Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Kristijan Šimičić: "Moramo spasiti Slavoniju od demografskog sloma i napuštanja još 300.000 ljudi"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65786
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.12.2016. 9:05 
Naslov:  Kristijan Šimičić: "Moramo spasiti Slavoniju od demografskog sloma i napuštanja još 300.000 lju
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na autobusnoj postaji u Osijeku imao sam čast dočekati najpoznatijeg i najutjecajnijeg demografa Hrvatske, profesora znanosti Stjepana Šterca. Proveo sam neko vrijeme s njim na putu za Belišće gdje je održao tribinu "Istočna Hrvatska - demografska stvarnost".
S jedne strane sam iz prve ruke saznao porazne pokazatelje i razloge raseljavanja Slavonije, a s druge strane kako spriječiti da Slavonija za samo 10 godina ostane bez više od 300.000 ljudi!?

Slavonija je prema popisu stanovništva od 2001. do 2011. ostala bez gotovo 100.000 stanovnika. A od 2011. do danas cijela Hrvatska je ostala bez još 250.000 stanovnika!
Nevjerojatno je da svake 2 godine Hrvatska ostane bez grada veličine Osijeka...

Dok je u Mađarskoj problematika demografije na 2. mjestu strateškog interesa u Hrvatskoj je na nevjerojatnom 30.mjestu.... I onda se ja pitam pa tko je tu lud i jesmo li slijepi?!... Što to naši političari rade i misle li oni na našu budućnost!?

Mladi su naša najveća budućnost, a kada državu počne godišnje napuštati 30.000 mladih, većinom visokoobrazovanih, trebamo se zapitati tko nam to uništava budućnost?

Nekad je u RH 1.razred upisivalo 70.000 djece, danas smo pali na 40.000 djece. Za 10 godina 1.razred će
upisivati manje od 20.000 djece. Koliko će samo teta u vrtiću ostati bez posla, koliko će učitelja i učiteljica dobiti otkaz, koliko će se škola zatvoriti...

Kada gledam situaciju u Osijeku postavljam sebi i svakome od nas pitanje:
Zar doista vjerujemo da prosječni političari, "menadžeri" i "stručnjaci" koji godinama vode naš grad (ali i državu) mogu podići sustav na višu razinu i od Osijeka napraviti perspektivan grad?

IMA LI ONDA NADE? ŠTO MOŽEMO UČINITI?
Zašto Osijek i cijela Slavonija i Baranja ne bi imali manju stopu PDV-a zbog pretrpljenih ratnih razaranja kojima je uništeno kompletno gospodarstvo 90-ih? O 20 godina maćehinskog odnosa države prema istočnoj Hrvatskoj da i ne govorim....
To bi pokrenulo gospodarstvo. Ljudi bi se počeli doseljavati u Slavoniju, mladi vraćati iz inozemstva. Poduzetnici bi svoja poslovanja prenijeli u Slavoniju i u Osijek kao srce Slavonije. Mladi bi se počeli zapošljavati, kupovali bi stanove/kuće, zasnivali obitelji, rađali djecu.

Stanovništvo je ogledalo prošlosti, akter sadašnjosti i nosilac budućnosti svake zemlje. Hoćemo li se opametiti ovisi isključivo o nama.

Zajednički moramo napraviti strategiju gospodarskog ali i demografskog razvoja Osijeka, Slavonije i Baranje. A implementaciju te strategije trebamo prepustiti ljudima iza kojih stoje uspješni projekti, koji znaju stvoriti radna mjesta i koji okupljaju sposobne i uspješne oko sebe. Nadam se da ćemo biti mudriji i na lokalnim izborima za 6 mjeseci izabrati upravo takve ljude.

Osijek i Slavonija nemaju snage za još 4 izgubljene godine. Nemojmo dopustiti da nam ukradu još 4 godine budućnosti. Slavonija i Baranja imaju puno pametnih, vrijednih i uspješnih ljudi, velike potencijale u IT sektoru, turizmu i poljoprivredi. Ako se oslonimo na te ljude i pružimo im priliku, Osijek, a i cijela Slavonija i Baranja imaju šansu za bolju budućnost.



Tekst i foto: Kristijan Šimičić

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: