Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[VIDEO] Centar za nestalu i zlostavljanu djecu završio je jedno-godišnji projekt "Prepoznaj rizike digitalnog doba"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65665
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.10.2016. 8:53 
Naslov:  [VIDEO] Centar za nestalu i zlostavljanu djecu završio je jedno-godišnji projekt "Prepoznaj riz
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu završio je jedno-godišnji projekt "Prepoznaj rizike digitalnog doba" tijekom kojeg su s djecom korisnicima odgojnog i dječjeg doma kao i njihovim odgajateljima, kroz predavanja i radionice, razgovarali o dobrobitima i opasnostima interneta.

Projekt „Prepoznaj rizike digitalnog doba“ financiralo je Ministarstvo socijalne politike i mladih, a Centar za nestalu i zlostavljanu djecu provodio ga je u partnerstvu s Gradom Osijekom, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku – Filozofskim fakultetom, Domom za odgoj djece i mladeži Osijek i Dječjim domom Sv. Ana iz Vinkovaca.

Opći cilj projekta:
Prepoznavanje i smanjivanje pojave elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima.

U svrhu ostvarenja općeg cilja, postavljeni su specifični ciljevi:
1. uspostava novih alata i mehanizama za prevenciju elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima
- izrada savjetodavne web stranice – digitalnirizici.org
- razvijene dvije besplatne aplikacije za mobitele i tablete o elektroničkom nasilju
- izrada digitalnog priručnika o elektroničkom nasilju

2. edukacija o elektroničkom nasilju (rano uočavanje i prepoznavanje elektroničkog nasilja, sigurnost na Internetu i zaštita osobnih podataka, zaštita prava djece i mladih, web detektivi, govor mržnje i seksting, simptomatologija žrtve/počinitelja, prevencija i intervencija)
- održane radionice i predavanja o elektroničkom nasilju za djecu i mlade
- održana edukacija o elektroničkom nasilju za stručne suradnike

3.podizanje svijesti građana o problemu i prepoznavanju elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima, te poticanje na prijavu istog
- snimljen promotivni video spot
- izrađene su brošure, letci i plakati
- održani su info dani projekta
- obilježen je Dan prevencije zlostavljanja djece.

Na stranici digitalnirizici.org moguće je besplatno pregledati i preuzeti sve materijale koji su se izradili tijekom provedbe projekta – dvije aplikacije za mobilne telefone o elektroničkom nasilju (jedna za djecu i mlade, druga za odrasle), razne edukativne materijale (predavanja, radionice, digitalni priručnik) kao i promotivne materijale (brošura, letak, plakat, video spot).

O Internetu i suvremenim informatičkim dostignućima posljednjih se godina govori više nego o svim ostalim medijima zajedno. Broj korisnika iz godine u godinu raste, a internetski sadržaji sve su bogatiji i raznolikiji. Sve je više novih stranica o različitim temama, a razvijaju se i mogućnosti komunikacije među korisnicima. Internet postaje sve privlačniji djeci i mladima zbog niza mogućnosti koje pruža. Istraživanje koje je provela Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, u kojem je sudjelovalo 4000 učenika iz 19 osnovnih (od četvrtog do osmog razreda) i dvije srednje škole (prvi i drugi razred) u deset gradova Republike Hrvatske, pokazalo je da 73% djece ima neko iskustvo u korištenju Internetom, pri čemu upotreba raste s dobi. Zanimljivo je da se čak 47% djece koja nemaju računalo kod kuće služe Internetom. Gotovo svakodnevno njime se koristi 58% djece, jednom tjedno 26% djece, a 17% njih jednom mjesečno ili rjeđe. U drugom istraživanju koje je proveo Hrabri telefon s Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba na oko 1500 djece u dobi od 11 do 18 godina rezultati su pokazali da se 93% djece koristi Facebookom, odnosno ima barem jedan profil, a gotovo su sva djeca korisnici Interneta. Danas se djeca mahom koriste Internetom i Facebookom putem pametnih telefona (84%), što roditeljima ostavlja vrlo malo mogućnosti za nadzor.

U skladu s time, ne iznenađuje podatak da su djeca u korištenju računala i Interneta spretnija i vještija od odraslih.

Za mnogu djecu i mlade Internet i mobitel su pozitivni, produktivni i kreativni mediji u razvoju vlastitog identiteta.

Između ostalog, informatička komunikacijska tehnologija podupire njihovu socijalizaciju i omogućava im osjećaj povezanosti s vršnjacima. Nažalost, postoje korisnici koji žele povrijediti ili zloupotrijebiti druge. U njihovim se rukama Internet i mobitel mogu pretvoriti u moćno oružje te tada govorimo o elektroničkom nasilju. Iz tog razloga, Centar osmišlja i provodi projekte prevencije elektroničkog nasilja koji svojim aktivnostima nastoje prevenirati nepoćudna ponašanja na internetu, ali i pružiti pomoć i podršku ukoliko do istih dođe.






Tekst i foto: Boris Radanović

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: