Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Marko Dješka dobio priznanje za film "Grad duhova" na 25. Slavonskom Biennalu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.12.2016. 20:09 
Naslov:  Marko Dješka dobio priznanje za film "Grad duhova" na 25. Slavonskom Biennalu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sinoć je u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku otvoren 25. Slavonski Biennale, kulturni događaj sezone te najveća i najznačajnija žirirana grupna izložba u regiji na kojoj se predstavlja suvremena likovna umjetnost u svim svojim varijacijama.

Tema ovogodišnjeg Biennala pod nazivom „Granice vidljivosti“ su migracije i izbjeglička kriza, pa je i program započeo s dva performancea u prizemlju Muzeja: najprije je nekoliko desetaka osoba, od mlađih do starijih, nijemo u koloni hodalo uz prizore žilet žice s video zida, da bi potom umjetnik Josip Ivančić izveo performance „O-kruženje“ gdje je vrtio oko sebe rolu žilet žice kao što su djeca nekada vrtjela kolut.



Svečano otvorenje održalo se na katu Muzeja gdje je kustosica izložbe Valentina Radoš istaknula kako granice često razdvajaju, dok u umjetnosti i kulturi one spajaju. Umjetnost ima važnu ulogu u suvremenom društvu, progovara o ozbiljnim situacijama poput nedavne migrantske krize, a Biennale se održava u Osijeku kao stoljetnom križanju putova, mjestu mnogih dolazaka i odlazaka, posebno danas, ali i prolazaka ljudi koji prolaze kroz grad u potrazi za boljim životom.

Po prvi put Biennale je imao međunarodni karakter, pa je na njemu sudjelovalo 30 umjetnika iz cijelog svijeta. Ocjenjivački žiri odabrao je 26 radova, dok su još četiri pozvana izravnim pozivom, a među odabranim umjetnicima bilo je i nekoliko Osječana.



Nakon kraćih pozdravnih govora dodijeljene su i nagrade. Grand Prix 25. Slavonskog Biennala dobila je Ana Mušćet za svoj rad „Zastave“, tri jednakovrijedne Ex Aequo nagrade otišle su u ruke Ane Sladetić, Gorana Škofića i Tomislava Brajnovića, dok su dva priznanja dodijeljena Francescu Paolucciju iz Italije za film „Imigranti“ te našem Osječaninu Marku Dješki za film „Grad duhova“. Posebnu nagradu dobila je Ksenija Turčić, a to je samostalna izložba u Muzeju 2018. godine.

25. Slavonski Biennale bit će otvoren do kraja veljače, a najavljeno je i više popratnih manifestacija za vrijeme njegovog trajanja Biennala, uključujući Noć muzeja u siječnju.



Tekst i foto: Osijek031.com

Pročitajte i..
25. slavonski biennale [2016.]
[Intervju] "Grad duhova" na Filmskoj RUNDI!
[VIDEO] Animirani film "Grad duhova" osječkog autora Marka Dješke osvojio nagradu Oktavijan

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: