Autor |
Poruka |
bujin
Ukupno postova: 34 Spol:  Muško
|
Zainteresirani za tečaj obrambene borilačke vještine Aikido pozivaju se 1. veljače 2007. na prezentaciju vještine u prostorijama Aikido društva na adresi Vij. I. Meštrovića 26f.
Početak je u 19 sati.
Vježbe se izvode na strunjačama, a od opreme vam je potrebna samo trenerka ili neka druga odjeća u kojoj se osjećate udobno i daje vam slobodu pokreta.
Tečaj traje 4 mjeseca, tjedno se održavaju dva treninga, u terminu od 19 do 20:30 sati. Cijena tečaja je 100 kuna mjesečno, a za učenike i redovne studente 80 kuna.
Više informacija možete dobiti na telefonima 091/ 2525 264 i 098/ 9851 171 ili na e-mail [email protected]. |
|
|
|
|
 |
DanicaV
Ukupno postova: 4765 Lokacija: ... gdje caruje drugarstvo... Spol:  Žensko
|
Prosvijetli nas!
Nekoliko rečenica o aikidu - zašto se baviti aikidom? |
|
_________________ "To je nepravda" Kalimero |
|
|
 |
steam
Ukupno postova: 811 Lokacija: Zagreb Spol:  Muško
|
|
|
_________________ --
Don't rub the lamp if you don't want the genie to come out. |
|
|
 |
--- Ukupno postova: 2910 Spol:  Nebitno
|
Prosvijetli nas!
Nekoliko rečenica o aikidu - zašto se baviti aikidom?
|
da bi se obranili od žena...  |
|
|
|
|
 |
bujin
|
Prosvijetli nas!
Nekoliko rečenica o aikidu - zašto se baviti aikidom?
|
Aikido je vještina u kojoj napad pokušavate onemogućiti tj. cijelo vrijeme pokušavate stvoriti situaciju iz koje je nemoguće vas napasti.
Primjetila si da je ključna riječ POKUŠAVATE! Zato što ne tvrdimo da smo nepogrešivi i da ne može biti bolje. Zapravo, to i jeste moto našeg društva. Cijelo vrijeme radimo na još boljem aikidu i boljem sebi. Najbolje bi bilo pogledati prezentaciju. Malo je teško opisati aikido i pisati o njemu. To bi bilo kao da vam pokušam objasniti što je ljubav ili da vam opišem kako miriše ruža.
A za onoga što se misli bramiti od žena, nažalost (?) nije u pravu. Lakše ćete neutralizirati napad muškarca nego žene. Iz osobnog iskustva. Jedan borac (ne sjećam se koje škole) je rekao da će lakše baciti sumo hrvača nego gracioznu balerinu. Da se zamisliš, ali istina je. Imamo jednog u klubu sa kojim volim raditi jer je jako elastičan i ako ne radiš ispravno tehniku nećeš ga moći baciti. |
|
|
|
|
 |
_Jimmy_
Ukupno postova: 1375 Lokacija: Legagrad Spol:  Muško
|
po kojoj cijeni ... |
|
_________________ Lock 'n' Load Baby  |
|
|
 |
Sale car
Ukupno postova: 1703 Spol:  Nebitno
|
Ako je to ki aikido onda je to sranje kroz gusto granje.... ( bez uvrede ) ako se vec mislite posvetiti samoobrani onda iditde trenirati obicni aikido iliti aikikai sto bi samuraji rekli... |
|
fuck you man čovječe |
|
|
 |
Sale car
|
btw. ja sam trenirao aikikai ( realni aikido ) i dosao sam do zutog pojasa, i onda sam zbog speta okolnosti prestao trenirati ... |
|
fuck you man čovječe |
|
|
 |
DanicaV
|
@bujin,
hvala na odgovoru.
pokušala sam se baviti yogom. mislim, ne da nisam sportski tip, nego mi le omiljena disciplina crkavanje na kauču, ali prvi stupanj yoge je bio zanimljiv i super sam se osjećala. poslije se mozak počeo buniti. vježbe koje su bile fizičke, ok, ali sve one koje su usmjerene na rad mozga (baš smo nešto gledali u knjizi), pokazale su se totalno frustrirajuće za mene. što bi se reklo, mozak odbija poslušnost.
stoga je moje pitanje što se tiče aikida usmjereno na to - koliko je vježba fizička, koliko zadire u duh????
nije mi cilj obraniti se već se bolje osjećati, fizički i psihički. aikido u to smislu??? |
|
|
|
 |
bujin
|
stoga je moje pitanje što se tiče aikida usmjereno na to - koliko je vježba fizička, koliko zadire u duh????
nije mi cilj obraniti se već se bolje osjećati, fizički i psihički. aikido u to smislu???
|
Kad me vidis shvatit ces da ni ja nisam sportski tip, ali aikido mi je preljep, ne kao vjestina obrane, jer hvala Bogu nitko me nikada nije ni napadao, vec je to umjetnost pokreta i duha. puno se novih stvari shvati. Ali ne moras brinuti da cemo zastraniti zbog duhovnih vjezbi. sasvim dovoljno imamo na repertoaru, ali ne previse. |
|
|
|
|
 |
bujin
|
Ako je to ki aikido onda je to sranje kroz gusto granje.... ( bez uvrede ) ako se vec mislite posvetiti samoobrani onda iditde trenirati obicni aikido iliti aikikai sto bi samuraji rekli...
|
Da neki ovaj aikido zovu ki aikido, ali ja se ne bi sa njima slozio. sve je to aikido, ali put kojim dodes do njega i ono sto ti predstavljas kao aikido je nesto sasvim drugacije.
A ja tebi kazem ako se zelis posvetiti samoobrani zaboravi realni ili bilo kakav aikido jer sve je to sranje kroz gusto (ili mozda rijetko) granje, vec se posveti ju jutsi ili judu. Medutim, ako se zelis posvetiti proucavanju sebe, svojih reakcija u raznim situacijama, a kroz razumjevanje sebe i razumjevanju drugih, e onda si nam dobrodosao.
Mislio sam da nece biti prepucavanja tipa "tvoj kung-fu smrdi, moj kung-fu je puno bolji" ali ne mozes ti to izbjeci.
Mozes mi reci za sto bi se ja to trebao pripremati, za napad fjodora ili minotaura. A sto uciniti kada te napadne pijani kolega, ljuta zena, iznervirano djete, hendikepirani susjed. To te ja pitam, kako tada odgovoriti. Mozda nekom smrtonosnom tehnikom ili zahvatom koji si bas neki dan vidio na televiziji. E to je sranje kroz gusto granje.
BTW Imam nekolicinu prebjega sa realnog aikidoa, valjda im je bio prerealan.  |
|
|
|
|
 |
bujin
|
Inace 100 kunica, a za redovite ucenike i studente 80. Znam da je svaka lipa svakome potrebna, ali mislim da nije puno u odnosu koliko drugi uzimaju. |
|
|
|
|
 |
Sale car
|
Gledaj, jasno je meni da trenirajuci ki aikido, aikikai i sta ti ja znam koji drugi aikido unapredujes i duhovno... ali aikikai je usavrsen za samoobranu... nisi to trenirao pa i ne mozes shvatiti sada dok ti ja ovo pricam/pisem...
Aikikai se koristi kao obrambena borilacka vjestina, gdje vjezbamo stvarne napade nozem, sipkama, sve vrste udaraca... normalno da vi na ki aikidou ne mozete to shvatiti kada sve to radite kao usporeni film bez dodira... u biti ko da yogu radite ...
Al kada se neki debil zaleti na tebe, svu svoju snagu usmjeri na saku kojom ce te lupiti... sta bi ti ucinio, bacio se s njim u parter i hrvao se... nece ti tu pomoci ni karate, ni judo ni nista drugo nego aikikai....
Ako te napadne susjed, pijani prijatelj, nazivcirana zena ili baba i uzme ti tvoj cio cips, napraviti ces isto sto i sa nekim nadroksanim debilom s cijom si zenskom spavo i koji te sada oce ubiti ko majku... jednostavno mu uvalis polugicu i to je sve.... normalno da ces legi, baki ili susjedu uvalit laksu polugu, al ces ih savladati na isti nacin kao i nadroksanog idiota...
Al najvaznije je od svega da se pomaknes s putanje odarca... onda mozes sta ti padne na pamet...
Nas smo cetvorica na jednom treningu napadali majstora... i to ne glumili nego zapravo, ko da nam je nesto skrivio, to su bili pravi udarci, i vjerovao ti ili ne od sve te kise udaraca on je dobio eventualno pet, a na kraju smo sva cetvorica lezali sastrane, sto umorni, sto polomljeni, a on je ostao stajati i cekao da ga ponovo napadnemo... |
|
fuck you man čovječe |
|
|
 |
bujin
|
Gledaj, jasno je meni da trenirajuci ki aikido, aikikai i sta ti ja znam koji drugi aikido unapredujes i duhovno... ali aikikai je usavrsen za samoobranu... nisi to trenirao pa i ne mozes shvatiti sada dok ti ja ovo pricam/pisem...
|
Tko kaze da nisam probao aikikai i realni, a mozda si cuo i za nishyo aikido. Kolega iz njemacke uredno dolazi kod nas i razmjenjujemo iskustva. Iz svedske je dosla zena pred majstorskim zvanjem, pa se izgubila kao malo djete, jer koliko god bili polagani napadi nije joj bilo svejedno. Malo smo je "prosvjetlili" zapravo objasnili smo joj da je kontrola prostora i kretanje te spoznaja pocetka napada vaznije nego bilo kakva poluga.
Aikikai se koristi kao obrambena borilacka vjestina, gdje vjezbamo stvarne napade nozem, sipkama, sve vrste udaraca... normalno da vi na ki aikidou ne mozete to shvatiti kada sve to radite kao usporeni film bez dodira... u biti ko da yogu radite ...
|
Pogresno. Kao sto kada pocnes uciti pisati ides laganim i nesigurnim pokretima ruke, pa poslije malo ubrzas, a na kraju kada steknes praksu pokreti su kao let ptice. Tako je i kod nas. Imas tri trojke u aikidou i to usporeni, lagani i brzi - napad, obranu i snagu koju ulozis u tehniku. Ono sto je bez dodira to ti je no touch art i moze se reci da je vrhunac znanja, ALI to se odnosi samo na kokyunage (nadam se da ti je poznat pojam, ipak si malo trenirao aikido bez obzira na stil). Trebao bi vidjeti trening ili moj rad sa malo starijim clanovima. I ne izgleda bas kao yoga. Osim toga i kod nas kao i u svim drugim skolama ucis obranu od napada nozem, stapom, palicom i macem. Od starijih clanova i trazim da me napadaju stvarno (pa ih ja i stvarno i bacim  ) Sto bi trebao raditi sa pocetnicima koji prvi put stupe na tatami, razbacati ih kao djubre po njivi  . Pa ljudi neznaju ni pasti. Mada ima likova koji su mazohisti pa im ne pase kada polagano radis sa njima  .
Al kada se neki debil zaleti na tebe, svu svoju snagu usmjeri na saku kojom ce te lupiti... sta bi ti ucinio, bacio se s njim u parter i hrvao se... nece ti tu pomoci ni karate, ni judo ni nista drugo nego aikikai....
|
Ne bi tako bas govorio o ostalim vjestinama, one odlicno rade u klincu. Normalno da se u aikidou pokusa izbjeci i preusmjeriti napad. Ali sto se tice nabildanih tipova koji lete kao muha bez glave dovoljan je jedan mali atemi (moze cak i bez dodira  ) i lagani zavrsetak bilo kojom tehnikom koja odgovara situaciji.
Ako te napadne susjed, pijani prijatelj, nazivcirana zena ili baba i uzme ti tvoj cio cips, napraviti ces isto sto i sa nekim nadroksanim debilom s cijom si zenskom spavo i koji te sada oce ubiti ko majku... jednostavno mu uvalis polugicu i to je sve.... normalno da ces legi, baki ili susjedu uvalit laksu polugu, al ces ih savladati na isti nacin kao i nadroksanog idiota...
|
Baba neka crkne od kolesterola i arteroskleroze  . E sada dolazimo do onoga od maloprije, a o trima trojkama. Naime mi imamo mogucnost izbora jer na treningu moras razviti sposobnost da odmah spoznas intezitet napada. Cemu zapravo treninzi i veci broj ponavljanja. Bas da ti neki pokreti postanu instiktivni i automatski. Ako na treningu koristis samo maksimum snage, vjeruj mi da ces nesvjesno isto to napraviti na ulici ili u kuci ili u kaficu. A drugi problem je da cete napadac, bez obzira sto te je napao a ti se branio, ukoliko bude povrjeden tuziti. I vjeruj mi da ces proci minimalno sa narusavanjem javnog reda i mira, a ovisno o povredi i za nanosenje teskih ozljeda (jer ipak ti treniras neku borilacku vjestinu)
Nas smo cetvorica na jednom treningu napadali majstora... i to ne glumili nego zapravo, ko da nam je nesto skrivio, to su bili pravi udarci, i vjerovao ti ili ne od sve te kise udaraca on je dobio eventualno pet, a na kraju smo sva cetvorica lezali sastrane, sto umorni, sto polomljeni, a on je ostao stajati i cekao da ga ponovo napadnemo...
|
To ti se zove randori koji se takoder i kod nas radi i to ti je standard koji moras zadovoljiti ako polazes za majstorsko zvanje za bilo koji stil aikidoa. Odmah se ogradujem od svih pozera i glumaca , jer mi tezimo sto stvarnijem napadu i situaciji sa ceste. I jos jedna opaska. Udarci i nisu toliko opasni (lako ih je izbjegavati) zapravo je opasno hvatanje i klinc. Zapravo cilj cetvorice i vise legosa nije da te tuku, vec da te uhvate, kontroliraju i cipelare do mile volje dok im ti ne mozes nista. Razmisli malo o tome. Po meni je opasnije prvo hvatanje, a onda udarci. Nadam se da se slazes.
BTW posto smo se raspisali i dali u rasprave, mozda bi bilo bolje da dodes i vidis samu prezentaciju pa ce ti sve biti jasnije (osim ako si bio na nekom treningu sa pocetnicima, pa stekao pogresan dojam).
Pozdrav! |
|
|
|
|
 |
DanicaV
|
Mislim da ću ja to probati, pribilježi me.  |
|