Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Grad Osijek je grad sporta!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65694
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.07.2016. 9:31 
Naslov:  Grad Osijek je grad sporta!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Duga sportska tradicija, ogleda se kroz generacije osječana aktivnih sportaša, zaljubljenika u sport, rekreativaca, kibicera i strastvenih navijača. Prvo sportsko društvo na području Hrvatske, osnovano upravo u Osijeku ishodište je te tradicije koju danas čini živom 209 športskih klubova u 45 sportova aktivnih na području grada.

Proučavajući dio Proračuna Grada Osijeka vezanog za financiranje sporta, pronašli smo da Gradska uprava osigurava za 2016. godinu 12.993.000,00 kn. Upravo kroz tu brojku zainteresirana javnost koja prati sport može vidjeti kakva je namjera poticanja razvoja sporta. Naime, u situaciji kada stanje na tržištu i u državnim financijama izravno utječe na smanjenje prihoda Grada,te sukladno tomu temeljitog preispitivanja i smanjivanja rashodovnih stavki u proračunu, osječki sport u 2016. godini ima povećanje za gotovo 600.000,00 kuna!

Sukladno Zakonu o sportu sportske se aktivnosti u gradu Osijeku sufinanciraju u 9 programskih područja, što obuhvaća i sport djece i mladeži, sport osoba s invaliditetom, sportsku rekreaciju, gospodarenje sportskim objektima… dakle daleko veći obuhvat negoli je financiranje djelovanja sportskih klubova.

Važno je napomenuti da se na taj iznos treba dodati i 15.790.000,00 kn namijenjenih za gospodarenje sportskim objektima u gradskom vlasništvu, tako da cjelokupan iznos planiran za sport u 2016. iznosi 28.783.000,00 kn., što omogućava besplatno korištenje kapitalnih sportskih objekata za osječke sportske klubove.

Sukladno strategiji poticanja razvoja sporta, ali i razumijevanje teške financijske situacije i evidentnog opterećenja roditelja mladih sportaša koji su često najodaniji sponzori sportskih klubova, Gradska uprava uz redovitefinancijske dotacije i besplatno korištenje sportskih objekata, klubovima bez dodatne naplate omogućava sportske preglede, fizikalnu terapiju i rehabilitaciju natjecatelja. Uz to sufinancira režijske troškove klubovima koji gospodare manjim sportskim objektima, odobrava jednokratne namjenske financijske potpore, sufinancira organizaciju određenih sportskih natjecanja, sufinancira stručni rad u klubovima i sportskim savezima…,a pojedinačno osigurava financije za sportske stipendije vrhunskim sportašima. Školski sport i sportska rekreacija s tradicijom dugom 50, odnosno 60 godina, trenutno u vrhu Hrvatske po količini aktivnosti, u cijelosti se financira sredstvima iz Gradskog proračuna.

Objektivno gledajući, sredstva iz Proračuna grada ne mogu biti jedini izvor financiranja. Ljudi koji žive za sport, a ne oni koji žive od sporta rješenje su napretka sporta u Osijeku, kažu nam u Gradskoj upravi. Naglašavaju da su takvim sportskim djelatnicima i potpomažućim članovima uvijek otvorena vrata Gradske uprave, a stručne službe spremne za suradnju i pomoć u rješavanju problema.

Vjerujemo da Grad Osijek neće odustati od načelatransparentne i objektivne raspodjele financijskih sredstavaprimjenom pravilnika temeljem kojih se određuju iznosi sredstava sufinanciranja pojedinih sportova i klubova, a za vidjeti je dali će nastaviti započetopovećanje ukupnih izdvajanja za sport. Isto tako očekujemo utjecaj Gradske uprave na tvrtku Športski objekti da praćenje i suport osječkog sporta zadrži na visokoj razini i pronađe mogućnosti za dodatno poboljšanje usluga, u krajnjoj liniji da i njihov radni i poslovni moto bude da žive za sport, a ne od sporta.

Na kraju, uz sve napore institucija, klubova i pojedinaca, ona otrcana fraza o nadida je brzi opravak gospodarstva uvjet kako bi klubovi lakše osigurali izvan proračunske izvore financiranja, u stvarnosti ostaje ograničavajući faktor brzine razvoja osječkog sporta.



Tekst: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
a_reel
Offline
Avatar

Ukupno postova: 163
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 21.07.2016. 9:10 
Naslov:  Re: Grad Osijek je grad sporta!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kada Osijek bude izdvajao 11% proračuna za sport kao Belišće možde postane grad sporta - Belišće je europski grad sporta za 2017. Toliko o tome.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
 



 Skoči u forum: