Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Knjige na dobrom Glasu - Prehrana [nagradna igra je završena]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.09.2016. 12:01 
Naslov:  Knjige na dobrom Glasu - Prehrana [nagradna igra je završena]
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prehrana je jedna od potreba svih ljudi na Zemlji. Svaki narod ima svoj način na koji pripravlja hranu i svoje nacionalne prehrambene navike, no ona je svima nužna za život. Prehrana je danas zasigurno jedna od najeksploatiranijih tema u medijima. Gotovo je nemoguće otvoriti tiskovinu, promijeniti nekoliko TV programa ili ući na neku mrežnu stranicu, a da nam u oči ne upadne tema vezana uz prehranu. Broj stanovnika raste munjevitom brzinom i zbog toga se način na koji se hrana uzgaja mijenja jer je potrebno osigurati što više hrane za što manje vremena. Zbog toga se u novije vrijeme aktualizira tema zdravije prehrane od one tzv. genetski modificirane. Nekada, i ne tako davno kao što nam se čini, sva hrana koju smo konzumirali, bila je prirodna. U posljednjih stotinjak godina hrana se promijenila više nego u posljednjih milijun godina.



U knjizi Prirodno bez glutena autorice Jadranke Boban Pejić u izdanju Planetopije, Zagreb stoji da smo hranu počeli prilagođavati više ekonomkoj isplativosti nego stvarnim ljudskim potrebama, a umjesto cjelovite, vitalne hrane prepune mirisa i okusa, ostaje nam osiromašeni proizvod. Moglo bi se reći da je gluten dio svakodnevice, a budući da ga sadrži većina namirnica, ponekad se čini gotovo nezamislivo napraviti bezglutenski obrok. Ipak, postoje osobe za koje je on u potpunosti zabranjen, no to ne znači da njihova jela moraju biti bezukusna i neprivlačna. Naprotiv, u kuharici Prirodno bez glutena možete pronaći mnoštvo zdravih i ukusnih specijaliteta. Uz pregršt recepata, u glavnom dijelu knjige te uvodu,saznat ćete više o žitaricama koje ne sadrže gluten i njihovim brašnima, o vitalnosti hrane i organskom uzgoju, prirodnim zgušnjivačima i uzrocima sve češćih zdravstvenih tegoba koje izaziva gluten. Ova će kuharica pomoći svima koji povremeno ili stalno izbjegavaju gluten da s lakoćom kreiraju ukusne i raznovrsne jelovnike za cijeli dan i kroz sva godišnja doba. Veganski recepti s cjelovitim namirnicama bez šećera i umjetnih dodataka osmišljeni su na način da vam daju obilje energije i snage, okuse i mirise koji će vas ispuniti zadovoljstvom i osjećajem sitosti.



Superhrana: kreativne ideje za uvođenje supernamirnica u svakodnevnu prehranu autorice Julie Montagu u izdanju Planetopije, Zagreb jest kuharica, ali i knjiga koja nas upoznaje s biljnim supernamirnicama koje bismo uvijek trebali imati kod kuće kako bismo održavali stalnu razinu optimalnog zdravlja. Neke su od tih namirnica poznate, dok su druge još uvijek nešto egzotičnije, ali sve pristupačnije.Autorica nam donosi slasne i originalne, ali jednostavne recepte koje je lako uklopiti u dnevnu rutinu i obiteljski jelovnik. Od doručka do večere, od energetskih napitaka do brzih slastica za podizanje energije i snage, ova je knjiga vodič za cjelovitu gurmansku prehranu, uz koju ćete postići bolju razinu energije, smršavjeti, sniziti razinu kolesterola, držati razinu šećera u krvi pod nadzorom i izgledati i osjećati se mlađe. Bez mesa, bez mliječnih proizvoda, bez šećera i bez uskraćivanja.



Volite sebe i budite zdravi autoricâ Louise Hay, Ahlee Khadro i Heather Dane u izdanju V.B.Z., Zagreb sljedeća je knjiga koju predstavljamo. Desetljećima je Louise L. Hay, autorica brojnih bestselera, mijenjala živote ljudi poučavajući ih kako da se oslobode uvjerenja koja ih ograničavaju. U ovoj iznimnoj knjizi Louise se udružila s Ahleom Khadro i Heather Dane, koje se bave prirodnim zdravljem i prehranom, kako bi vam otkrila drugu stranu svoje tajne za postizanje zdravlja, sreće i dugovječnosti, a to je prehrana bogata hranjivim tvarima. Za razliku od svih knjiga o zdravlju koje ste dosad pročitali, ova se ne bavi trendovskim dijetama i nije dogmatična, nego vam iznosi jednostavan, ali obuhvatan sustav za iscjeljivanje tijela, uma i duha koji se svodi na promjenu načina razmišljanja te vas poučava kako možete poboljšati svoje zdravlje, raspoloženje i razinu energije. U ovoj knjizi otkrit ćete tajne kojima se Louise desetljećima koristila kako bi maksimalno pojačala djelovanje afirmacija i tijelo ponovno uskladila s umom, saznat ćete što je zapravo prehrana i kako odrediti koje su dijete za vas uistinu učinkovite. Naučit ćete slušati ono što vam vaše tijelo želi reći. Otkrit ćete metode za postizanje dugovječnosti, vitalnosti, dobrog raspoloženja i intuicije te za ispunjavanje jedinstvenih zdravstvenih potreba svoga tijela u svim životnim razdobljima.



Dijetoterapija i klinička prehrana autora Davora Štimca u izdanju Medicinske naklade, Zagreb, ustvari je udžbenik koji nastoji istaknuti značenje prehrane u prevenciji i liječenju bolesti svih organskih sustava, naglašavajući kako katkad zaboravljamo na taj element zdravlja i liječenja, prenaglašeno se oslanjajući na farmakoterapiju i kada to nije nužno. Upravo zato knjiga započinje s već u naslovu iznesenim tezama koje se odnose na prehranu kao važan čimbenik preventivne medicine, odnosno procesa liječenja. Uvodna poglavlja uče kako procijeniti nutritivni status te iznose oblike nutritivne potpore hospitaliziranim bolesnicima, od dijetoterapije i nadopune prehrane dodacima prehrani, do enteralne i parenteralne prehrane. Nakon toga slijede poglavlja o nutritivnoj potpori kod bolesti probavnoga sustava, bolesti bubrega, kardiovaskularnoga sustava, plućnih i hematoloških bolesti, onkoloških bolesti, šećerne bolesti, reumatskih bolesti, osteoporoze. Udžbenik ne zaobilazi ni pretile te se bavi načelima prehrane i kod te skupine bolesnika. Slijedi poglavlje o nutritivnoj potpori kod intolerancije i alergije na hranu, a potom i poglavlja koja se bave prehranom osoba starije dobi, prehranom trudnica, rodilja i dojilja te na samom kraju prehranom životno ugroženih bolesnika u jedinici intenzivnog liječenja. Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek nudi vam još brojne druge naslove iz područja zdrave prehrane koje ovom prilikom ne stignemo predstaviti, stoga s veseljem iščekujemo vaš posjet. Ugodno čitanje!



Tekst i foto: Krešimir Šokčević

Nagradna igra
Portal Osijek031.com & GISKO poklanjaju knjigu Adrian Mole: godine divljine / Sue Townsend vjernim korisnicima portala.

Sudjelovati možete:
1] ispunjavanjem obrasca ispod i klikom na gumb "Like" na vrhu ovog članka
2]u Facebook komentar, par centimetara ispod, upišite "Osijek031.com & GISKO mi poklanjaju knjigu "Adrian Mole: godine divljine"!"
[bit će nam drago ako se prijavite na oba načina (povećavate mogućnost dobitka)!]


Nagradna igra je završena, a sretna dobitnica je:
Manuela Polak

Dobitnica će u roku 24 sata na e-mail adresu navedenu prilikom prijave primiti obavijest/upute o preuzimanju nagrade. U slučaju nedobivanja e-maila s obavijesti, molimo Vas da nam se obratite na e-mail redakcije!

Dobitnici čestitamo, a ostalima želimo više sreće u nekoj od sljedećih nagradnih igara na portalu Osijek031.com!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: