Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Val poskupljenja prijeti Hrvatskoj: poskupljuju struja, plin, cestarine...

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.02.2017. 8:59 
Naslov:  Val poskupljenja prijeti Hrvatskoj: poskupljuju struja, plin, cestarine...
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatskoj prijeti val poskupljenja! Kako smo već pisali, cijena struje trebala bi porasti za 4 do 6% zbog plaćanja naknade za obnovljive izvore energije. Iako službene potvrde još nema, očekuje se da bi novi, viši računi za struju, mogli početi stizati od srpnja.

Također, od 1. travnja dolazi do djelomične liberalizacije tržišta plinom. Prema nekim neslužbenim informacijama, poskupljenje plina za kućanstva moglo bi iznositi i od 20 do 25%. Naime, na svjetskim tržištima plin je poskupio 50% u odnosu na cijenu iz 2016. i procjene govore da bi minimalno poskupljenje iznosilo 20%. Ministar Dobrović i premijer Plenković obećali su da će zaustaviti rast cijene plina za kućanstva smanjenjem pojedinih stavki u cijeni plina, ali pitanje je koliko tu prostora za manevar imaju. Jedna od opcija je da država još godinu dana odredi HEP-u maksimalnu cijenu po kojoj može prodavati plin lokalnim distributerima.

Da loše vijesti dolaze u paketu, potvrdilo se i ovaj put kada je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio kako će cestarina na autocestama kojima upravlja HAC porasti za 5%, a tijekom ljeta uvodi se sezonska tarifa s cestarinom skupljom za dodatnih 10%. Tako će cestarina za osobna vozila od Zagreba do Lipovca umjesto 122 kune iznositi 128 kuna, a u ljetnoj sezoni 141 kunu; cestarina od Zagreba do Osijeka porast će sa 116 na 122 kune, a u ljetnoj sezoni na 134 kune; cestarina od Zagreba do Splita porast će sa 174 na 183 kune, a u ljetnoj sezoni na 201 kunu, dok će cestarina na relaciji Zagreb - Rijeka ostati 70 kuna, ali će u ljetnoj sezoni porasti na 77 kuna.

Tome treba dodati i da cijena nafte na svjetskom tržištu polako raste pa, ovisno o kretanjima na tržištu, treba očekivati i poskupljenje benzina. Takav skok osnovnih energenata neminovno će za sobom povući rast cijena transporta, hrane, higijenskih proizvoda, usluga... Obistini li se ovakav scenario, bit će to velik pritisak na rast stope inflacije, što znači da bi nam svima život u 2017. mogao postati znatno skuplji nego što već jest...





Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: