Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Konačno počela obnova bivše Ugostiteljske škole!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65776
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.08.2016. 9:39 
Naslov:  Konačno počela obnova bivše Ugostiteljske škole!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hvala ti Bože“, vjerojatno su prokomentirali mnogobrojni Osječani koji su prije par dana ugledali skele i zaštitne cerade oko istočnog dijela kuće Maksimović, Osječanima poznatije kao bivše Ugostiteljsko-turističke škole.

Naime, o obnovi ove reprezentativne građevine u samom središtu grada, preko puta glavne tržnice, pisali smo još prije četiri godine kada je zapušteni i oronuli objekt od Osječko-baranjske županije na javnom natječaju kupila tvrtka Monte Mont za 1,4 milijuna eura.

Obnova je potom trebala krenuti u proljeće 2014., no ni tada radovi nisu počeli. A koliko je situacija bila ozbiljna, svjedočio je dopis čitatelja portala Osijek031 iz siječnja ove godine koji se žalio da sa zgrade otpadaju poveći komadi ukrasne gipsane fasade, opeke i žbuke što je predstavljalo veliku opasnost za mnogobrojne prolaznike koji idu na posao ili na tržnicu te djecu i studente koji na putu do škole ili fakulteta.



Početak radova se, po svemu sudeći, odužio zbog toga što je kuća Maksimović, sagrađena 1896., jedna od najljepših neobaroknih građevina u gradu i zaštićeni spomenik kulture, što je znatno kompliciralo ishođenje građevinske dozvole jer je svaki detalj projekta, počevši od izrade idejnog rješenja, bio pod budnim okom Konzervatorskog odjela.

No, nakon dvije godine građevinska dozvola je tu i radovi su mogli započeti. U prvoj fazi kompletno će se obnoviti pročelje zgrade, a potom slijede unutarnji radovi na uređenju objekta. Dio pripremnih radova već je bio obavljen: pripremljena je kompletna unutarnja i vanjska stolarija kao i ukrasna fasada koje su bile pohranjene unutar zgrade u iščekivanju početka radova.

Uredit će se i dvorište bivše škole koje je zaraslo korovom, a plan novog vlasnika je cijeli objekt pretvoriti u elitni poslovni prostor koji će se davati u najam potencijalnim zakupcima, kao i ugostiteljski objekt u podrumu gdje je nekoć bila školska menza. Tko će ući u najam ove zgrade još se ne zna, no obzirom na njezinu povijest i središnju lokaciju, interesa ne bi trebalo manjkati...



Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65776
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.08.2016. 9:04 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pročitajte i ostale Facebook komentare

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: