Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Irska veleposlanica: U Irskoj se službeno nalazi 10.000 Hrvata, mnogo ih je iz Slavonije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.02.2017. 9:10 
Naslov:  Irska veleposlanica: U Irskoj se službeno nalazi 10.000 Hrvata, mnogo ih je iz Slavonije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Gradonačelnik Ivica Vrkić i dogradonačelnik Vladimir Ham primili su u nastupni posjet NJ.E. Olive Hempenstall, veleposlanicu Irske u Hrvatskoj.

Očekivano, tema koja je dominirala razgovorom je iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi iz Osijeka i Slavonije u potrazi za boljim životom u Irsku. „Nema aktualnije gošće od vas“, poručio je gradonačelnik irskoj veleposlanici predloživši joj da se, upravo tragom iseljavanja velikog broja mladih, „institucionalizira suradnja između Osijeka i Dublina, kako bi podijelili emociju i bili na usluzi građanima“.

Veleposlanica Hempenstall je rekla kako je svjesna ove situacije te je dodala kako se, prema njezinim saznanjima i kontaktima s hrvatskim veleposlanstvom u Dublinu, u Irskoj službeno nalazi oko deset tisuća naših građana, a mnogo ih dolazi iz Slavonije.

Gradonačelnik je veleposlanici uputio zamolbu za posredovanjem prema irskim gospodarstvenicima koji bi imali interesa ulagati u Osijek jer naš grad ima stvorene uvjete u Industrijskoj zoni Nemetin gdje uz mala ulaganja investitori mogu dobiti besplatno zemljište i proizvodnu infrastrukturu. Poziv je posebice upućen onim ulagačima koji već zapošljavaju mlade Osječane i koji su zadovoljni njihovim radom, kako bi pokušali vratiti ih kući.

Veleposlanica Hempenstall odgovorila je kako mogućnosti gospodarske suradnje vidi ponajprije u industriji prerade hrane i suradnji kroz poljoprivredu, kao i da velike mogućnosti pruž IT sektor koji je vrlo snažan u Osijeku, lokalni regionalni start up-ovi su iznimno inovativni pa je to potencijalni sektor za suradnju.

Vrkić je izrazio i želju za uspostavom bliskijih odnosa s jednim od irskih gradova slične veličine kao Osijek koji bi postao gradom prijateljem našeg grada. Irska veleposlanica rekla je kako kao kandidata za bratimljenje s Osijekom ponajprije vidi grad Cork s oko 120.000 stanovnika.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Jasenka Mađarević/Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: