Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Andreina špajza: 7 magičnih dresinga uz koje ćete zavoljeti salatu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65437
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.10.2016. 21:00 
Naslov:  Andreina špajza: 7 magičnih dresinga uz koje ćete zavoljeti salatu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Već sam više puta govorila o važnosti konzumacije svježeg, posebice zelenog, hrskavog povrća te o načinu prehrane gdje je povrće zvijezda obroka. U članku o Kineskom načinu prehrane govorim i o percepciji povrća kao glavnog jela (čak i za one koji nisu vegetarijanci) uz dodatak manje količine mesa. Dakle meso se dodaje povrću, a ne povrće mesu. Za usporedbu s time kod nas u Hrvatskoj, a posebice u Slavoniji meso je centar stola a kada naručujemo hranu vani uzmemo i neku salatu, eto tek da se nađe. Salata je uvijek sporedna i može je biti a i ne mora.

Kada dajem savjete onima koji žele skinuti višak kilograma, jedno od glavnih pravila je : "Jedite ogromne porcije raznih salata" uz svaki obrok. Najčešći odgovor na ovo je da su salate dosadne i bezukusne te je to veliki problem.

I naravno, opet sam u ulozi one koja ih mora razuvjeriti. I naravno, opet je problem u premalo truda i mašte.

Salata ne znači hrpa trave i zelenja nabacana, izmiješana i zakiseljena alkoholnim octom. Salate mogu i te kako biti zvijezda obroka a ponekada i kompletan obrok.

Stvar je u kombiniranju povrća, proteinskih namirnica i ostalih sastojaka koje stavljamo u salatu te začinima i uljima, tj. u dresingu - preljevu za salatu.

Dresinge je najbolje izmiksati ili u blenderu ili ih sve staviti u teglicu, zatvoriti i protresti pa sipati po salati.

Ovo nisu samo dresinzi za svježu salatu. Njima možete jako poboljšati ukus kuhanom povrću, povrću s grilla ili kao umake za pečenu piletinu i ribu.

Predlažem ove dresinge koje sam sve koristila i genijalni su. Twist okusa kojima obogaćuju salatu čine ju sasvim novim jelom.

1. KLASIČNI "ranch" dresing za salate u kojima je baza zeleno lisnato povrće (kristal, endivija, romana, puter):

Koristiti: 1 šalicu buttermilka (mlaćenica, stepka), 2 male žličice majoneze, 1 mala žličica senfa, 2 žlice maslinovog ulja, svježi (može i suhi) peršin i vlasac, češnjak u prahu, sol, mljeveni šareni papar, malo crvene mljevene paprike.

Ako ne koristite stepku (jako preporučujem) može i manje mastan tekući jogurt.

2. KREMASTI TALIJANSKI:
Koristiti: 3 žlice kiselog vrhnja, 3 velike žlice maslinovog ulja, 3 žlice octa od crvenog vina, sol, šareni mljeveni papar, žlica mješavine talijanskih sušenih začina (ili odvojeno origano, timijan, bosiljak, ružmarin), 2 velike žlice parmezana, malo hladne vode ovisno koliku gustoću želimo, sok limuna (količinu ovisno o želji za kiselinom dresinga).

3. MED I SENF se vole:
Koristiti: 2 žličice meda, 2 žličice senfa, 3 žlice maslinovog ulja, cijeđeni sok limuna, cijeđeni sok naranče, sol, šareni mljeveni papar. Po želji i malo chillija te češnjaka u prahu. Protresti u teglici.

Tips and tricks: U ovaj dresing dodajte i sjemenke maka. Jako dobro ide u salate u koje možete ubaciti voće kako bi se još više podigla nota slatkoće. Dodajte salati šipak, mandarine, bobičasto voće i prelijte ju ovim dresingom.

4. KIKIRIKI / LIMETA: idealno kao preljev preko kratko pečenog povrća, kuhanog povrća, ribe i mesa

Koristiti: 3 žličice kikiriki maslaca, 2 žlice maslinovog ulja, hladne vode po potrebi ovisno koliku gustoću želimo, sok 1 limete, suhi korijander, žlica jabučnog octa, žličica meda, 2 žlice soja sosa, malo đumbira u prahu (ili komadić svježeg). Miksati u blenderu.

5. AVOKADO/LIMUN:
Koristiti: 1 zreli avokado, sok limuna, 3 žlice maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, sol, papar, chilli paprika, žlica meda. Izmiksati sve u blenderu. Po potrebi za gušćim/rjeđim umakom dodati hladne vode.

6. DRESING OD JAGODA? ZAŠTO NE.
Koristiti: šalica jagoda (mogu i zamrznute), 5 velikih žlica aceto balsamico octa, 3 žlice maslinovog ulja, žlica meda, žlica senfa, malo soja sosa, 2 češnja češnjaka, sol, papar, žlica maka.

Sve sastojke osim maka blendati. Na kraju dodati mak i izmiješati.

Ovaj dresing iskoristite u salati tako da izmiješate kristal salatu, malo sjeckanih jagoda, sjeckanog ljubičastog luka, natrgani feta sir i sjeckani avokado. Prelijte ju dresingom od jagoda, promiješajte i na salatu dodajte na trakice rezanu piletinu s grila i po piletini dodajte još dresinga.



7. JEDNOSTAVNI CRVENI DRESING:
Koristiti: domaći sos od rajčice (ili pakirana pasirana rajčica), aceto balsamico 4 žlice, 3 žlice maslinovog ulja, 1 žličica senfa, češnjak u prahu, list peršina, 3 žlice kiselog vrhnja, žličica smeđeg šećera (ili stevije), sol, papar, malo vode po potrebi.

Dakle, baza za dresinge neka budu začini po mogućnosti svježi ( peršin, korijander, origano, vlasac, kurkuma, chilli u prahu, đumbir, češnjak. Uz to bazu neka čine ulja poput maslinovog, ili predivnog bučinog te neka vrsta kiseline; limun, limeta, razne vrste octa poput jabučnog, octa od riže, crvenog vina, aceto balsamica. To je potrebno za bazu, a sve ostalo mogu biti vaše kreacije.

Tips & Tricks br. 1: Pospite salatu raznim sjemenkama i orašastim plodovima; bučinim, suncokretovim, sjemenkama maka, lana, chia sjemenkama. Orasima, bademima i lješnjacima. Dati će poseban okus a i odlični su kao izvor dobrih masnoća i energije.

Tips & Tricks br. 2: Ako u salatu koja za bazu ima zeleno lisnato povrće dodate kuhanu i ohlađenu rižu, kus kus ili slanutak, malo parmezana/mozzarelle, te meso s grila rezano na trakice ili ribu rezanu na trakice i prelijete nekim od dresinga imate kompletan obrok (koji se može nositi u zdjelici).

Tips & Tricks br. 3: Kao bazu salata najbolje je koristiti zeleno lisnato povrće - špinat svježi, kristal salata, endivija, rukola, matovilac. Dobar je i ljubičasti ribani kupus.Koja god je dostupna i svježa. U jesen dodajte salati bundeve i tikve, jabuke na trakice, mandarine i šipak. Par listića svježe mente i malo jogurta biti će super kombinacija. Razmislite i o kockicama avokada, sitno sjeckanim rotkvicama, svježem chilliju sitno sjeckanom.





Tekst i foto: Andrea Krivak


Ja sam Andrea Krivak, gastro geek i food blogerica.

Entuzijast sam oko pripreme hrane, no posebice me zanimaju namirnice iz nutricionističke perspektive te zalazim "dublje" u analizu i utjecaj na organizam, um i tijelo.

Nutricionist sam u sportskom klubu Marital Arts Osijek, a vrijeme u kuhinji je moj odmor i užitak.

Moja filozofija je da se uz moje recepte može jesi pravilno, jednostavno i ukusno te osjećati odlično a hrana zaslužuje znanje i ljubav.

Pre(hrana) kao način života u kombinaciji sa aktivnošću put je ka zadovoljstvu, a ključ je u balansu što pokazuju i "obični" recepti na mome blogu Geeketa.

Možete me pronaći i na FB, a fotografije iz svakodnevice na Instagramu.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: