Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GISKO: Predavanje "Šokački naš svagdašnji"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.02.2017. 14:50 
Naslov:  GISKO: Predavanje "Šokački naš svagdašnji"
22.02.2017. 18:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana materinskoga jezika, u organizaciji Filozofskoga fakulteta u Osijeku, Odjela za hrvatski jezik Ogranka Matice hrvatske u Osijeku i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u srijedu 22. veljače 2017. godine s početkom u 18.00 sati u prostoru Studijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek bit će održano predavanje pod nazivom "Šokački naš svagdašnji". Predavanje će održati doc. dr. sc. Silvija Ćurak i Tena Babić Sesar, znanstvena novakinja – asistentica.

Slavonskim se dijalektom, kao jednim od dijalekata štokavskoga narječja, u najvećoj mjeri govori u Slavoniji, stoga je mnogim govornicima i danas on materinski jezik, to jest jezik kojim najprije progovore. Odlike se toga dijalekta još uvijek dobro čuvaju u brojnim govorima, a njegove jezične posebnosti, osobito frazeologija, svjedoče kreativnost, inovativnost i slikovitost Šokaca - govornika slavonskoga dijalekta. U predavanju naslovljenom Šokački naš svagdašnji dviju predavačica, doc. dr. sc. Silvije Ćurak i Tene Babić Sesar, znanstvene novakinje - asistentice, s Filozofskoga fakulteta u Osijeku te članica Odjela za jezik Ogranka Matice hrvatske u Osijeku, prikazat će se temeljne odlike slavonskoga dijalekta, a središnji će dio biti usmjeren upravo na važnost očuvanja toga idioma kroz osvješćivanje njegova bogatstva.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: