Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječani naoružani do zuba!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
gaap
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2694
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 08.08.2005. 14:31 
Naslov: Fight Osječani naoružani do zuba!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Više od 16.000 građana Osječko-baranjske županije legalno posjeduje razne vrste oružja. Riječ je o registriranom oružju za koje vlasnici imaju dozvole, no, s druge strane, može se pretpostaviti da je još uvijek mnogo i onih koji kod kuće neovlašteno drže oružje, neki čak i cijele arsenale.

Unatoč nekoliko rundi MUP-ove akcije “Zbogom oružje”, koja je trajala do 2002. godine, prevladava mišljenje da je još mnogo neprijavljenog oružja uskladišteno po kućama (i uokolo njih) te da akciju svakako treba ponoviti. Jer, tko danas odluči dragovoljno vratiti neprijavljeni poštolj, bombu, kalašnjikov ili protutenkovsku minu, policija ga mora kazniti. Stoga se događa da oni koji su sa zakašnjenjem odlučili reći “zbogom oružje” ostavljaju isto u poljima, kanalima i uz ceste. Neki potom odluče anonimno dojaviti gdje je oružje “pronađeno”, neki pak i ne.

- Od 1996. do 2002. godine u Osječko-baranjskoj županiji je vraćeno više od 6.000 komada različitog oružja, 811 kilograma eksploziva, 28.000 mina, bombi i ostalih rasprskavajućih sredstava, te 1,2 milijuna komada različitog streljiva - iznosi podatke Emil Landher, načelnik Sektora upravnih, inspekcijskih i poslova civilne zaštite u PU osječko-baranjskoj.

Dodaje naš sugovornik kako je policija svjesna da, unatoč velikoj količini tada prikupljenog oružja i streljiva, mnogi građani još uvijek nelegalno posjeduju oružje. Prema posljednjim službenim podacima kojima raspolaže policija, na području Osječko-baranjske županije registrirano je 28.524 komada oružja koje je u posjedu 16.171 građanina. U prosjeku, svaki vlasnik s dozvolom posjeduje 1,5 komada oružja. Načelnik Landher ističe kako više nema mogućnosti nekažnjivog povrata nelegaliziranog oružja. Krajnji rok za povrat u akciji “Zbogom oružje” bio je sedam puta produljen, a oružje se i otkupljivalo.

Danas mnogi, među kojima i predsjednik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić, smatraju da bi akciju “Zbogom oružje” svakako trebalo ponoviti. S ponavljanjem te akcije suglasan je i načelnik Sektora policije PU osječko-baranjske Tomislav Bilandžić, jer bi time policiji znatno bio olakšan posao, a i povećana opća sigurnost građana.

“Sigurno još ima ljudi koji neovlašteno posjeduju oružje, a htjeli bi ga se riješiti. No ako to žele učiniti, onda ih moramo sankcionirati. Stoga često primamo anonimne dojave da je netko negdje u polju ili uz kakav sporedni put odložio oružje. Takvih dojava naročito je mnogo u proljeće i ljeto kad počne sezona radova u polju, a oružje odbačeno na taj način predstavlja veliku opasnost”, upozorava Bilandžić.


Gaap031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: