Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



POPUP 28. - Ivan Šeremet "Smrt umjetnika"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.07.2016. 10:04 
Naslov:  POPUP 28. - Ivan Šeremet "Smrt umjetnika"
03.07.2016. 22:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

POPUP28 - Ivan Šeremet "Smrt umjetnika", otvorenje u nedjelju, 3. srpnja 2016., 22.00h, Eurodom, Osijek.

Poruka instalacije/ happeninga Smrt umjetnika izravna je i bespoštedna. Autor je ponovno upotrijebio njegovu rukopisu imanentna umjetnička sredstva i vrijednosti – duhovitost, kritičnost, apsurd, humor, ironiju i samoironiju. Projekt je iskazana u prvom licu, s osloncem na autorovu u tijelu i minimalističkoj verbalnoj ekspresiji (tek dvije riječi!).

Na galerijskim zidovima zalijepljene su otvorene vreće za smeće s natpisom „Šeremet“, u sredini prostora je stol s posluženom hranom i pićem za karmine (pečenka, makovnjača, orehnjača, rakija, vino...). Autor stoji pokraj stola - u odijelu - i sa zadrškom izgovara "Slava mu"! („U Hrvatskoj se lako dolazi na glas; za to treba samo jedna malenkost: da se umre“, odavno je poručivao Tin Ujević).

Poput svih dosadašnjih, i ovaj se projekt Ivana Šeremeta, dakako, može odčitavati na više načina i iz različitih očišta. I ovom prigodom - ovako gledamo na poruku ovog projekta, kojim njegov autor nastavlja, referirajući se na lokalne prilike, aktivno promišljati prostor i društveni život u vlastitu okružju – umjetnik usmjerava pogled na problematična mjesta, neravnotežu i loše spojeve u društvenoj strukturi, nastavlja ironizirati osjetljiva statusna pitanja, posebice status stvaraoca, inih intelektualaca, neuklopljenih i neusidrenih pojedinaca u izoliranoj, uskogrudnoj, melankoličnoj, uspavanoj i od kulturnih i umjetničkih zbivanja odsječenoj lokalnoj sredini, dotičući njihovu diskriminaciju i predrasude koje se oko njih pletu. To, dakako, važi i za jednako tako neuklopljene i neprihvaćene manjine.

Marginaliziran u vlastitoj sredini (dok su njegovi radovi rado viđeni odlično prihvaćeni u nacionalnim galerijama), Šeremet još jednom proziva nekooperativno lokalno okružje, koje se prema svemu što iritira njegovu samodovoljnu uspavanost i duboku uljuljkanost u melankoliju, postavlja ravnodušno i ignorira, što Šeremet shvaća kao anomaliju koja se ne da iskorijeniti, samoironizirajući vlastiti trud i ironizirajući gluhost sredine, ne predmnijevajući stvarne učinke vlastita djelovanja na osvještavanju i saniranju ovih boljki, još manje vjerujući u učinak provociranja i razotkrivanja najmoćnijih gradskih i državnih ustanova. Na taj način umjetnik ni ne pokušava ponovno pozivati na pretresanje piramidalne društvene strukture, koja se prema svemu što je iritira postavlja nadmoćno i bahato. Umjetnost može samo dijagnosticirati probleme, ali nema stvarnu učinkovitost koja može inicirati društvenu promjenu.

Biografija:
Ivan Šeremet, multimedijalni umjetnik, živi u Slavonskom Brodu. U svom radu opservira prostor u kojem živi. To su osobna iskustva ispod kojih se javlja distancirani humor ali i poruga prema nekooperativnom okruženju.

Izlaže na tridesetak samostalnih izložbi: Zagreb - MSU ; Rijeka - MMSU , Novi Sad - MSU.

Također na niz skupnih izložbi : Kassel, Beograd - Bezgranične granice ; Budapest - Human nature; Zagreb - 20 godina Galerije PM ; Zagreb - 80 - te.

Autor je grafičke mape s Goranom Remom; Skica za melankoliju ( s deset suradnika ).

Prezentirao više od sto suvremenih umjetnika iz regije:Hrvatska, BIH, Vojvodina, Mađarska, Poljska i Čekoslovačka.

O njemu pišu M. Šuvaković, Z. Maković, M.Šolman, A.Maračić, I.R.Janković, I.Župan, V.Kusik, G.Rem. Ž.Marcijuš.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: