Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osobe s teškim invaliditetom krajem mjeseca ostaju bez osobnog asistenta?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.10.2016. 8:53 
Naslov:  Osobe s teškim invaliditetom krajem mjeseca ostaju bez osobnog asistenta?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Čak 500 osoba s invaliditetom, uključujući gotovo 100 osoba s multiplom sklerozom koji ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije potrebe, krajem ovog mjeseca ostat će bez pomoći osobnih asistenata. To je rečeno jučer na konferenciji o budućnosti ovog projekta koji uskoro završava.

Naime, 28. listopada ističe jednogodišnji projekt „Osobni asistent“ sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje koji je osiguravao radno mjesto za 500 osobnih asistenata, a sve unatoč tome što je novac za nastavak projekata odavno osiguran iz Europskog socijalnog fonda.

Problem je, treba li to uopće i isticati, tromost sustava, odnosno nadležnih institucija koje su više puta obećavale produžetak pružanja te usluge, no novi natječaji još nisu raspisani, iako su ugovori već trebali biti potpisani.

S druge strane, hrvatski Zavod za zapošljavanje kasni više od sedam mjeseci s obradom dostavljenih izvještaja zbog čega kasne plaće osobnim asistentima. Uglavnom je riječ o mlađim ljudima, ženama starijim od 45 i muškarcima starijim od 50 godina, koji se nisu mogli zaposliti. Korisnicima su bili obavezni pomagati 80 sati mjesečno, a zauzvrat su dobivali naknadu u iznosu od 2000 kuna mjesečno.

Projekt je obuhvaćao 631 osobnog asistenta na razini Hrvatske, a neki od poslova osobnih asistenata su pomoć oko higijene, pri ustajanju iz kreveta i odlasku u krevet, odijevanju i svlačenju, pomoć pri obavljanju fizioloških potreba, hranjenju i piću, pripremanje obroka, davanje lijekova itd. Također, osobama s invaliditetom pomažu kod odlaska liječniku, u banku te u različitim socijalnim aktivnostima, čime se rasterećuje obitelj invalida, barem jedan dio dana.

Podsjetimo, institucija osobnog asistenta je zamišljena kao prevencija za institucionaliziranje najtežih invalida. Invalidna se osoba ovako zadržava u krugu svoje obitelji, u dobro poznatom prostoru, a zapošljavaju se marginalizirane skupine ljudi, što je daleko jeftinije rješenje za državu, poglavito ako je projekt sufinanciran iz Europskih fondova.

Predstavnik Udruge paraplegičara i tetraplegičara osječko-baranjske županije istaknuo je kako udruga od 2006. godine provodi projekt Osobni asistent financiran iz Proračuna RH, a od 2015. godine paralelno s tim projektom provodi i projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Kroz ova dva projekta ukupno 14 članova udruge dobili su osobnog asistenta čime je u 2016. godini 40% svih članova pokriveno ovom uslugom. Obzirom da projekt financiran iz ESF-a završava 28. listopada, UPiT s korisnicima/osobnim asistentima uključenima u ovaj projekt toga dana mora raskinuti ugovore o radu. Ipak, postoji najava da će uskoro biti objavljen novi natječaj i da taj prekid neće dugo trajati, a UPiT će ponovo aplicirati projekt i nadati se da će u njega biti uključeni svi stari a možda i novi korisnici.



Tekst: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: