Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



1. festival mladih vina u Zmajevcu [2016.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.10.2016. 20:40 
Naslov:  1. festival mladih vina u Zmajevcu [2016.]
12.11.2016. 10:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Znate li kako se počeo slaviti dan kada mošt postaje vino, tj. kada se prvi put grlilo i pjevalo uz nazdravljanje te se to nazvalo Martinjem?

U četvrtom stoljeću živio je čovjek po imenu Martin. Bio je starorimski legionar i veliki ljubitelj vina. Nakon što je završio školovanje Martin je trebao postati biskup. Legenda kaže kako mu se to nije sviđalo te se sakrio u guščak. Ipak, guske su ga odale svojim gakanjem te je Martin morao za biskupa. Kao biskup, u želji da propagira vino Martin je uveo krštenje mošta, što je prije njega bio poganski običaj. Tako se počelo slaviti Martinje, piti kršteno vino i jesti guske baš na taj dan. Sveti Martin je 11. studenoga, tri dana nakon njegove smrti. Pučko veselje dugo je pratilo taj blagdan na Zapadu, pa i u mnogim našim krajevima. Toga dana pilo se mlado vino.

Čega ćete se prvo sjetiti kada netko spominje Zmajevac??? Podrumi, surduci, vrhunska vina, hrana, selo, Vinski maraton. E pa kad nam je to sve već dato bila bi šteta ne obnoviti običaj obilježavanja Martinja. Udruga Surduk i KUD Jozsef Attila iz Zmajevca, ujedno organizatori Vinskog maratona u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje i lokalnim vinarima po prvi puta organizira Martinje, festival mladog vina u Zmajevcu.

Povodom Martinja u Zmajevcu se otvara prva Narodna banka vina u Hrvatskoj. Maligan je valuta Zmajevačke narodne banke vina, koja ima realno pokriće (1maligan-1dcl vino, . Inače porijeklo naziva je iz francuskog jezika i označava volumni postotak alkohola u vinu.

U novoj Zmajevačkoj narodnoj banci vina se upravo tiskaju maligani, koji će od 12. studenog 2016., biti službena valuta Banke sa sjedištem u Vinoteci Baranyai Julia.

Martinje je 11. studenog 2016., popodne skoro svi vinari u Zmajevcu će biti u svojim podrumima i moći ćete ih obilaziti individualno.

Za 12. studenog organizatori u suradnji s vinarima su Vam pripremili sljedeću ponudu:

Za 100,00 kn kotizacije koja se uplaćuje unaprijed na račun udruge Surduk, nakon prijave na broj mobitela 0976054914, mail vinotekazmajevac[at]gmail[dot]com ili ispune google ankete:


- 1 maligan (bon) za hranu
- 10 maligana za degustaciju 1dcl vina po otvorenim podrumima (od 14:00 sati)
- Iznenađenje

Prijave traju do 09.11. Objašnjenje Kod prijave ljudi trebaju odabrati u kojem podrumu će potrošiti maligan za prehranu, što se tiče degustacija, ostalih 10 maligana nisu obvezni potrošiti u tom istom podrumu. Gosti što više podruma obilaze, veća je šansa da nađu i ponesu kući gusku koju ćemo sakriti u jednom od podruma. Kod svih naših vinara možete kupiti vino i bez naših maligana (bonova), ali po cijeni koju oni određuju.

PONUDA:
Podrum Varga paprikaš od ovčetine

Podrum Čočić: predjelo: domaći kruh ispod peke s guščjom masti glavno jelo: pečena baranjska kobasica, martinjski krumpir u foliji, domaća turšija i kiseli kupus, domaći kruh, desert: pečena buča sa orasima i medom, prhka makovnjača

Podrum Pavlović: 1.ponuda: guska s mlincima (5-6 osoba) 2.ponuda: šaran u rašljama 3.ponuda: riblji paprikaš

Čokot čarda: Grah iz ćupa

Restoran Vinarija Josić: (od 18:00 sati): buncek, kobasica, restani kiseli kupus, domaći kruh

- Ponuda vinara će biti proširena do 30.10.2016.

Taj dan će na relaciji Osijek-Zmajevac-Osijek prometovati autobus. Polazak iz Osijek u 13:00 sati povratak za Osijek iz Zmajevca u 22:00 sati. (prijava do 09.11- cijena povratne akrte je 40,00 kn)

Program:
10:00-12:00 sati radionica za djecu za izradu lampiona
12:00- povorka s lampionima od Mađarske kuće kroz Reformatski surduk do katoličkog surduka- „Sjaj dobrog djela“
12:00 sati: Sajam rukotvorina i domaćih proizvoda (pečeni kesten, stari domaći specijaliteti)
14:00 sati: Otvorenje Narodne banke vina kod Vinoteke Baranyai Julia
15:00 sati: Kulturni program u podrumu na katoličkoj vinskoj cesti ( Zborovi, Podrum kazalište- Legenda o sv.Martinu u izvedbi Gradskog kazališta Beli Manastir)
16:00 sati: Living history o sv.Martinu na vinskim cestama
14:00-22:00 Kušanje mladih vina (platiti možete s maliganima)

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: