Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Knjige na dobrom Glasu - "Punk" živi u GISKO-u na ogranku Industrijska četvrt!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65782
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.10.2016. 11:16 
Naslov:  Knjige na dobrom Glasu - "Punk" živi u GISKO-u na ogranku Industrijska četvrt!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Svatko tko je posjetio ogranak Industrijska četvrt Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijek zna da se odmah na ulazu s lijeve i desne strane nalazi nekoliko tisuća CD-ova. U vrijeme kada se glazba „nabavlja“ na razne načine, sluša na raznim servisima za slušanje ili kupuje putem raznih aplikacija, GISKO svojim projektom nuđenja AV građe želi sačuvati onaj romantičniji pristup uživanju u glazbi.

Građa posložena po žanrovima može se posuditi na originalnim CD-ovima od kojih su mnoga izdanja gotovo raritetna. Posebno se može izdvojiti zbirka jazza i klasične glazbe, no važno je naglasiti da je gotovo svaki glazbeni izričaj zastupljen makar u nekoliko primjeraka. Ovakvim pristupom glazbi uspješno se čuva i posuđuje glazbeni žanr punk čija je krilatica „Punk's not dead“ postala jedan od zaštitnih znakova pop kulture ispisana na mnogim fasadama, majicama, bedževima i slično.

Osječku punk fasadu“ posjetite na spomenutom ogranku i posudite građu koja će vas opustiti, proširiti horizonte ili u vama probuditi buntovnika s jasnom porukom poput glavnih aktera u dalje opisanim albumima.

RAMONES: Anthology: hey ho let's go! je dvostruki disk s kompilacijom koja pokušava sažeti karijeru Ramonesa u cijelosti. U ovoj antologiji svaki Ramones album je zastupljen s izuzetkom Acid Eaters, koji je njihov album s obradama iz 1994. godine.

Album sadrži neke od njihovih najvećih hitova poput Blitzkrieg bop, Judy is a punk, I wanna be sedated, I wanna be your boyfriend, Sheena is a punk rocker, She's a sensation te mnoge druge.

Album je dosegnuo platinastu nakladu u Argentini od (2001. godine) prodan u više od 40.000 primjeraka. U Velikoj Britaniji je također polučio uspjeh, srebrnom nakladom prodan u više od 60.000 primjeraka (2004. godine) te u Australiji gdje je doživio zlatnu nakladu i prodan u više od 35.000 primjeraka (2006. godine).

Originalno izdanje albuma reklamiralo se na duhoviti način naljepnicama s matematičkim izračunom "2 minute + 3 akorda x 58 pjesama".

Mnogi bi rekli da je THE CLASH: London calling izdavanjem 1979. godine bio nekoliko svjetlosnih godina ispred svog vremena. Ovaj dupli album eksperimentirao je s mnogim pod-žanrovima i pokazao bez sumnje da je ovaj bend bio najnapredniji punk bend koji je dolazio iz Londona sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kroz opsežne turneje i izloženosti skupinama različitih žanrova, The Clash su razvili spoj promišljene glazbe koju su kombiniranjem sa svojim temeljnim punk načelima formirali novi žanrovski standard koji je kasnije postao poznat kao "post punk". Tematski, album sadrži pjesme koje pokazuju kritički pogled prema suvremenom svijetu, s mnogo pozadine i likova sa sjedištem u Londonu. Album sadrži pregršt hitova poput London calling, Spanish bombs, The guns of Brixton, Train in vain i mnoge druge.

RANCID: ...and out come the wolves

…And Out Come The Wolves je vjerojatno jedan od najvažnijih albuma devedesetih i jedan od najutjecajnijih albuma suvremene punk-rock scene, album koji je stavio Rancid i Epitaphs Records na mapu punk scene.

Nekim je Let's go najbolji Rancid album, no mnogi će se složiti, pogotovo fanovi, da je najbolji ipak ...and out come the wolves. U prilog tome ide da je većina njihovih najboljih pjesama na ovom albumu pa se često se govori kao da ne treba "Best of album" jer je sve najbolje na ovom albumu. U određenoj mjeri, Tim Armstrong i "banda" i danas, na svojim suvremenim set listama stavljaju mnogo pjesama s tog albuma.

Vokalna i glazbena izvedba, aranžman svake pjesme gotovo su perfektni i definitivno još uvijek svježi takvi će vjerojatno ostati još niz godina. Hitovi poput Maxwell murder, Time bomb, As wicked i Ruby Soho razlog su zašto se ovaj album nikako ne smije preskočiti.

Punog naziva Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols prvi je album punka. Pjesme poput Anarchy in the U.K. i God save the Queen i danas su razlog zašto tinejdžeri počinju slušati punk, a onima starijima ljubav prema njemu i dalje tinja jednakim intenzitetom. Izlaskom ovog albuma, na do tada ušminkanu i politički korektnu scenu, dogodio se pravi bum koji je rezultirao pokretom koji živi i dalje. Iako će mnogi reći da Sex Pistols nisu prvi punkeri, što je i točno, oni su prvi koji se ga plasirali u orbitu i prvi koji su uspjeli poslati poruku širim masama. Distorzija, bunt, poruka poslana ovim albumom pozivnica je svakome tko bar na trenutak želi u sebi probuditi određenog revolucionara bilo kojeg konteksta.

HLADNO PIVO: Džinovski

Džinovski je album čije ime govori samo za sebe – jedan od najvećih i „najdžinovskijih“ punk albuma s ovih prostora koji nas s nostalgijom vraća u vrijeme nekog drugačijeg Hladnog piva. Album snimljen davne 1992. prepun je hitova koji su i danas neizostavni dio svih punk partija i raznih kompilacija, i dalje ima svježinu, moć te stvara želju za bezbrojnim preslušavanjem istog. Pjevajte nešto ljubavno, Marija, Princeza, A, što dalje..., Marihuana, Buba švabe, Sarme, Fur immer Punk, Dobro veče, Narcisoidni psi, Marginalci, Zakaj se tak' oblačiš, Heroin, Trening za umiranje, Čelične zavjese, Odjava programa, Buntovnik, Niemals i outro (Outro) su sve pjesme s albuma i teško izdvojiti one koje su najveći hitovi. Džinovski je jedan od onih albuma koji je ne sluša selektiranjem pjesama te se iz današnje perspektive može i na svojevrsni način zahvaliti audio kazetama što su postojale i ne dozvoljavale nam da preskačemo pjesme nego su nas tako natjerale da se upoznamo s „genijalnosti“ svake.



Tekst: Marin Seleš

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: