Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vrtlarenjem rastem i ja – projekt održivog razvoja u OŠ školama grada Osijeka

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.11.2016. 8:44 
Naslov:  Vrtlarenjem rastem i ja – projekt održivog razvoja u OŠ školama grada Osijeka
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Termin „održivog razvoja“ poznat nam je zbog njegove aktualnosti u europskim i svjetskim strateškim politikama. No, kada je riječ o primjeni ideja održivog razvoja u svakodnevnoj praksi, nailazimo na nedostatak sadržaja i sustavnog programa. Upravo se projektom udruge ISKRA waldorfska inicijativa, pod imenom „Vrtlarenjem rastem i ja“, htjelo principe održivog razvoja približiti djeci osnovnoškolskog uzrasta. U pet osječkih osnovnih škola su održane prezentacije o održivom razvoju, a potom su provedene dvije praktične radionice sadnje lukovica cvijeća. Partneri iz udruge Breza i suradnici osnovnih škola grada Osijeka se slažu oko zajedničkog cilja, a to je implementacija principa održivog razvoja u redovno obrazovanje.

Samostalni istraživački rad, proizvodnja hrane i dobara, kreativno stvaralaštvo, zdravi socijalni odnosi i cjeloživotno učenje dio su waldorfske metodike, ali istovremeno to su stupovi na kojima počiva održivi razvoj. Zato smo odabrali upravo waldorfsku pedagogiju za pristup ovoj važnoj društvenoj temi. Nakon takvog obrazovanja, djeca su spremna za budućnost. Stoga možemo reći da ovim projektom radimo na stvaranju "Održivog školstva".

Htjeli bismo ta životno važna iskustva za svako dijete, pa se projektno povezujemo sa svim zainteresiranim školama grada Osijeka, ali i drugim civilnim i javnim institucijama. Djeca u OŠ Antun Mihanović i OŠ Mladost su posadila cvijeće za uljepšavanje svoje škole i svoga grada, a na proljeće će saditi hranu u urbanim vrtovima grada Osijeka. Djeci volje i entuzijazma prilikom vrtlarenja nije nedostajalo. Ovakva kontinuirana praksa principa održivog razvoja može djeci omogućiti nova znanja i vještine, ali isto tako razviti neprocjenjive životne vrijednosti poput poštovanja prema okolišu, smisla za stvaranje, očuvanje vlastite tradicije i baštine te u konačnici smisao za konstruktivno i kreativno provođenje slobodnog vremena. Također, ovim aktivnostima djeca samostalno čine nešto za svoj grad, a to im daje osjećaj važnosti i uvid da i oni imaju mogućnost djelovanja i promjene zajednice na bolje, a to je za njih od životne važnosti.



Kakve će još vještine, znanja, iskustva, ideje i pouke djeca dobiti iz daljnjih aktivnosti, pokazat će dogledna budućnost, jer udruga ISKRA waldorfska inicijativa planira krenuti s kontinuiranim programom održivog razvoja već od proljeća 2017. g.











Tekst i foto: ISKRA waldorfska incijativa

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: