Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Potpisan sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji između HGK i Ekonomskog fakulteta

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.09.2016. 10:34 
Naslov:  Potpisan sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji između HGK i Ekonomskog fakulteta
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na osječkom Ekonomskom fakultetu jučer je održan drugi po redu znanstveni forum na temu „Kako potaknuti regionalni ekonomski rast i razvoj u Hrvatskoj“ koji je okupio brojne stručnjake iz područja ekonomije, financija i gospodarstva. Forum je organizirala Katedra za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju Ekonomskog fakulteta uz potporu Hrvatske udruge poslodavaca i drugih partnerskih organizacija.

Prije početka foruma potpisan je sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji između Hrvatske gospodarske komore i EFOS-a kojim se žele ojačati njihovi kapaciteti kroz organizaciju stručnih seminara, okruglih stolova i konferencija. Predsjednik uprave HGK Luka Burilović istaknuo je dobru suradnju s Ekonomskim fakultetom koja će se današnjim potpisivanjem ugovora dodatno osnažiti i formalizirati. Cilj je približiti znanstvenu zajednicu i gospodarstvo tako što će se studentima i profesorima omogućiti sudjelovanje na stručnim konferencijama koje organizira HGK te dolazak najboljih predavača i menadžera Komore na Ekonomski fakultet.

Forum su otvorili prodekanica za nastavu Sunčica Oberman Peterka, zamjenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku Željko Turkalj i tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić. Cilj foruma bio je okupiti hrvatske ekonomske stručnjake iz poslovnog, javnog i znanstvenog života kako bi se ukazalo na ključne gospodarske probleme Hrvatske u europskom i globalnom okruženju, ali i predstavile smjernice vezane uz poticanje konkurentnosti, ubrzanje gospodarskog rasta i podizanje društvenog standarda.

Među temama o kojima se raspravljalo na forumu bile su prepreke razvoju novog ekonomskog modela temeljenog na proizvodnji i izvozu na nacionanoj i regionalnoj razini te kako ih ukloniti, kako potaknuti regionalni rast i razvoj te koje su to industrije koje mogu pokrenuti transformaciju regionalne ekonomske strukture u pozitivnom smjeru.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić najbolje je sumirao rezultate foruma izjavom da su nužne reforme u svim područjima, odnosno da je za pokretanje gospodarstva ključan paket strukturnih reformi koji obuhvaća javnu upravu, obrazovanje, zdravstveni i mirovinski sustav, te upravljanje javnim poduzećima. Iako hrvatski BDP raste, taj rast sam po sebi neće biti dovoljan ukoliko se ne provedu reforme koje će omogućiti da srednjoročna stopa rasta BDP-a u Hrvatskoj bude viša od sadašnje.

Predstavnici gospodarstvenika naglasili su kako su prvi potezi koje će nova Vlada morati napraviti smanjenje troškova administracije i poreza i omogućavanje takvih uvjeta poslovanja poduzetnicima da mogu ostvarivati pozitivne poslovne rezultate.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Danica Bukna/Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: