Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Zbog naglog porasta vodostaja Dunava i Drave aktiviran je razvoj nove generacije komaraca

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65685
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.07.2016. 10:41 
Naslov:  Zbog naglog porasta vodostaja Dunava i Drave aktiviran je razvoj nove generacije komaraca
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Uslijed naglog porasta vodostaja Dunava i Drave u proteklom razdoblju (koje je posljedica obilnih padalina), aktiviran je razvoj nove generacije komaraca na poplavnim područjima u neposrednoj blizini Grada Osijeka. Nakon dugotrajnog visokog vodostaja Dunava u Kopačkom ritu, koji je trajao od 29. svibnja do 11. srpnja 2016.g. uslijedilo je povlačenje vode iz rita, a potom već 17. srpnja novi porast vodostaja do maksimalnih +532 cm kod Apatina na dan 20. srpnja 2016. g. U ovom trenutku vodostaj Dunava ima tendenciju stagnacije i manjeg porasta, a i dalje je iznad kote punjenja retencijskog prostora, odn. iznad +300 cm (29.07.2016. +330 cm).

Iako je visoki vodostaj Drave trajao svega tjedan dana (od 18. do 24. srpnja), a potom od maksimalnih +248 cm kod Osijeka pao ispod „kritičnog“ vodostaja, to je bilo dostatno da se inundacijski prostor u zapadnom dijelu Grada (Halaševo i Topolik) ispuni vodom i pokrene razvoj ličinki komaraca iz jajašaca koja su se nalazila u tlu. Vodostaj Drave kod Osijeka na dan 29. srpnja iznosi + 92 cm i ima tendenciju manjeg porasta.

Kako smo već ranije spomenuli, dinamika vodostaja rijeka Dunava i Drave direktno određuje broj generacija tzv. poplavnih komaraca. Ovo je godina u kojoj bilježimo razvoj već 5. generacije poplavnih komaraca. „Posljedica“ porasta vodostaja Dunava i Drave vidljiva je na Slici 1, a ogleda se u ukupnoj brojnosti komaraca na cijelom području Grada Osijeka, mjereno metodom „CDC-klopke“ uz suhi led kao atraktant. Značajno je naglasiti da je najviše komaraca zabilježeno 25. lipnja ove godine (75560 jedinki) što je posljedica akumulacije komaraca u Gradu Osijeku i to zajedno: poplavnih komaraca iz područja Baranje (ponajviše prostora Kopačkoga rita) i poplavnih komaraca iz (i izvan) zapadnog dijela grada (poplavni prostor uz obalu Drave i Halaševo). Tome je prethodio visoki vodostaj i Dunava i Drave, baš kao što se dogodilo i prije desetak dana kada su oba vodostaja gotovo istovremeno pokrenula razvoj nove generacije komaraca nadomak Osijeku što zorno ilustrira prognostička karta gustoće populacija odraslih komaraca na dan 28. srpnja 2016. godine (Slika 2).

Slika 1. Usporedba brojnosti komaraca uhvaćenih CDC-klopkom u odnosu na dinamiku vodostaja Dunava i Drave
[klik za uvećanje]


Slika 2. Predikcija gustoće populacija odraslih komaraca na dan 28. srpnja 2016. godine
[klik za uvećanje]


Larvicidni tretmani komaraca na području Halaševa i Topolika provedeni 21. i 22. srpnja ove godine polučili su dobre rezultate, ali su bili nadopunjeni adulticidnim tretmanima sa zemlje na istom području.
Općenito, u razdoblju od 22. do 29. srpnja 2016. godine izdano je 11 naloga (nalozi br. 167-177) koji se i provode prema naputku o datumu izvršenja, a sukladno prognozi vremena. Zbog nestabilnog vremena u proteklom je tjednu odgođena provedba tretmana najavljena za 24. srpnja u Višnjevcu, Josipovcu i Tvrđavici (nalozi br. 167-168) i 25. srpnja u Sarvašu, Klisi i Nemetinu (nalozi br. 169-171). Nalozi br. 167-169 odrađeni su 26. srpnja, a nalozi br. 170-171 odrađeni su 27. srpnja.

U proteklih tjedan dana metodom „čovjek-aspirator“ zabilježena je značajna brojnost komaraca isključivo na postajama koje su najbliže leglima, pa time i najugroženije komarcima (npr. Sarvaš – 102 komarca, Višnjevac – 300 komaraca u 15 minuta) S druge strane na postaji Centar uhvaćeno je 14, a na postaji Remiza – 4 komarca).

Ista se situacija uočava i u rezultatima mjerenja brojnosti komaraca metodom „CDC-klopke“ od 25. srpnja (Slika 3), gdje maksimalnu vršnu vrijednost imaju postaje: Kopački rit-uz nasip, Biljska cesta i Halaševo s dominacijom poplavne vrste komaraca Aedes vexans. Ako se tome doda i podatak o kvalitativnom sastavu komaraca u svim ostalim postajama udaljenim od legala (npr. Centar, Industrijska zona, Sjenjak, Tenja…) gdje također dominiraju poplavne vrste komaraca, daje se zaključiti kako je disperzija komaraca s netretiranih područja - legala u Grad kontinuirana. Sukladno svemu navedenom – u narednim će se danima intenzivirati provođenje adulticidnih tretmana na cijelom području Grada Osijeka.

Slika 3. Aktivnost komaraca mjerena metodom „CDC-klopka uz suhi led kao atraktant“
[klik za uvećanje]


Kako bi se spriječio ulazak komaraca s netretiranih područja u urbane zone Grada Osijeka potrebno je stvoriti koridor, odn. insekticidnu barijeru u rubnim zelenim područjima Grada. Zbog toga su, 28. srpnja, izdana tri naloga za tretmane suzbijanja odraslih komaraca sa zemlje na području istočnog (Đavolja Greda, Vinogradska ulica, Nemetin) i zapadnog koridora (vikend naselje Karašica, Halaševo, Topolik; nalozi br. 172 i 174) – čija je provedba predviđena 29. srpnja, te za područje Donjeg Grada i Juga II (nalog br. 173) – čija je provedba predviđena u subotu 30. srpnja.

Nakon dodatnog izvida situacije na terenu i analize rezultata mjerenja metodom „čovjek–aspirator-15 min“, tijekom današnjeg dana biti će izdani nalozi za dezinsekciju komaraca u Josipovcu, Višnjevcu, Sarvašu i Klisi (nalozi br. 175-177), gdje trenutno bilježimo maksimalne vrijednosti aktivnosti jedinki iz prošle generacije poplavnih komaraca. Provođenje tih naloga planirano je za vikend, odn. početkom sljedećeg tjedna.

Budući da su kontinuiranim monitoringom potvrđena jajašaca tigrastog komarca (Aedes albopictus) u ovipozicijskim klopkama u Čepinu, izdana je preporuka za larvicidne i adulticidne tretmane sa zemlje na području mjesnog groblja, vulkanizerske radnje, te okolice.

Praćenje ove vrlo invazivne vrste komarca nastaviti će se s posebnim naglaskom na područje Brijesta (gdje je vrsta zabilježena prošle sezone) i sukladno rezultatima monitoringa reagirati provođenjem mjera dezinsekcije.

Pregled svih potencijalnih legala komaraca i dalje se sustavno obavlja na gradskom području i svako pronađeno aktivno leglo biti će detektirano i sanirano.

Građani svojim odgovornim ponašanjem također mogu uvelike doprinijeti sprječavanju razvoja i širenja komarca na način da svoj okoliš održavaju čistim.

Potrebno je:
- redovito (najmanje 1 x tjedno) prazniti posude s vodom i/ili mijenjati vodu u vazama s cvijećem, staklenkama, posudama, kantama, bačvama i sličnim predmetima;
- iz okoliša ukloniti nepotrebne predmete u kojima se može zadržavati voda (limenke, bačve, kade, automobilske gume i druge vrste krupnog otpada);
- različite spremnike za vodu zatvoriti poklopcem, gustom mrežicom ili folijom;
- staviti mreže na ventilacijske otvore i poboljšati zatvaranje šahtova septičkih jama;
- vaze s cvijećem (svježe i umjetno) na grobljima najbolje je ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda;
- vaze i ostale posude na groblju koje se povremeno koriste potrebno je odložiti s otvorom prema dolje da se izbjegne nakupljanje vode u slučaju kiše;
- vlasnici i djelatnici vulkanizerskih radionica, skladišta guma na otvorenome i karting staza trebaju:
- ako je moguće držati gume u zatvorenom prostoru,
- natkriti gume koje su na otvorenome,
- prazniti vodu iz guma i složiti ih u oblik piramide i zaštititi nepropusnom folijom,
- ukoliko uoče komarce, obratiti se nadležnom Zavodu za javno zdravstvo i ovlaštenim tvrtkama koje provode suzbijanje komaraca;
- proširiti informacije i podići svijest građana.

Napomena građanima da ukoliko uoče leglo komaraca ili vodu koja može postati leglom (plitka, stajaća vodena površina; voda u posudama, voda u odbačenim rabljenim automobilskim gumama i sl.), neka je uklone/isprazne ili se obrate nama na broj telefona: 031 399 916.

Tekst i foto: doc.dr.sc. Mirta Sudarić Bogojević

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: