Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki najsportaš je Robert Seligman!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.01.2017. 8:57 
Naslov:  Osječki najsportaš je Robert Seligman!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Robertu Seligmanu je ovo 6. titula u 20 godina koliko se održava izbor Gradskog radija. U konkurenciji je bilo 10 sportašica i sportaša koji su ostvarili zapažene uspjehe tijekom 2016. godine, a glasovima su najboljega odlučili osječki sportski novinari.

Član Gimnastičkoga društva Osijek-Žito Robert Seligman dobio je 188 bodova, odnosno glasova osječkih novinara. Šesti je put odnio ovu titulu i tako prestigao Davida Šajna koji ima 5 titula. Titulu je zaslužio ponajprije činjenicom da se u svim svojim nastupima u 2016. godini plasirao u finala. U Svjetskom kupu se plasirao na završno treće mjesto, uz srebrne medalje koje je osvojio u Dohi i Varni te broncu u Cottbusu. Na državnom prvenstvu nadmašio je olimpijca Filipa Udea i osvojio naslov prvaka Hrvatske, a vrhunac sezone imao je krajem svibnja u švicarskom Bernu. Jedini je od hrvatskih predstavnika na tom velikom natjecanju uspio izboriti plasman u finale, ali je doživio sudbinu čak petorice vježbača u borbi za medalju koji nisu uspjeli ostati cijelo vrijeme na spravi. U svom je šestom europskom finalu završio na šestom mjestu.

Iza Roberta Seligmana našao se član Atletskog kluba Slavonija - Žita, skakač s motkom Ivan Horvat. U ovome je izboru prošle godine odnio titulu najboljega ispred Roberta Seligmana. Što se tiče 2016. godine, bio je jedini Osječanin na Olimpijadi u Rio de Janeiru. Uspio je preskočiti početnu visinu 5,30, da bi potom zapeo na 5,45. Da su njegovi dometi puno veći, vidjelo se tek pokoji dan kasnije kada je na Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu izjednačio hrvatski rekord s preskočenih 5,70. Horvat je prošle godine sudjelovao i na Europskom prvenstvu u Amsterdamu. U borbi za finale nije imao problema, ali je potom kiksao jer je ostao tek na visini 5,30 i na kraju završio na diobi sedmog i osmog mjesta.

Treće mjesto s ukupno 131 bodom pripalo je Sari Matijević, članici Judo kluba Osijek. 2016. godina za Saru je zaista bila godina za pamćenje. Ponajviše zbog povijesnog uspjeha za osječki judo u cjelini, budući da je članica Osijeka osvojila broncu nastupajući za reprezentaciju Hrvatske na Juniorskom prvenstvu Europe u Malagi. Uz nju se posebno veže spoznaja da je još kao kadetkinja osvojila naslov prvakinje Hrvatske među seniorkama, a nekako se podrazumijeva da je i aktualna državna prvakinja među najboljim hrvatskim judašicama. Najbolja je bila na Prvenstvu održanom na Kvarneru u ožujku prošle godine.

Četvrto mjesto sa 122 boda pripalo Mariu Mušaniću. On je kapetan i trener Kuglačkog kluba Osijek, a u prosincu je nadmašio kompletnu konkurenciju na pojedinačnom državnom prvenstvu održanom u Rijeci. Ostvario je četiri pobjede, a u finalu je bio bolji od svog nekadašnjeg klupskog kolege Branislava Bogdanovića. Osim toga, zajedno s klupskim kolegom, imenjakom Liovićem, u travnju je u Splitu osvojio naslov prvaka Hrvatske i u konkurenciji parova. Dakle, Mušanić je u 2016.bio dvostruki državni prvak.

11 bodova manje od Maria i 5 mjesto pripalo je Mihaeli Kruljac. Ona je prva žena u Hrvatskoj koja je uspjela podići težinu od 200 kilograma. Na Europskom prvenstvu u Norveškoj zauzela je solidno 12. mjesto u ukupnom poretku u kategoriji do 75 kilograma. U toj je težinskoj kategoriji lani postavila tri hrvatska rekorda, te još dva u kategoriji iznad 75 kg. Okitila se i naslovom državne prvakinje, pa zaista može reći da je imala uspješnu godinu. Nakon što je kao džudašica uspjela osvojiti titule državne prvakinje u svim dobnim kategorijama, dokazala se i u dizanju utega.

Šesto mjesto pripalo je kapetanu NK Osijeka Borni Barišići. Podsjetimo, nogometaši Osijeka imali su pravi preobražaj tijekom 2016. Momčad je od grčevite borbe za opstanak, jesenas stigla do trećeg mjesta u HNL-u i plasmana u polufinale Kupa Hrvatske. Borna Barišić pritom je bio jedan od zasigurno najučinkovitijih i najboljih protagonista na terenu. Prvi asistent Bijelo-plavih, definitivno i jedno od najvećih igračkih pojačanja tijekom prošloga ljeta, kapetanski je odradio polusezonu. Priznanje za Bornine odlične igre stiglo je i u vidu poziva u reprezentaciju Hrvatske, sastavljenu od igrača iz HNL-a, koja je nastupila na turniru u Kini. Borna, naravno, nije bio na izboru za sportaša godine budući da se s ekipom priprema u Međugorju za nastavak sezone.

Sedmo mjesto pripalo je kapetanici Ženskog nogometnog kluba Osijeka i članici Hrvatske ženske nogometne reprezentacije. Titule kluba u Hrvatskoj teško je i izbrojati, a jedna od najzaslužnija za njih već je godinama kapetanica ekipe.

Samo bod manje od Maje Jošćak osvojila je osmoplasirana Antonia Volmut, kapetanica Ženskog odbojkaškog kluba Osijeka. One su uspjele su se probiti u prvu jakosnu skupinu nacionalnog prvenstva, a u Kupu su se, prošle sezone, preko favoriziranih Poreča i Vukovara, probile do završnog turnira na kojem su izgubile od zagrebačke Mladosti. Mlada reprezentativka Antonia Volmut već je duže vrijeme među stožernim prvotimkama, a koliko znači osječkom sastavu najbolje se vidjelo na završnici ovosezonskog Kupa Hrvatske u Kašteli gdje su Osječanke stigle do finala i u njemu itekako namučile favoriziranog domaćina, ekipu Marine Kaštela. Antonia je i službeno proglašena najboljom napadačicom turnira.

Deveta s 64 glasa je Teuta Lea Stojaković. U 2016. veslačica Iktusa, a od ove godine zagrebačke Mladosti. Prošle je godine na Europskom juniorskom prvenstvu u Litvi izborila nastup u A finalu i na kraju zauzela 6. mjesto. Sudjelovala je i na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Rotterdamu koje joj baš i neće ostati u lijepom sjećanju jer je završila u B finalu te na kraju zauzela 11. mjesto. No, zato je na domaćim natjecanjima ispunila vlastita i klupska očekivanja. Na državnom Prvenstvu u Zagrebu bila je dvostruka pobjednica u samcu, budući da je slavila ne samo u juniorskoj, nego i u seniorskoj konkurenciji. Budući da sada živi u Zagrebu na dodjeli nagrada nije bila, kao niti 10-oplasirana Donna Vekić koja igra na Australian Openu. Ona je u 2016. godini završila 100. mjestu WTA ljestvice. Nažalost, u prošloj sezoni nije uspjela probiti barijeru prvog kola Grand Slam turnira. No, vrijedno je podsjetiti da je Vekić osvojila ITF turnir u egipatskom Sharm El Sheikhu gdje je u finalu svladala Španjolku Tormo s 2-1 u setovima. Igrala je i završni meč u ruskom Sankt Peterburgu. Tamo je, nažalost, nakon vrlo uvjerljivih nastupa na putu do finala i tek jednog izgubljenog gema, odigrala slab meč protiv Ruskinje Vihljanceve.



Tekst i foto: Krunoslav Inhof/Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: