Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: Biljana Borzan vodeća osoba Europskog parlamenta za prekograničnu dostavu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.01.2017. 16:57 
Naslov:  Borzan: Biljana Borzan vodeća osoba Europskog parlamenta za prekograničnu dostavu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan, imenovana je Izvjestiteljicom Europskog parlamenta za pregovore o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa. Jedan od glavnih ciljeva Uredbe je smanjiti neopravdane razlike u cijenama dostave i sniziti cijene dostave koje plaćaju potrošači i mala poduzeća.

Najveću promjenu Uredba će donijeti za kupce preko interneta. Naime, online kupovina je u porastu, a EU planira cijeli niz mjera kojima bi se pojačao njen rast, poput olakšane prekogranične dostave, bolje zaštite potrošača, mogućnosti da svaki potrošač bilo gdje iz EU može naručivati po transparentnim uvjetima.

- Samo pet posto prekograničnih dostava je besplatno, a istraživanja su pokazala da je cijena prekogranične dostave često i do pet puta veća od domaćih cijena. I to ne bi sve skupa bilo neobično kada bi cijene dostave rijetko imale veze s udaljenošću ili cijenom rada. Često se događa da bez očitog razloga građani za 200 kilometara plate dva ili tri puta više nego za 500 kilometara - kaže Biljana Borzan.

Elementi protiv takve diskriminacije već postoje u europskoj legislativi, a novom Uredbom o prekograničnoj dostavi se želi postići harmonizacija tržišta dostave paketa i transparentnost cijena kako bi se potrošačima omogućilo kupuju po jednakim uvjetima.
- Gotovo polovica potrošača u EU ne kupuje online iz drugih država članica zbog problema dostave. Najgore je što u nekim slučajevima u zadnjem koraku kupnje saznaju da uopće nema dostave u njegovu zemlju. U realnoj trgovini to je kao da ti trgovac kaže "ne, mi ne prodajemo Hrvatima". To je na zajedničkom tržištu nedopustivo - kazala je Borzan.

Ukidanjem barijera za online kupovinu, Europska komisija predviđa da bi povećanje online trgovine s trenutačnih 5 na 15 posto značilo rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto.

- Naši građani me često pitaju kada ćemo imati sniženja kakva su u zemljama zapadne Europe. Jeftinijom dostavom smo korak bliže tome. Vjerujem da će ova Uredba rezultirati većom mogućošću naših građana da kupuju iz cijele EU po pristupačnim i transparentnim cijenama – zaključila je Borzan.

Tekst i foto: Ured/Office of Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: