Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Velika navala za zanimanje kuhara tijekom upisa u prve razrede srednje škole

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65786
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.07.2016. 9:27 
Naslov:  Velika navala za zanimanje kuhara tijekom upisa u prve razrede srednje škole
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prošli tjedan održani su upisi u prve razrede u 30 srednjih škola na području Osječko-baranjske županije.

Očekivano, među najpopularnijim školama bile su jezična gimnazija, prirodoslovno-matematička gimnazija te Elektrotehnička i prometna škola gdje tradicionalno neće biti jesenskog upisnog roka, no zanimljiv je i odličan odaziv u Ugostiteljsko-turističkoj školi. Posebno je velik interes za zanimanje kuhara, a škola je upisala ukupno 78 učenika u tri razreda kuhara.

Pojačan interes za ovo zanimanje primjetan je već godinama, a potvrđuju ga i nedavno objavljeni podaci portala MojPosao.net koji prati kretanja na tržištu rada te koji je izvijestio kako je u prvih šest mjeseci ove godine objavljeno 16.000 oglasa za posao, odnosno povećanje od 40% u odnosu na isto razdoblje lani, a najveća ponuda poslova zabilježena je u kategoriji turizam i ugostiteljstvo - četvrtina svih oglasa.

Najtraženija su zanimanja za radnike sa srednjom stručnom spremom bila upravo iz područja ugostiteljstva i turizma: kuhari, pomoćni radnici u kuhinji te konobari. To su i najtraženija zanimanja u oglasima za rad u inozemstvu kojih je ove godine 35% više nego u istom razdoblju lani, pri čemu je najviše oglasa za radna mjesta u Njemačkoj, Švicarskoj, Češkoj i Poljskoj.

Dakle, postoji velika potražnja za profilom kuhara koja je uvjetovana mogućnošću relativno lakog zaposlenja, stalnog ili sezonskog, kod nas ali i u inozemstvu. Dodajmo tome i veliku popularnost kulinarskih reality show-ova na gotovo svim domaćim komercijalnim televizijama, pa nije ni čudo što je kuhar postao hit zanimanje za upisnike u strukovne škole.



Tekst: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: