Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Andreina špajza: Superimunitet

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65737
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.09.2016. 20:06 
Naslov:  Andreina špajza: Superimunitet
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jesen je vrijeme kada mnogi pate od alergija i kreću lagane prehlade, a užurbana svakodnevica današnjice posebno stresno utječe na organizam. Zato nam je danas više nego ikada svima potreban superimunitet.

Svi imaju svoje načine borbe protiv pada imuniteta no svi reagiraju kasno i privremeno.

Što ako vam kažem da je moguće jačati imunološku obranu primjerenom prehranom radi razvijanja superimuniteta – toliko jakog da bi vam ti postupci omogućili starjeti sporije te održavati mladenačku snagu i izvrsno zdravlje i u starosti?

Hrana nam daje energiju i elemente za rast u obliku kalorija, ali ono što je zapostavljeno su nekalorični mikronutrijenti koji čak nisu vitamini i minerali, nego fitokemikalije.

Kombinacijom hrane bogate snažnim fitokemikalijama i drugim mikronutrijentima te maksimalnim pojačavanjem ljudskog imunološkog sustava možemo steći superimunitet.

Zdravlje hrane koju jedemo u konačnici određuje naše zdravlje i zato jedući lošu hranu podliježemo bolestima. Zapravo se mi sastojimo od hrane koju jedemo.

Ako duže održavamo pomanjkanje hranjivih tvari u organizmu pada imunitet, a dugoročnije dolazi do bolesti.

Ljepota i snaga ljudskog organizma je u mogućnosti samoiscjeljivanja i regeneracije, no organizam za to treba i našu pomoć. Kako bismo pokrenuli mehanizme popravljanja za koje je naš organizam sposoban ne možemo pristupati jačanju imuniteta "po potrebi", tj. kupujući "Maxflu" i slične stvari kada smo prehlađeni.

Izvrsna prehrana uvjet je superimuniteta i relativno jednostavna, no posrijedi nije samo preživljavanje sezone gripe, nego održavanje izvrsnog zdravlja zauvijek.

Potrebno je prestati zlostavljati same sebe lošom hranom a posebice prestati liječiti loše prehrambene navike lijekovima koji nikada nisu dugoročno rješenje nego začarani krug.

U nastavku slijedi nekoliko savjeta što izbjegavati, a što unositi kako bi se pokrenuo vaš organizam u izgradnji imuniteta:

- izbjegavajte prerađenu hranu – suvremena prehrana prepuna je prerađene hrane koja ne sadrži fitokemikalije. Smanjite maksimalno komercijalne namirnice i pakiranu hranu s produljenim rokom trajanja.

- kupujte pametno- sezonski i svježe – kupovina od lokalnih proizvođača, na tržnicama i štandovima najbolji je izbor. Sezonske namirnice su cjenovno prihvatljive i dostupne. Uostalom, tijelu će odgovarati hrana koju priroda nudi u određeno godišnje doba na podneblju u kojem živite.

- zeleno "kraljevsko" povrće iliti krstašice – pokušajte unositi svježe više puta dnevno – jer ovo povrće je prepuno fitokemikalija (biljne kemikalije koje podupiru ljudski imunološki sustav) One su dakle sadržane u svježem voću i povrću a preradom se najčešće gube iz namirnica. Pojedite veliku količinu povrća, ono je siromašno kalorijama. Posebno KELJ, KUPUS, RAŠTIKA I BROKULA jer su antivirusni i antibakterijski agensi.

- pripazite na prehranu bogatu bjelančevinama/ proteinima – da piletina nije najzdravija namirnica na svijetu! Jednako je dobar i komad nekog drugog nemasnog mesa ali velik unos životinjskih proteina neće uvelike doprinijeti zdravlju.

- spasonosne gljive – ako je zeleno povrće kralj superimuniteta, gljive su kraljica. Jedinstvene su jer sadrže neuobičajene spojeve koji podupiru imunološku funkciju te tijelu omogućuju djelovati brzo i djelotvorno. Napravite umak, salatu ili juhu i uživajte.

- luk i češnjak – luk, poriluk, vlasac, ljutika, kozjak prepuni su spojeva koji sprečavaju upalu i oksidaciju. Spojevi u povrću iz porodice lukova se otpuštaju rezanjem imaju protuupalno djelovanje i poboljšavaju imunološku funkciju. Jedite luk i češnjak tijekom cijele godine i u svakoj bolesti.

- šipak i bobičasto voće – jedinstveno prastaro voće čiji sok i sjemenke posjeduju snažno antioksidacijsko i antikancerogeno svojstvo. Prirodno snižava tlak i značajno poboljšava zdravlje srca. Bobičasto voće jakih boja ima snažan antikancerogeni učinak jer elagična kiselina inhibira nastanak tumora.

- orašasti plodovi i sjemenke - prema svome sastavu ovo je hrana bogata masnoćama i bjelančevinama, kao i hrana životinjskog podrijetla ali je njezino djelovanje na tijelo kompletno drugačije. Stotinama medicinskih istraživanja dokazno je da znatno produljuju život i štite od bolesti. Sjemenke su čak bogatije bjelančevinama od orašastih plodova, male su i lako prenosive kada vam treba kvalitetna energija na putu. Preporuka: lan, chia, bundeva, sezam, bademi, orasi, lješnjaci.

- ljuto je zdravo – chilli i ljute papričice - žarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko žličica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.Ljute papričice sadrže više provitamina A nego mrkva (posebno crvene papričice). Zelene ljute papričice sadrže više C vitamina nego citrusno voće.

- masnoća – krivo shvaćeni makronutrijent - Neosnovani naglasak na prehrani iznimno siromašnoj masnoćama može uroditi zdravstvenim poteškoćama poput suhe kože, prorijeđene kose, lošeg spavanja i slabe tolerancije fizičke aktivnosti. Esencijalne masne kiseline omega 3 i omega 6 su neophodne ljuskom organizmu. Razborito konzumiranje masnije hrane ipak je najbolje rješenje. Najmanja količina dnevnoga unosa masnoća ipak treba dolaziti iz životinjskog porijekla a najveća iz orašastih plodova i sjemenki.

- ograničite unos soli – iako je neophodna, ljudskom tijelu je treba puno manje no što unosimo. Sol je prisutna u mnogim namirnicama a pogotovo u pakiranim i prerađenim proizvodima trgovačkih lanaca. Prilikom kuhanja začinite jelo prirodnim začinima poput: kurkume, bosiljka, origana, ljute paprike, češnjaka. Tako ćete osjetiti izvorni okus namirnice a ne zakamufliranu namirnicu u sol.

Nemojte "dodavati" više povrća i voća u svoju prehranu, neka oni budu ŽARIŠTE VAŠE PREHRANE.

Bez trikova, brojanja kalorija ili strogog određivanja porcija, samo uz odabir prave hrane prirodno možete doći do toga da imate snažan organizam, superimunitet i dobar izgled.



Tekst i foto: Andrea Krivak


Ja sam Andrea Krivak, gastro geek i food blogerica.

Entuzijast sam oko pripreme hrane, no posebice me zanimaju namirnice iz nutricionističke perspektive te zalazim "dublje" u analizu i utjecaj na organizam, um i tijelo.

Nutricionist sam u sportskom klubu Marital Arts Osijek, a vrijeme u kuhinji je moj odmor i užitak.

Moja filozofija je da se uz moje recepte može jesi pravilno, jednostavno i ukusno te osjećati odlično a hrana zaslužuje znanje i ljubav.

Pre(hrana) kao način života u kombinaciji sa aktivnšću put je ka zadovoljstvu, a ključ je u balansu što pokazuju i "obični" recepti na mome blogu Geeketa.

Možete me pronaći i na FB, a fotografije iz svakodnevice na Instagramu.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: