Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ministar Dobrović: Neće doći do poskupljenja struje nego do "smanjenja smanjenja" cijene

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.02.2017. 20:12 
Naslov:  Ministar Dobrović: Neće doći do poskupljenja struje nego do "smanjenja smanjenja" cijene
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nastavlja se trakavica oko mogućeg poskupljenja struje. Nakon što je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović najavio kako će doći do povećanja cijene električne energije zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije, došlo je do burnih reakcija javnosti.

Ministar Dobrović stoga je dan kasnije pokušao „popraviti štetu“ pa je pojasnio svoju prvu izjavu koja je zabrinula javnost. Po njemu, cijena struje ići će gore zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije, ali građani neće osjetiti poskupljenje.

"Moramo znati da je PDV za građane pao s 25 na 10%. To daje prostor da ukupno povećanje cijene struje u odnosu na 12. mjesec neće biti. Oni koji jesu u sustavu PDV-a, za njih je to određeno poskupljenje - ovisno o modelu četiri, pet ili šest posto. Dakle, građani neće doživjeti poskupljenje cijene struje u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Dobrović. Ministar je dodao kako za građane ne govorimo o poskupljenju struje već o „smanjenju smanjenja“ cijene električne energije uzrokovanog smanjenjem stope PDV-a.

I dok ministar tvrdi kako će računi za struju od srpnja biti veći no danas, ali niži nego prošle godine, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić u svojoj je izjavi rekao kako građanima neće poskupiti električna energija u odnosu na 2016. godinu te da je Vlada pripremila cijeli niz mjera kako bi spriječili poskupljenje struje. Čikotić je rekao i kako će građani zapravo ove godine plaćati manju cijenu energije nego u 2016. i to najvećim dijelom zbog smanjenja PDV-a.

A koliko će točno pokupjeti naknada za obnovljive izvore energije, nisu otkrili ni ministar ni državni tajnik, ali su naglasili kako će se odluka o tome donijeti vrlo brzo.

U međuvremenu je sve aktualnije i pitanje cijene plina jer 1. travnja kreće djelomična liberalizacija tržišta opskrbe plinom. Iako je ministar Dobrović odbio potvrditi da se iza termina liberalizacija krije poskupljenje, naveo je kako cijena nafte i energenata u svijetu raste te da je došao kraj eri jeftinih energenata.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: