteni u postojećim stambenim jedinicama MORH-a gdje god je to moguće, a tamo gdje nije smještaj za njih bi se organizirao u privremenim objektima, dvoranama i sl. U prvoj godini bit će potrebno pripremiti kompletnu infrastrukturu i smještajne kapacitete za 30.000 novaka (dva puta po 15.000).

Plan MORH-a predviđa i mogućnost civilnog služenja vojnog roka, ali će on biti postrožen i sličniji austrijskom modelu, gdje ročnici odrađuju vojni rok u hitnim službama, staračkim domovima, bolnicama... Civilni rok trajao bi sedam do osam tjedana, dvostruko dulje od vojnog, a osobe koje bi odabrale civilno služenje neće se moći zaposliti u vojsci i policiji.

Očekuje se da će nacrt prijedloga biti predstavljen tijekom proljeća kada bude dovršena i nova strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske. Tada se očekuje i javna rasprava o tom strateškom dokumentu. Ako Hrvatski sabor prihvati prijedlog, 2018. godine kreće pokusni projekt ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, a 2019. ponovo se uvodi obveza služenja vojske.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek, DDRRH/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: