Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HZZ ukinuo naknade za putne troškove mladima na stručnom osposobljavanju koji ne koriste javni prijevoz!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65790
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.09.2016. 13:27 
Naslov:  HZZ ukinuo naknade za putne troškove mladima na stručnom osposobljavanju koji ne koriste javni prije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Od ovog mjeseca polaznici stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa moraju svaki mjesec dostavljati HZZ-u potvrdu o kupnji karte za javni prijevoz ili im neće biti isplaćena naknada putnih troškova.

Odluka o izmjenama u plaćanju putnih troškova temelji se na preporuci Tijela za reviziju provedbe i financiranja mjera aktivne politike zapošljavanja koje je Hrvatski zavod za zapošljavanje dužan provoditi.

U praksi to znači da su polaznici s kojima je sklopljen ugovor o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa obavezni dostaviti Zavodu kupljenu kartu javnog prijevoznika kao dokaz o visini stvarnog troška prijevoza do 5-og u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Polaznici trebaju dostaviti sljedeće: kopiju karte (vidljivo ime i prezime osobe); original kartu (jednokratna karta, dnevna, tjedna itd.) i mjesečni pokaz (prvi put polaznik dostavlja kopiju pokaza s vidljivim imenom i prezimenom, a nakon toga originalni fiskalni račun). U protivnom, Zavod neće isplatiti naknadu za troškove prijevoza.

Iz HZZ-a poručuju kako je ovdje riječ o neusklađenosti tumačenja sa Zakonom. Naime, u članku 54. stavak 2. Zakona piše sljedeće:

Nezaposlena osoba koju je Zavod uputio na obrazovanje i osposobljavanje koje organizira, odnosno troškove snosi Zavod ima u tijeku trajanja tog obrazovanja i osposobljavanja pravo na: (...) 2) naknadu troškova prijevoza za vrijeme trajanja tog obrazovanja u visini stvarnih troškova prijevoza sredstvima javnog prijevoza, za dane provedene na obrazovanju i osposobljavanju.

Dakle, Zakon jasno propisuje da se priznaju stvarni troškovi prijevoza, ali se u njegovom tumačenju do sada izlazilo u susret polaznicima SOR-a na način da je osoba na stručnom oposobljavanju došla kod javnog prijevoznika s dokazom o mjestu boravka, odnosno prebivališta te joj je na temelju toga određena putnička zona i izdana joj je potvrda o iznosu putnih troškova koji je bio jednak cijeni mjesečne putne karte.

Zašto je odlučeno da se Zakon sada drugačije tumači, nije poznato.

Ova odluka očekivano je izazvala bure prosvjeda mladih koji smatraju kako je riječ o nepravednoj odluci koja je diskriminirajuća prema ljudima koji žive u ruralnim područjima i nije im dostupan javni prijevoz, ili koji koriste svoja osobna vozila da dođu na posao. To bi moglo imati negativne posljedice u smislu da će ljudi iz ruralnih krajeva odustati od mjere SOR-a, a poslodavci bi mogli prednost ubuduće davati ljudima iz gradova koji takvih problema s prijevozom nemaju.



Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
bartolomey
Offline
Ukupno postova: 60
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.09.2016. 18:10 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

"" Zašto je odlučeno da se Zakon sada drugačije tumači, nije poznato. ""
wtf? nije poznato? ne moraš bit baš pametan da znaš da je to "ušteda"
Čekam samo da objave kako moraš istu tu naknadu od 2400 potrošiti u konzumu ili nekoj drugoj odgovarajućoj trgovini Smile
jebem te državo

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65790
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.09.2016. 18:58 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pročitajte i ostale Facebook komentare

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
walter_1
Offline
Ukupno postova: 31
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.09.2016. 20:29 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Da li i redovni zaposlenici u državnim upravama i javnim tijelima također dostavljaju kopije svojih mjesečnih karata koje glase na njihovo ime i prezime?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: