Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



300 milijuna kuna za obnovu Kopačkog rita!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65649
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.06.2016. 12:42 
Naslov:  300 milijuna kuna za obnovu Kopačkog rita!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg obišao je Park prirode Kopački rit te najavio pokretanje projekta „Natura vita“. U sklopu tog projekta bit će provedeno razminiranje i obnova šumskih i vodenih područja Parka.

Riječ je o projektu vrijednom oko 300 milijuna kuna koji će se financirati europskim sredstvima i to kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Projekt razminiranja i obnove šumskih i vodenih područja obuhvaća područja unutar regionalnog parka Mura-Drava te dijelove Parka prirode Kopački rit. U Kopačkom ritu je oko 25 kilometara četvornih minski sumnjivih površina. Razminiranjem će to područje konačno biti sigurno za ljude. Omogućit će se njegovo korištenje, kao i provođenje istraživanja i monitoringa čime će se doprinijeti kvalitetnijoj zaštiti tog područja“, rekao je zamjenik ministra Mario Šiljeg.

Projekt „Natura vita“ vrijedan je oko 300 milijuna kuna, a Ministarstvo će kao posredničko tijelo raspisati javni poziv te se očekuje da se projekt pokrene do kraja ove godine.

Ravnatelj Parka prirode Kopački rit Damir Opačić upoznao je zamjenika ministra sa najnovijim podacima koji govore o velikom porastu broja posjetitelja, kao i rezultatima istraživanja prepoznatljivosti zaštićenih područja RH, koji govore kako je Kopački rit na samom vrhu te liste.

Obišavši Park, zamjenik Šiljeg je istaknuo kako osim bogatstva bioraznolikosti, Kopački rit ima značajnu ulogu u zaštiti od poplava.

To je prirodno retencijsko područje koje Dunav plavi za vrijeme visokih voda čime se izravno pomaže u sprječavanju i ublažavanju poplava.

K tome, kroz ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu poput primjerice izgradnje prijemnog centra Mali Sakadaš, uređenja staza te uvođenja novih usluga i sadržaja, podiže se atraktivnost parka i omogućava povećanje broja posjetitelja.

Time se doprinosi održivom razvoju cijele lokalne sredine i regije kroz nove turističke usluge, razvoj OPG-ova i slično, priopćilo je Ministarstvo.



Tekst i foto: Davor Lončarić/Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65649
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.06.2016. 13:51 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pročitajte i ostale Facebook komentare

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: