Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Otvoreno prvenstvo grada Osijeka u padobranskim skokovima na cilj

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.09.2016. 20:01 
Naslov:  Otvoreno prvenstvo grada Osijeka u padobranskim skokovima na cilj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Proteklog vikenda (17. i 18. rujna) na prostoru Sportskog aerodroma Osijek - Čepin održano je međunarodno natjecanje Otvoreno prvenstvo grada Osijeka u padobranskim skokovima na cilj u organizaciji Padobranske sekcije Aerokluba Osijek. Posljednje natjecanje u padobranstvu sa većim brojem sudionika u našem gradu održano je sad već daleke 2007. godine kada je Osijek bio domaćin Europskog prvenstva kada je ženska reprezentacija Hrvatske osvojila brončanu medalju. Od tada pa sve do ovog vikenda nije bilo natjecanja izuzev klupskih prvenstava Aerokluba Osijek.

Otvoreno prvenstvo grada Osijeka u padobranskim skokovima na cilj je u proteklih nekoliko godina i pojedinačno najveće natjecanje ovakvog tipa u Republici Hrvatskoj. Naime, svake godine se u Rijeci (Grobnik) održava jedna utakmica u sklopu Svjetskog kupa (Word Series), ali je to manifestacija drugačijeg karaktera jer obuhvaća 6 utakmica u 6 različitih država (Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Njemačka, Švicarska). Ujedno treba spomenuti kako je posljednje državno prvenstvo u padobranskim skokovima na cilj održano 2012. godine u Rijeci.



Skokovi na cilj u padobranstvu sastoje se u slijedećem. Sa 1100 metara padobranaci iskaču u skupini od pet padobranaca, što ćini tim, iz aviona te nakon otvaranja padobrana navodi ga do kruga u čijem centru se nalazi takozvana „palačinka“. To je uređaj povezan elektronički sa brojačem koji pokazuje je li padobranac pogodio u centar (nulu) ili je i za koliko isti taj centar „promašio“. Sam centar je točko promjera 2 centimetra. Promjer „palačinke“ je 32 cm, što znači kako je najveći rezultat koji ona pokazuje 16 cm. Isti rezultat piše se i svakom padobrancu koji ne pogodi „palačinku“ već prizemlji bilo gdje izvan nje (out). Nakon serije skokova pobjednik je onaj koji sakupi najmanje centimetara. I to bi ukratko bilo to.

Natjecanje se odvijalo u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Na Otvorenom prvenstvu grada Osijeka sudjelovalo je 11 ekipa sa po 3 člana. Nastupile su ekipe Novi Sad 1, Prijedor, Nestro – Banja Luka, Osijek Bijeli, Ćoro – Sombor, Sinj 1, ATJ – Antiteroristička jedinica Lučko, Osijek Plavi, Osijek Plavi, Sinj 2 i Cumulus Rijeka.
Jedna od posebnosti natjecanja u padobranskim skokovima na cilj jest i veliki utjecaj vremena i vremenskih prilika na svaki pojedini skok. Ne samo kako se vremenske prilike razlikuju između pojedina dva skoka, one mogu biti različite za jednu te istu ekipu koja dolazi na cilj jer vjetar može promijeniti svoj smjer i jačinu te tako utjecati na rezultat kako ekipe tako i svakog pojedinog padobranca.

Vremenske prilike utjecale su i na natjecanje održano prošlog vikenda u našem gradu. Naime, tijekom subote prvo kiša u jutarnjim satima, a kasnije snažan vjetar prekidali su i onemogućavali natjecanje. Kada vjetar pređe 7 metara u sekundi natjecanje se nakratko prekida, a kada pređe 9 metara u sekundi prekida se na minimalno pola sata.

Stoga se u subotu skočilo samo 3 serije dok je preostalih 5 serija skokova izvedeno u nedjelju. Inače, da bi se natjecanje proglasilo važećim potrebno je od planiranih 8 serija održati minimalno 4.

Nakon što je vrijeme u nedjelju bilo naklonjeno padobrancima i uspješno završeno skakanje pristupilo se proglašenju pobjednika u ženskoj, muškoj i ekipnoj konkurenciji. Inače, jedna od posebnosti padobranskog natjecanja je što postoji mogućnost da ekipe budu mješovite, dakle muško-ženske.

Prvo mjesto u ženskoj konkurenciji osvojila je Ina Gittel iz ekipe Ćoro –Sombor. Drugo mjesto osvojila je Jadranka Zaradić iz ekipe Osijek Bijeli, dok je bronza pripala Jeleni Vučenović također iz ekipe Ćoro-Sombor.

U muškoj konkurenciji prvo mjesto osvoji je Željko Žrvnar iz ekipe Cumulus sa izvrsnim rezultatom od samo 4 centimetra iz 8 skokova! Za ilustraciju koliko je to dobar rezultat spomenimo kako je upravo tih dana u Sad-u (Chicago) na Svjetskom igrama pobjednik bio padobranac koji je u 8 skokova skupio 5 centimetara. Drugo mjesto osvoji je Ivan Lajić (Prijedor), a treće Aleksandar Cvetković (Novi Sad 1).

Ekipa Novi Sad 1 u sastavu Dragan Bodrožić, Jovo Rikić i Aleksandar Cvetković osvojila je prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji. Drugo mjesto osvojila je ekipa Prijedor (Ivan Lajić, Boban Ivetić i Draško Lajić), dok je treće mjesto osvojila ekipa Nestro - Banja Luka su sastavu Rade Čajić, Zoran Kovačević i Boban Prodanović.

Kako bi sve bilo prema pravilima padobranskih natecanja pobrinule su se sutkinje Tina Radecki i Teodora Panić. Sama organizacija kao i cijelo natjecanje praćeno je budnim okom direktor natjecanja Roberta Dorinke, a piloti koji su “bacali” padobrance bili su Željko Dumenčić, Erih Mirošničenko i Mladen Krkljuš. Ne zaboravimo na kraju i mehaničara Antuna Šikića koji se brinuo o tehničkoj ispravnosti aviona.

Ukupni poredak u ekipnoj konkurenciji:
1. Novi Sad 1
2. Prijedor
3. Nestro – Banja Luka
4. Osijek Bijeli
5. Ćoro – Sombor
6. Sinj 1
7. ATJ – Antiteroristička jedinica Lučko
8. Osijek Plavi
9. Sinj 2
10. Cumulus Rijeka
11. Novi Sad 2

Ekipa Padobranske sekcije Aerokluba Osijek čestita svim osvajačima medalja i ujedno se zahvaljuje svim natjecateljima na dolasku i sudjelovanju na Otvorenom prvenstvu grada Osijeka u padobranskim skokovima na cilj.







Tekst i foto: Tomislav Duvnjak

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: