Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Gotovo je s "robovlasničkim" ugovorima o specijalizaciji!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65424
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.07.2016. 13:04 
Naslov:  Gotovo je s "robovlasničkim" ugovorima o specijalizaciji!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dana 16. srpnja stupio je na snagu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine koji slijedi odredbe specijalističkog usavršavanja liječnika u Europskoj uniji.

Prema izmijenjenom Pravilniku, troškovi specijalizacije više ne obuhvaćaju bruto plaću doktora medicine. Novo definiranje troškova specijalizacije obuhvaća troškove glavnog mentora, mentora i komentora, trošak zdravstvenih ustanova u kojima se obavlja specijalističko usavršavanje, trošak poslijediplomskog specijalističkog studija, trošak završnog i specijalističkog ispita, trošak knjižice o specijalističkom usavršavanju doktora medicine i trošak dnevnika rada doktora medicine na specijalističkom usavršavanju, ali više ne obuhvaćaju bruto plaće doktora medicine.

Ove promjene rezultat su višemjesečnih zalaganja Hrvatske liječničke komore čiji Izvršni odbor je jasno naznačio stav da se u trošak specijalističkog usavršavanja ne smije uvrstiti trošak bruto plaće doktora medicine jer ista predstavlja naknadu za izvršeni rad. HLK dosadašnje ugovore često je javno kritizirala kao „robovlasničke“.

Zdravstvene ustanove obvezne su u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Pravilnika (dakle, do 16. kolovoza 2016.) ponuditi specijalizantima sklapanje izmjenjenog ugovora, dok specijalisti moraju sami podnijeti zahtjev za izmjenom postojećeg ugovora i zdravstvene ustanove su im obvezne ponuditi sklapanje izmjenjenog ugovora u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

To se odnosi i na KBC Osijek kojemu kronično nedostaje liječnika te je stoga nedavno raspisao natječaj za čak 33 specijalizacije. Najviše specijalista potrebno je za hitnu medicinu, njih osam, ali specijalisti se traže i za sve druge grane medicine, uključujući oralnu kirurgiju, kardiologiju, pedijatriju, maksilofacijalnu kirurgiju itd. Deficit djelatnika, poznato je, posljedica je odlazaka starih liječnika u mirovinu, ali i sve jačeg trenda iseljavanja mladih liječnika u inozemstvo, zbog čega su liste čekanja užasno dugačke, a pacijenti koji gravitiraju prema Osijeku nerijetko se šalju u druge bolnice gdje će brže doći na red za zahvat.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Cacan/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
kurbla
Offline
Avatar

Ukupno postova: 230
Spol: Muško Muško
Post Postano: 25.07.2016. 21:57 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jedan od zadnjih čavala u lijes javnog zdravstva u Hrvata. Tko ih nije gledao kako ratuju tko će potpisati taj 'robovlasnički' ugovor, ne zna što je borba. Baš me zanima koliko bi građana htjelo takav 'robovlasnički' ugovor za sebe. Vjerujem većina. pa makar i pod navodnicima.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: